
Nå skal bonusene kartlegges
Fra og med 2020 blir alle bedrifter med mer enn 50 ansatte pålagt å offentliggjøre sin lønnskartlegging inkludert bonus. Forslaget blir godt mottatt i finansnæringen.

YS ønsker å sikre ansattes kjøpekraft
Ved oppgjøret i 2021 vil YS’ inntektspolitiske utvalg sikre kjøpekraften. YS står fast ved frontfagsmodellen og mener kompetanseutvikling er nøkkelen til å få ledige i arbeid.

Dette påvirker hva får du i lommeboka i årets lønnsoppgjør
I dag vedtar YS kravene foran årets lønnsoppgjør. Hvordan vil koronapandemien prege det kommende lønnsoppgjøret og kan vi fortsatt stole på frontfagsmodellen?

2 000 nye medarbeidere i finans i 2020
De ti største finansforetakene i Norge ansatte 2 000 nye medarbeidere i fjor, mens nesten 1 500 sluttet i de samme storbedriftene. Det viser en rundspørring Finansfokus har gjort.

Finansiering og forsikring jobbvinner under pandemien
Finansiering og forsikring hadde størst jobbvekst i prosent blant alle sektorer i pandemiåret 2020. Jobbveksten i fjerde kvartal 2020 var på tre prosent netto eller 1 419 nye jobber målt mot samme periode året før. Nyansettelsene skjer både i nye og etablerte virksomheter.

KREVENDE TID FOR LINDORFF
Inkassomarkedet i Norge er blitt betydelig tøffere på grunn av de kraftige salærkuttene som ble innført i fjor høst. I tillegg opplever bransjen en generell nedgang i inkassosaker som følge av koronapandemien. Nå tar Lindorff grep.

Årslønnsvekst på 3,25 prosent i finans
Ansatte i finanstjenester hadde i fjor en årslønnsvekst på 3,25 prosent, men det var ansatte i varehandelen som hadde den høyeste lønnsveksten i 2020. Det viser ferske tall fra Teknisk beregningsutvalg, TBU.

Sysselsettingsutvalget vil beholde dagens sykelønnsnivå
– Utvalget foreslår samtidig tiltak for å gi arbeidsgivere større incentiver for å få langtidsfraværet ned og få tettere samarbeid under sykemelding, opplyser YS-leder Erik Kollerud.

Diskriminert under fødselspermisjon
Diskrimineringsnemnda gir Finansforbundet delvis medhold i at et medlem opplevde diskriminering i Nordea.

Utfordrende å lede under pandemien
Siden mars har det har vært ukjent terreng for dem som skal vise vei. Finansfokus har pratet med tre ledere på ulike nivåer om hvilke utfordringer pandemien har gitt og hvordan de har møtt disse.

Bretter opp ermene for ansattes eierskap
– I en tid hvor bedriftene har lave inntekter, kan ordninger med medeierskap være et godt supplement til lønn. Det kan også lette likviditetsproblemer i bedriftene.

Kinderegget ansatte i finans ønsker seg
Medeierskap for ansatte fortoner seg som det reneste kinderegget. Forskning viser at det normalt styrker både lønnsomhet og innovasjon i bedrifter, men også organisasjonstilknytningen. Nå ønsker finansansatte seg bedre muligheter for medeierskap.

Mer pensjon for pengene
Hvem skal forvalte din innskuddspensjon? Det spørsmålet må du ta stilling til over nyttår. Da får du din egen pensjonskonto (EPK) hos arbeidsgiver, men du kan velge å flytte din pensjon til selvvalgt leverandør. Fra 1. februar tilbyr YS Pensjon konkurransedyktige priser og vilkår hos Nordea Liv.

Finansforbundet utreder 6-timersdagen
Finansforbundet utreder nå mulighetene for – og konsekvensene av – å innføre 6-timers arbeidsdag eller 4-dagers arbeidsuke med full lønnskompensasjon.

Nå utvikler Storebrand fremtidens arbeidsplass
Alle de 1 800 Storebrand-ansatte i Norge og Sverige er invitert inn i prosjektet eller rettere sagt i prosessen som skal utvikle fremtidens arbeidsplass i selskapet. Svarene kommer i løpet av første halvår 2021.

Smittsom julestemning – slik ordner man koronajulebord
Møtes til julebord på hjemmekontoret, da? Antrekk: formelt fra livet og opp. Meny: lokal takeaway. Allsang: kjør på, men vi muter deg hvis det blir for skjærende.

Magert oppgjør tross gode resultater
Arbeidsgiver peker på korona og holder de lokale lønnstilleggene nede, til tross for at bransjen går godt. De fleste ser ut til å havne på et tillegg på omkring 1,7 prosent, det samme som resultatet i frontfaget.

Mange sliter både fysisk og psykisk
Hver fjerde ansatt i finansbransjen sliter fysisk, og hver femte sliter psykisk som følge av hjemmearbeid under koronapandemien. Det viser en ny undersøkelse Finansfokus har utført blant medlemmene.

Dugnadsånden forvitrer i finans
Ved utbruddet av koronapandemien var dugnadsånden på topp i finansnæringen. Nå er bildet et helt annet, viser en fersk spørreundersøkelse Finansfokus har gjort i medlemsmassen.

If berømmes for å vise omsorg
Hovedtillitsvalgt Ingar Brotnov i If Forsikring berømmer arbeidsgiveren for å vise omsorg for de ansatte i forbindelse med korona. Han tror det vil lønne seg.

Oppsigelse av sykemeldt arbeidstaker var ugyldig
En ansatt på Eikas kundesenter på Gjøvik fikk i Gjøvik tingrett medhold i at arbeidsgivers oppsigelse var ugyldig. Han er glad og lettet over å ha fått medhold av tingretten.

Danske Bank kutter 257 i Norden
Det danske Finansforbundet går kraftig i rette med Danske Banks kuttbeslutning der 257 ansatte mister jobben. De mener kuttene nærmer seg det «absurde.»

Mer pensjon for pengene
– Dersom du betaler én prosent for mye i forvaltningsgebyr av din pensjon, vil det i verste fall kunne redusere din pensjonsutbetaling med 25 prosent. Derfor er et innkjøpsfelleskap i YS-regi en god idé, sier fagdirektør Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet.

En tredjedel av finansbedriftene vil outsource mer
35 prosent av de spurte finansbedriftene vil outsource mer IT. Det går frem av Whitelane Research og PA Consultings årlige kundetilfredshetsundersøkelse «IT Sourcing Study Nordic 2020».

Har spart 20 millioner på reisestopp
SpareBank1 SR-Bank har redusert reiseutgiftene med 20 millioner, Danske Bank sparer 70 prosent i år. Totalt sparer bransjen over 100 millioner på lavere reiseaktivitet.

Bransjer trenger digital kompetanse og endringsvilje
Finansbransjens idealkandidat er sosial, endringsvillig og dyktig på kommunikasjon og har god digital forståelse.

Forklarer få kvinnelige ledere med få nyansettelser
Adm. dir. Hanne Nordgaard i Helgeland Sparebank mener få nyansettelser gjør det vanskelig å få kjønnsbalanse i ledergruppene i finansnæringen.

Webinar for dummies
Å holde webinar er ikke det samme som å ha kurs der man møtes fysisk. Finansfokus har funnet ut hva du bør tenke på, både som webinarholder og deltaker.

– Ny info-autorisasjon gir bedre koronasvar i finans
Når kunder tar kontakt og etterspør informasjon og råd om sin privatøkonomi, er det viktig at den som svarer har kunnskap om den viktige forskjellen på det å gi informasjon og det å foreta rådgivning.

Gratis videreutdanning til medlemmene
Finansforbundet har kjøpt nærmere 200 studieplasser til sine medlemmer i 2020. I tillegg dekker forbundet semesteravgift for alle som studerer på NTNUs nye gratiskurs om digital transformasjon og bærekraft, utviklet av professor Arne Krokan.

EU-direktiv møtt med både skepsis og optimisme
Forbundsleder Vigdis Mathisen i Finansforbundet kaller EU-direktivet om minstelønn en halv seier. Leder for LOs Brüssel-kontor Robert Renè Hansen frykter for streikeretten.

Medlemmene vil ha kartleggingshjelp
Finansforbundets medlemmer ønsker hjelp til å kartlegge og heve sin kompetanse, men det er et stort gap som må fylles. Det er hovedfunnet i en ny workshop fra inFuture.

Fakta om likestilling i bransjen
Svarene fra likestillingsverktøyet Equality Check tegner et mønster: Flere kvinner enn menn i finansbransjen opplever ubevisst diskriminering, utfordringer knyttet til foreldrepermisjon og uønsket seksuell oppmerksomhet.

