SMART SAMARBEID: – Det smarteste bedriftene i finansnæringen kan gjøre er å samarbeide enda bedre på veien mot en sirkulær økonomi, sier Eivind Friis Hamre, bærekraftansvarlig i Finansforbundet, Leif Ingolf Nordhus og Rebekka Kvalsund i Circular Norway. (Foto: Svein Åge Eriksen) 

Mangler sirkulær lønnsomhet

Bedrifter med sirkulære forretningsmodeller sliter med å få lån og kassekreditt. Bankene mangler kompetansen og modeller for å regne på lønnsomheten og risikoen i sirkulære løsninger. Samtidig ser 85 prosent av bankene på seg selv som en sentral pådriver i omstillingen.

TRONDHEIM: Dilemmaer og muligheter i sirkulærøkonomien diskuteres nå høyt i finansnæringen landet rundt. Rundt 20 ansatte fra bank, forsikring og finans deltok nylig på en workshop i sirkulærøkonomi i Trondheim. Bak dette initiativet står Circular Norway, WWF Verdens Naturfond og Finansforbundet. Workshopen er en del av en større Norges-turne finansiert av Finansmarkedsfondet.  

Vi må vri kapitalen mot sirkulære forretningsmodeller.

Rebekka Kvalsund, Circular Norway.

-Målet med turnéen er å øke den sirkulære kompetansen i finansnæringen, slik at vi kan vri kapitalen mot mer sirkulære forretningsmodeller. Samtidig skal det bygges en faglig kunnskapsplattform. Finansnæringen har et viktig samfunnsansvar for finansiell stabilitet og risikovurderinger. Likevel er det behov for å inkludere lineære risikofaktorer som geopolitisk uro, handelskonflikter og forsyningssikkerhet. Sirkulær økonomi kan være et risikoreduserende tiltak, forteller prosjektleder Rebekka Kvalsund i  Circular Norway. 

SKYHØYT FOTAVTRYKK 

“Nå er det alvor,” sa Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen under lanseringen av Circularity Gap Report 2025 i april. Rapporten viser at Norge kun er 2 prosent sirkulær, det samme som analysen i 2020 viste.  Til sammenligning er det globale gjennomsnittet 7,2 prosent. Det gjør heller ikke situasjonen bedre at Norge har et skyhøyt materialfotavtrykk på 39 tonn per innbygger per år, mens våre naboer i Sverige og Danmark ligger på 25 tonn. Fotavtrykket fra råmaterialimport utgjør 30 tonn per innbygger per år. 

Newsletter

Abonner på nyhetsbrev

Legg igjen e-postadressen din og motta vårt ukentlige nyhetsbrev med de siste nyhetene fra finansbransjen.

SENTRAL PÅDRIVER 

Her hjemme viser en spørreundersøkelse i 20 virksomheter at norsk finansnæring ser på seg selv som en sentral pådriver for omstillingen til sirkulær økonomi. Men det er stort behov for å etablere mål og forankre arbeidet blant ledere. Ikke minst er det behov for å bygge kompetanse innenfor sirkulær økonomi for å utvikle sirkulære produkter og tjenester. Undersøkelsen viser at det også er behov for bedre data, samarbeid og insentiver. Det er et gap mellom hvor vi ønsker å være, og hvor vi faktisk står. 

De bankene som klarer overgangen til det grønne skiftet, vil redusere sin risiko.  

Leif Ingolf Nordhus, Circular Norway. 

-Det er en forventning i markedet om at bankene skal være en bidragsyter i det grønne skiftet. Men lokale banksjefer har liten forståelse for hva som er verdiskapingen i en sirkulær forretningsmodell og frykter at det binder opp for mye kapital. Å være sirkulær handler enkelt sagt handler om å holde materialene i omløp, slik at de ikke ender opp som avfall. De bankene som klarer overgangen til det grønne skiftet, vil redusere sin risiko, bidra til at kundene deres er tilpasset de nye regulatoriske kravene som kommer og kan forbli lønnsomme, sier Leif Ingolf Nordhus, leder digitale tjenester i Circular Norway. 

UTROLIG GØY 

-Workshopen i Trondheim var en god mulighet for finansansatte til å bygge kompetanse om sirkulær økonomi og nettverk på tvers av bedriftene. Norsk finansbransje og økonomi ligger bak på dette området, i alle fall i Europa. Derfor er det utrolig gøy at vi har et slikt forum for å utveksle egne erfaringer lokalt, sier Eivind Friis Hamre, bærekraftansvarlig i Finansforbundet. 

Han er positivt overrasket over hvor langt noen av aktørene i Trøndelag har kommet på sirkulær finans, og hvor mye entusiasme som kom fra deltakerne i workshopen. Det er utrolig spennende å komme seg litt ut og høre hva som skjer utenfor Oslo, oppsummerer han. 

FAKTA SIRKULÆR FINANSKOALISJON 

Finanskoalisjonen er en ny samarbeidsarena stiftet og ledet av Circular Norway, Finansforbundet og WWF Verdens naturfond Norge. Her får deltakere fra bank, forsikring og investering ny kompetanse for å utvikle sirkulære produkter og tjenester tilpasset EU-regelverk og klima- og miljømål. Koalisjonen ble stiftet i 2023 og er i år på en Norges-turne hvor de tilbyr workshop i fem store byer. Workshopen er en oppfølging av Veikart for sirkulær finansnæring 2.0 som ble lansert i 2024. Veikartet som består av fem pilarer ble brukt som veileder gjennom hele dagen, sammen med caser og gruppeoppgaver som skal identifisere hvilke konkrete grep som bør prioriteres i egen virksomhet. Målet med den sirkulære finanskoalisjonen er å vri kapitalen mot bærekraftige sirkulære forretningsmodeller.     

Les mer: