Flyte på gammel kompetanse eller investere for i morgen? 

KRONIKK: Hvordan finner du den beste balansen mellom å leve livet i dag og forberede deg på endrede kompetansekrav i fremtiden? Ved å ta tyren ved hornene!

Arne Fredrik Håstein, nestleder i Finansforbundet.

Avisene er fulle av artikler som forteller deg hvor viktig det er å investere i ny kompetanse for morgendagen og til dine fremtidige arbeidsoppgaver. Samtidig kan vi lese hvor viktig det er å leve livet i dag og realisere oss selv. For ingen vet jo strengt tatt ikke hvor lenge vi faktisk lever eller hvor lenge vi blir i arbeidslivet. Skal jeg leve livet i dag, eller skal jeg investere for i morgen? Dette er ditt personlige valg.

Venner, familie og ikke minst din fagforening kan komme med gode råd. Ja, til og med arbeidsgiveren din kan ha noe fornuftig å si. Men til syvende og sist: Det er du som avgjør hvordan du ønsker å leve livet ditt, nå og i fremtiden.

Å forstå konsekvensene av dine valg, i dag og i morgen, er helt nødvendig. Hvis du bruker all energi på å leve livet i dag, risikere du at du ikke har riktig kompetanse for å leve det livet du ønsker i fremtiden.

Mange av oss er bekymret for hvordan fremtiden blir i det «nye arbeidsmarkedet.» Blir det hjemmekontor 24/7? Har arbeidsgiverne behov for like mange ansatte i fremtiden? Og hvilke kompetanser trenger arbeidsgiverne de neste årene?

Koronapandemien har gjort at nær 200 000 arbeidstakere i Norge er helt eller delvis uten jobb. Dette er et stort antall. Det vi vet er at jo lenger man er borte fra jobben og kolleger, jo mindre sannsynlig er det å komme tilbake til jobb. Dette vil føre til økt arbeidsledighet og i ytterste konsekvens at man blir syk eller ufør. Dette rammer ikke bare hvert enkelt menneske, men det rammer også verdiskapingen.

Når er det da lurt å begynne med kompetanseheving, og ikke minst hvilken kompetanse skal jeg investere i? Jeg anbefaler å starte så tidlig som mulig. Enkelt og greit. Det er mye enklere å komme i mål med økt kompetanse, hvis man investerer litt etter litt hvert år over lang tid. Kompetanse er ferskvare og går raskt ut på dato, så det er ingen grunn til ikke å lene seg godt fremover.

Det kan være viktig å vite hva du tar av utdanning, men det er bedre å «gjøre noe» enn ingenting. For noen er en master bra, for andre en bachelor. For mange er oppfriskning av excel, word eller regnskapskurset det vi trenger.

Å ta vare på hver dag, å leve den fullt og helt, er viktig for de fleste. For oss vanlige (meg), så har man ofte begrenset med midler. Da må vi prioritere.

Finansforbundet tilbyr sine medlemmer kompetanseheving både gjennom egenproduserte kurs og gjennom høyskoler. Det eneste du trenger å gjøre, er å melde deg på. Kanskje du er en av dem som er heldig og som får dekket kurs gjennom en høyskole.

Du blir nok kanskje ikke «lykkeligere» av økt kompetanse, men det kan bidra til å øke dine muligheter hos både dagens og fremtidige arbeidsgivere. Uten riktig kompetanse i dag, blir dine valg begrenset i fremtiden.

Min anbefaling er å planlegge hvordan du ønsker å utvikle din kompetanse for fremtiden. Sett opp en kompetanseplan! Når denne er på plass, kan du sette søkelys på hvordan du ønsker å leve livet ditt i dag. Vi må alle ofre noe for å leve det livet vi ønsker, i dag og i morgen.

«The future has a lot to do with the past.»

Dwight Yoakam