Tryg tenker nytt om kompetanse
Tryg imøteser regjeringens varslede kompetansereform, og regner med at den ytterligere vil styrke den positive utviklingen selskapet opplever på området.

Kompetansene som avgjør din fremtid
Digitalisering og fire fremtidskompetanser vil påvirke medlemmene mest i tiden som kommer. Det viser en ny fremtidsstudie fra rådgivningsfirmaet inFuture.

Norge trenger ny kompetanse
– Kompetanseutvikling er en forutsetning for at den norske modellen fremdeles skal være bærekraftig, ellers faller sysselsettingsraten i Norge, og velferdsstaten settes under press, advarer Runa Opdal Kerr, arbeidslivsdirektør i Finans Norge.

Gikk fra HR til tech
Helene Cappelen har gått fra en HR-partnerrolle, til å digitalisere og automatisere skadebehandlingen. Nå jobber hun som forretningsutvikler for privatsegmentet i Gjensidige.

Master gir karrieremuligheter
I fjor avsluttet Christer Enersen en masterutdanning i ledelse og motivasjon. Det har gitt ham ny kompetanse i dagens jobb og vil forhåpentlig også kunne åpne nye dører.

If-ansatte får 2,5 prosent i lokale lønnsforhandlinger
– Dette er en positiv dag og reflekterer både de ansattes innsats det siste året og bedriftens lønnsomhet, sier hovedtillitsvalgt Ingar Brotnov.

Gikk fra kundeservice til hvitvaskingsarbeid
For Tine Villåsen ga DNBs reskill-program nye faglige utfordringer. Etter et kort, men hektisk utdanningsløp, jobber hun nå med å sile ut bedriftskunder som ikke har dokumentasjonen i orden.

Enighet i lønnsoppgjøret
Klokken tre i natt kom partene i lønnsoppgjøret i finans til enighet. Det gis et sentralt tillegg på 0,3 prosent, dog minimum 1500 kroner.

SMN kutter 100 årsverk
SpareBank1 SMN nedbemanner med 100 årsverk innen utgangen av 2021. Nedbemanningen skal skje frivillig og ansatte i morbanken kan søke gode sluttpakker som er forhandlet fram av de tillitsvalgte.

– Du må ha sult og driv i min rolle
Abdel El Moussaoui startet i Fremtind, tidligere SpareBank 1 Forsikring, som forsikringsrådgiver på bedriftsmarkedet. Han forsto raskt at det var viktig å skaffe seg kompetanse om selskapets produkter.

Finansforbundet krever reallønnsvekst
I dag starter lønnsoppgjøret i Finansbransjen. Til tross for koronapandemien krever Finansforbundet reallønnsvekst for sine medlemmer.

SPØRSMÅL OG SVAR: Hjemmekontor vs jobbkontor
Få svarene du trenger prundt hjemmekontor vs jobbkontor fra advokat Marte Sogge Jensen, advokat i Finansforbundet

De minste gir mest videreutdanning
Ansatte i foretak med færre enn 50 ansatte, får mest kompetanseutvikling. Her henger også lønn og videreutdanning tett sammen. Det viser en undersøkelse Finansfokus har utført blant Finansforbundets medlemmer.

Tror EU kommer med minstelønnsdirektiv i oktober
Leder av LOs Brussel-kontor, Robert René Hansen, tror EU-kommisjonen vil vedta et minstelønnsdirektiv 28. oktober. Fagforbund, arbeidsgivere og myndigheter i Norden er kritiske.

Gjensidige-ansatte frykter indisk selskap
Gjensidige har inngått en avtale med TataConsultancyServices (TCS) for å se om de kan få fart på digitaliseringsarbeidet og om noen arbeidsoppgaver kan outsources. – Vi frykter for arbeidsplasser og tror ikke dette er veien å gå for Gjensidige, sier hovedtillitsvalgt Gunnar Mjåtvedt.

SpareBank 1 Nord- Norge: 35 ansatte berørt av nedleggelse
35 ansatte i SpareBank 1 Nord-Norge (SNN) blir berørt når banken legger ned 16 kontorer ved årsskiftet. De tillitsvalgte arbeider for at alle som ønsker det får beholde jobbene sine.

Hjemmekontor kan redusere kutt-behov
Forbundsadvokat Pål Behrens tror god erfaring med bruk av hjemmekontor under koronakrisen kan gjøre at stillinger opprettholdes i finansnæringen.

