– Jeg tenker at det blir et oppsving og økning i konkurser i 2021, flere inkassosaker og flere tvangsfullbyrdelser når bankene ikke kan utsette sakene lenger, sier utreder Morten Ousdal i Finans2. 

Navn/rolle/arbeidssted/alder: 

Morten Ousdal, utreder, Finans2 AS, 57 år 

Kaffe eller te? 

Kaffe med melk 

Hva har du på nattbordet? 

Krimpodden og Kripos på jobb via Spotify 

Når om morgenen begynner du å tenke jobb? 

Jeg er alltid på, så når jeg våkner sjekker jeg mail, LinkedIn, Creditnews og tar inn Aftenposten som jeg ikke får lest. Da har jeg avsluttet gårsdagen med forberedelser og vet hvilke saker jeg skal jobbe med i dag, hvilke forliksråd jeg skal møte i og hvilke namsmenn jeg skal møte der ute. 

Hvordan påvirker korona-utbruddet din arbeidshverdag? 

Det å holde avstand, bruk av munnbind og gummihansker/antibac, jeg er en storforbruker av dette. Mesteparten av tiden har jeg har vært på kontoret, men nå har også jeg vært på hjemmekontor i noen uker. Her sitter jeg ved spisestuebordet på en barkrakk med dunkel belysning.  Så jeg lurer meg ned på kontoret på Solli plass på søndagskvelder når det ikke er noen der. 

Fortell om en hendelse på jobb som du husker spesielt godt  

Hvem husker ikke 22. juli? Jeg hadde funnet en campingbil på Hovseter og ringte namsmannen kl.14.45. Namsmannen komViking kom. Så kommer skyldner ut sammen med sin frue og begynner å dytte på namsmannen og utreder. Da ringte namsmannen politiet som kom kl.15.15. Idet politiet ankommer, løper skyldner av sted med sin kone. Så får politiet en beskjed på øret og må reise fra oss med en gang, men vi fikk inn bilen ved hjelp av Viking og det ble uten nøkler. 

Hva er det morsomste du gjør på jobb? 

Det er morsomt å løse tyngre komplekse saker sammen med kollegaer. Det er også alltid hyggelig å kunne hjelpe en person som faktisk har vært utsatt for idtyveri. 

Hva gjør du for å holde deg oppdatert i en bransje med store endringer? 

Jeg holder meg oppdatert ved å lytte og lese om andre og lære av andre som kan mer enn meg selv, det er helt fantastisk.  Min leder Iris som er advokat holder meg oppdatert. 

Hvis du kunne digitalisert en hvilken som helst arbeidsoppgave, hva ville du valgt? 

Kanskje en robotmedhjelper som utreder kan ha med seg som står foran døra og ringer på? Roboten kan selvfølgelig mange språk. Ellers ønsker jeg meg en selvkjørende bil 

Hva er den største utfordringen i finansbransjen akkurat nå (generelt og der du jobber)? 

Den største utfordringen er endrede rammevilkår for inkassobransjen. De endrer måten vi jobber på og påvirker både arbeidsoppgaver og effektivitet. Bank ID-dommen fra Høyesterett om uaktsomhet og erstatningsansvar var meget interessant.  Vi får håpe at Ola og Kari låser inn PC` ene sine før festen, så ikke vennene installerer en Keylogger på maskinen.  Jeg tenker at det blir et oppsving og økning i konkurser i 2021, flere inkassosaker og flere tvangsfullbyrdelser når bankene ikke kan utsette sakene lenger. 

Hva liker du å gjøre på fritiden? 

Vi har en hund av typen Ardiel Terrier som heter Oliver. Han er tre år og liker å være med. Vi går mye tur, kjører bil og bader med han i Randsfjorden. 

Hvem inspirerer deg, og hvordan/hvorfor? 

Min samboer som har juridisk og medisinsk utdanning. Hun lærer jeg mye av, så jeg heier på deg Elena. 

Hva får deg til å stoppe opp i sosiale medier? 

Sosiale medier bruker jeg som arbeidsverktøy, men jeg må også innom å se litt på bilder fra «Granka» og mimre og håper at vi snart kommer tilbake. 

Hva er det lengste du har klart å være uten mobilen? 

Uten mobil? Jeg er aldri uten mobil, har den bare litt på lydløs, men jeg bruker flere mobiler. 

Når logger du av for kvelden?  

Dersom du tenker på tidbank, så logger jeg av når jeg skal, men en utreder er alltid på. En del av arbeidet kan også være søk etter kjøretøy om natten.