Det psykososiale er det tøffeste ved hjemmekontor
Tilbakemeldingene til verneombudene har vært færre enn ventet til tross for mange rare arbeidssituasjoner på hjemmekontorene. Den største utfordringen har vært mangel på sosial kontakt for de som bor alene.

Ansatte i Danske Bank innforstått med kutt
Hovedtillitsvalgt Ellen Lorentzen Stene i Finansforbundet i Danske Bank sier de ansatte erkjenner nødvendigheten av kutt. De er innstilt på samarbeid med ledelsen.

Fortsatt hjemmekontor i bank og forsikring
Det ble ikke en normal «tilbake til hverdagen» etter årets sommerferie. Bare 30-50 prosent av de ansatte i finansbransjen får komme tilbake på kontorene, og slik vil det bli i flere måneder fremover.

Oppslutningen om fagforeningene øker
Flere enn før kan tenke seg å være fagorganisert, viser YS Arbeidslivsbarometer for 2020. Økningen er størst i bransjer hardest rammet av koronakrisen.

Ny autorisasjonsrekord
FinAut gjennomførte første kvartal 3 355 kunnskapsprøver, og bare i mars flere enn 1 500 kunnskapsprøver.

– Arbeidsvaner endres for alltid
– Vi tror at den perioden vi fortsatt er inne i, vil endre arbeidsvaner permanent, sier kommunikasjonsdirektør Øystein Thoresen i Gjensidige. Flere bedrifter åpner for større fleksibilitet når det gjelder bruk av hjemmekontor.

Finansbransjen har klare planer for gjenåpning
Norske bank- og finansforetak har til dels meget detaljerte planer klare for gjenåpningen av sine kontorlandskaper. Men i Oslo sentrum er kontorene til SpareBank 1 Østlandet fortsatt stengt, forteller Siv Stenseth, konserndirektør kommunikasjon i SpareBank 1 Østlandet.

YS krever økt aktivitet
– Det er uholdbart at 400 000 mennesker går hjemme, uten å ha noe å gjøre. Nå må vi sørge for å få økonomien på fote igjen, og vri fokuset over fra passivitet til aktivitet og kompetanseheving, mener YS-leder Erik Kollerud.

Vil øke pensjonen for 80 000 medlemmer
Finansforbundet og fem andre YS-forbund utreder nå et nytt innkjøpsfelleskap for innskuddspensjon. Målet er å gi inntil 80 000 medlemmer i privat sektor bedre forvaltning og høyere pensjonsutbetaling.

Økt risiko for spillavhengighet
Koronatid og utstrakt bruk av hjemmekontor øker også risikoen for å utvikle et spilleproblem. Mens avhengighet av rus ofte blir møtt med forståelse, er spilleavhengighet fremdeles svært skambelagt.

Få frykter for jobbene i finans
Mens arbeidsledigheten når stadig nye høyder og permitteringsvarslene står tett, er ikke de ansatte i finansnæringen og de tilsluttede næringer spesielt bekymret for jobben sin eller økonomien.

Ingen permitteringer i finans foreløpig
Foreløpig er det ikke sendt ut permitteringsvarsel til ansatte i bank og forsikring. Dersom det blir nødvendig å permittere ansatte, som er omfattet av avtalen mellom Finansforbundet og Finans Norge, forutsetter dette enighet mellom Finansforbundet lokalt og arbeidsgiver eller mellom forbundet sentralt og Finans Norge.

Åpen bank med lukkede dører
SpareBank 1 Ringerike/Hadeland er en av flere banker som nå har innført begrensninger på hvem som får komme inn i banken. Dette tiltaket iverksettes for å beskytte både ansatte og kunder mot spredning av korona-viruset.

Bankene sentrale i krisepakken
Et samlet Storting vedtok mandag en økonomisk krisepakke for næringslivet. Bankene får en helt sentral rolle.

Kan bli slutt på gode sluttpakker
Ansatte i finansbransjen stålsetter seg for nye nedbemanningsrunder i 2020. Hittil har nedbemanningen stort sett vært løst med frivillighet og sluttpakker. Nå frykter Finansforbundet at det kan bli flere tvister mellom ansatte og bankene ledelse.

Stadig flere ansatte i finans
Sysselsettingen fortsetter å øke i finansnæringen. Ved utgangen av tredje kvartal 2019 økte den samlede sysselsettingen i finansnæringen med 808 jobber til 47 312.

Seniorer er ikke mindre produktive
Forbundsleder Vigdis Mathisen er oppgitt over at verdien av seniorenes arbeidsinnsats systematisk snakkes ned til og med i regjeringens egne offentlige utredninger. Hun mener at vi i stedet bør fremsnakke hvor stor og viktig ressurs seniorene er i arbeidslivet.

Trepartssamarbeidet tatt bort fra pensum
Trepartssamarbeidet i norsk arbeidsliv er fjernet fra de nye læreplanene for norsk skole. Fellesforbundet er mektig provosert og YS er kritiske.

Finansansatte har Norges nest beste pensjonsavtaler
Ansatte i finansnæringen kan se frem mot en langt mer gullkantet pensjonstilværelse enn de fleste andre.

En av tre kvinner utsettes for vold eller trakassering på jobb
Vold, trusler og trakassering på jobb er et alvorlig problem. Kvinner er spesielt utsatt, også i Norge. Arbeidsmiljøloven pålegger arbeidsgiver å forebygge, men ofte mangler slike kjøreregler.

Færre ansatte over 62 år
Antall ansatte i finansnæringen over 62 har gått ned. Det viser en fersk Fafo-rapport som har undersøkt økte aldersgrenser for stillingsvern.

Læring gjennom hele livet
Nå skal det bli enklere å fylle på med ny kunnskap samtidig som du står i jobb. Det er konklusjonen i utredningen «Livkraftig læring».

Tre teknotrender som treffer arbeidslivet
Kunstig intelligens, digitale assistenter og fysiske roboter vil påvirke måten vi jobber på de nærmeste årene. Dette gir muligheter, men har samtidig noen utfordringer ved seg, mener Øystein T. Berg.

Finansministeren er imponert
– Jeg er imponert over innovasjonskraften i norsk finansnæring. Derfor må dere fortsette å investere i kunnskap og teknologi og være på hugget i kampen om kompetent arbeidskraft!

Tariffavtaler på plass i Regnskapshuset og EM1
Regnskapshuset har for første gang inngått en tariffavtale, mens EiendomsMegler 1 Nord-Norge har fått en ny tariffavtale på plass.

Gjensidige ryddet opp i særlig uavhengig stilling
Finanskonsernet Gjensidige fikk kniven på strupen av de tillitsvalgte: Rydd opp i stillingskategoriene, eller så ville Arbeidstilsynet bli varslet for å etterprøve om det store antallet særlig uavhengige stillinger var i overensstemmelse med det reelle jobbinnholdet.

Skal spare millioner på pre-boarding
Ansatte som slutter etter kort tid koster Gjensidige titalls millioner kroner. Nå skal selskapet ta tak i de nyansatte før første arbeidsdag, for å få folk til å bli lenger.

Komplekse arbeidsoppgaver gir fleksibel arbeidstid
Norsk finansnæring er én av bransjene der fleksibel arbeidstid er mest utbredt, ifølge en rapport Fafo har laget. Jo mer komplekse arbeidsoppgaver du har, desto større er sjansene for at du får muligheten til å tilpasse arbeidstid og arbeidssted.

Vil gi globaliseringen ny retning
Lønnsforskjellene må ned for å gi en mer rettferdig og legitim kapitalisme, mener ILO-sjef Guy Ryder. Se video i saken.

Utvalg skal se på fremtidens arbeidsliv
Ørnulf Kastet er YS’ representant i Regjeringens nye partssammensatt utvalg, som skal vurdere rammeverket for tilknytning og virksomhetsorganisering i arbeidslivet. Advokat Jan Fougner skal lede utvalgsarbeidet. I tillegg til partene i arbeidslivet skal også tre nøytrale eksperter delta i arbeidet.

ILO-sjefen hardt ut mot de store lønnsforskjellene i finansnæringen
Guy Ryder, leder for den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO, er bekymret for de enorme lønnsforskjellene i finansnæringen. – Vi må sette en ny retning for hvordan finanslivet skal fungere, sier Ryder i et intervju med Finansfokus.

Laber medbestemmelse i finans
En av ti ansatte i norsk finansnæring sier at de har sterk innflytelse på styring og organisering på jobben. De aller fleste bransjer scorer bedre, ifølge Medbestemmelsesbarometeret.

Økning i skjult overtid
Bruken av skjult overtid i bedriftene øker. Det viser YS’ Arbeidslivsbarometer og SSBs arbeidsplassundersøkelse. Ved SR-Banks kontor på Nesttun i Bergen kan ansatte utføre litt jobb i fritiden mot fleksibilitet i arbeidstiden.

Dette må du vite om arbeidstid
Kan arbeidsgiver pålegge deg overtid? Er det å regne som arbeidstid hvis du svarer på eposter etter arbeidstid? Disse spørsmålene og flere får du svar på av Finansforbundets arbeidstidsekspert.

700 flere ansatte i finans
Første halvår økte netto sysselsetting i finansnæringen med over 700. Økningen skjer spesielt på to områder.

Arbeidstid – også et likestillingsspørsmål
Normen for å være en god og effektiv arbeidstaker har vært lange dager og utstrakt tilgjengelighet for arbeidsgiver. En utdatert modell, mener likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm.

Nye arbeidsvaner gir lovmessige utfordringer
Arbeidsgiver plikter å ha oversikt over hvor mye og når du jobber. I tillegg har du krav på betaling for all jobb du gjør. Ikke så enkelt når grensen mellom arbeid og fritid blir stadig mer utydelig.

Bekymret for Nets-salg
Stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik mener det må gjøres ordentlige sikkerhetsvurderinger før Nets får selge sine konto-til-kontobaserte tjenester til Mastercard. Han mener lokalt eierskap vil være bedre.

Viktigere enn noen gang å være organisert
I sommer fikk Sindre Ryan et uforglemmelig opphold på Genève-skolen, der han blant annet var observatør på ILO-kongressen. Han er overrasket over at arbeidsgiversiden i liten grad er opptatt av samarbeid og å skape et sunt og godt arbeidsliv.

Fattigdom og uro skapte ILO
Etter første verdenskrig var det ulmende sosial uro. Arbeidskonflikter og demonstrasjoner krevde sosial rettferdighet, bedre arbeidsforhold og høyere levestandard for arbeiderklassen. I år er det 100 år siden ILO (Den internasjonale arbeidsorganisasjonen) ble etablert.

Styringsrett blir viktigere
– Uenighet kan vi akseptere, men vi vil aldri godta at arbeidsgiverne går fra forhandlinger til ensidige beslutninger når det gjelder arbeidstid. Da øker konfliktnivået for å komme tilbake til forhandlinger og dialog, sier forbundsleder Pål Adrian Hellman.

Vil fastsette arbeidstiden
– Arbeidsgiver må ha beslutningsrett når det gjelder plassering av den daglige og ukentlige arbeidstiden, men arbeidstiden skal selvfølgelig drøftes med de tillitsvalgte, sier arbeidslivsdirektør Runa Opdal Kerr i Finans Norge.

130 Nets-ansatte får ny arbeidsgiver
Nets selger mesteparten av sin corporate service til Mastercard for 2,85 milliarder euro. Ca. 130 ansatte får ny arbeidsgiver, men ingen ansatte mister jobben.

400 000 i bot for ulovlig overtid i Protector
Protector Forsikring fikk 400 000 kroner i bot fra Arbeidstilsynet etter at en ansatt jobbet i 103 timer på én uke og i snitt 15 timer om dagen i syv dager.

Økt press på arbeidstiden
Tillitsvalgte merker økt press fra arbeidsgivere som ønsker å innføre avvikende arbeidstidsordninger. Også kompensasjonssatsene er under press.

Egen pensjonskonto kommer snart
1,4 millioner arbeidstakere får lavere pensjonskostnader når egen pensjonskonto blir innført trolig fra 2021. YS og Finans Norge spiller en sentral rolle i det videre arbeidet.

Knytter utdanning og arbeidsliv tettere sammen
Et ekspertutvalg vil gjøre det enklere for folk i arbeid å videreutdanne seg. – Dette gjør det lettere for folk å holde sin kompetanse oppdatert ut fra næringslivets behov, sier Dag Arne Kristensen i Finansforbundet, som ser veldig positivt på den nye rapporten.

På vakt i havna
Arbeidsformer og arbeidstid er i endring i finansbransjen. Morten Nerseth-Granum står klar til å hjelpe eika-ansatte med IT-problemer mens han selv pusser båten.

If vil kutte sykefraværet
If har et sykefravær på 4,69 prosent. Det er blant det høyeste i bransjen. Nå er tillitsvalgte, verneombud og ledelsen enige om en ny IA-avtale for å få ned sykefraværet.

Kappløpet i full gang
Finansnæringen i Norge begynner å få dårlig tid for å møte konkurransen fra internasjonale giganter ikke minst innen betalingsformidling. Tempoet i utviklingen og digitaliseringen må øke kraftig hvis næringen skal kunne bidra til en bærekraftig omstilling i Norge.