Min normalarbeidsdag: Korona-utbruddet er største utfordring 

Konserntillitsvalgt Tore Müller Andresen i DNB sier at Korona-utbruddet og den effekten det har på samfunnet og kundene er den største utfordringen i finansbransjen akkurat nå.

Navn/rolle/arbeidssted

Tore Müller Andresen/Konserntillitsvalgt for Finansforbundet DNB/Bergen. Sitter i styret i Finansforbundet DNB og i styret i Finansforbundet Hordaland. Er vara ansattvalgt styremedlem i DNB Bank ASA.

Kaffe eller te?

Egentlig begge deler, men jeg virker ikke uten kaffe.

Hva har du på nattbordet?

Her burde jeg definitivt dradd frem en eller annen litterær perle, men sannheten akkurat nå er mobiltelefon, briller og et Pondus-blad.

Når om morgenen begynner du å tenke jobb?

Litt forskjellig, men vanligvis før jeg rekker frem til dusjen, tror jeg.

Bruker du fortsatt kontanter?

Nei.

Nevn en jobbsituasjon som du husker spesielt godt

Jeg tror ikke jeg har noen enkelt «den gangen glemmer jeg aldri – opplevelse.” Jeg har jobbet i DNB, eller tidligere i det som nå er blitt DNB i 38 år. Det har vært en spennende reise der jeg har møtt mange flotte mennesker og det har vært mange opplevelser og utfordringer. Jobben min nå, og det som driver meg, er å gjøre en forskjell for medlemmene våre, for at de skal ha et bedre arbeidsliv. Og når vi oppnår det, små og store seire, er det noe jeg husker og tar med meg.

Hva er det morsomste du gjør på jobb? 

Jeg elsker jobben min, og det er så mye som er morsomt. Å treffe medlemmer og ikke-medlemmer, diskutere fagpolitikk med dem, få nye medlemmer er veldig kjekt. Videre å delta i de fagpolitiske debattene, være med å fronte viktige saker og å drøfte løsninger og strategier med ledelsen, og kanskje aller mest, når medlemmene kommer tilbake til oss og sier at de er glade for at de er med i Finansforbundet.

Hva er din viktigste egenskap i stillingen du har, og hvordan bruker du den?

Jeg tror jeg er ganske empatisk og engasjert, og glad i mennesker. Det er viktig når jeg representerer medlemmene mine, enten direkte, eller gjennom mine lokale tillitsvalgte at jeg kan forstå deres situasjon og tale deres sak. Det hjelper meg også å holde fokus i forhold til den enkelte sak eller oppgave jeg jobber med der og da. Jeg er ganske diplomatisk anlagt og har god rolleforståelse tror jeg, og det hjelper meg til å være tydelig og komme frem til gode løsninger for medlemmene.

Hva gjør du for å holde deg oppdatert i en bransje med store endringer?

Prøver jo å holde meg oppdatert på nyhetsbildet i finansbransjen, eller har vi mange gode kurs internt i DNB, mye digitale, men også foredrag og kurs. Vi er heldige og har mange faglige kapasiteter i konsernet. For øvrig har Finansforbundet mange gode kurs, både spesialkurs for tillitsvalgte og andre kurs og webinarer som jeg deltar på. Jeg deltar også på faglige konferanser i og utenfor DNB med spennende tema og der jeg treffer andre kolleger i bransjen.

Hvis du kunne digitalisert en hvilken som helst arbeidsoppgave, hva ville du valgt?

Tror ikke jeg vil peke på en spesiell arbeidsoppgave jeg ønsker digitalisert. Jeg er på ingen måte motstander av at vi digitaliserer oppgaver. Samtidig er det jo slik at når vi digitaliserer en oppgave, så vil noens arbeidsoppgaver falle bort. Da er det viktig at vi kan ivareta de som berøres på en god måte, slik at de har trygghet for jobbene sine og får muligheten til å få andre oppgaver.

Hva er den største utfordringen i finansbransjen akkurat nå (generelt og der du jobber)?

Akkurat nå kommer vi ikke utenom korona-utbruddet og den effekten det har på samfunnet vårt og kundene våre. Mange bedrifter sliter, noen klarer seg ikke og arbeidsledigheten er høy. Det påvirker oss selvsagt i stor grad. Både i forhold til kundene som berøres, men også de av våre kolleger som jobber i linjen ut mot kundene har tøffe utfordringer nå.

Utenom koronaen er det klart at arbeidet for å forhindre hvitvasking står sentralt. Det er viktig at kundene og markedet har tiltro til oss, og da er det viktig at bankene har god kontroll på portefølje og transaksjoner.

Hvordan påvirker korona-utbruddet din arbeidshverdag?

Jeg har stort sett jobbet hjemmefra siden mars. Det er en stor endring fra tidligere, da jeg stort sett reiste 2- 4 dager i uken. Samtidig har det åpnet mange muligheter der vi har sett at veldig mange møter kan holdes på Teams, og at det faktisk fungerer veldig bra å jobbe hjemmefra for mange. For en som er glad i mennesker kan det ikke stikkes under en stol at jeg savner å møte mennesker mer enn jeg gjør nå. Ikke minst savner jeg å kunne treffe medlemmene rundt omkring og kanskje få noen nye.

Hvem inspirerer deg, og hvordan/hvorfor?

Kollegene mine i styret er en viktig inspirasjonskilde for meg. De drøfter jeg faglige utfordringer og problemstillinger med. Og medlemmene mine, de som jobber rundt i organisasjonen og kommer med innspill og problemstillinger fra de forskjellige delene av organisasjonen.

Hva får deg til å stoppe opp i sosiale medier?

Alle ting som knytter seg til arbeidslivsproblematikk synes jeg er spennende. Ikke minst det som knytter seg til tre-parts samarbeidet og fagbevegelsen. Og så kan jeg ikke helt tåle hat og hets i sosiale medier.  Debatt og meningsutveksling er bra, men jeg blir trist når vi opplever at debattanter trekker seg fra offentligheten fordi de utsettes for hets.

Hva er det lengste du har klart å være uten mobilen?

Ikke særlig lenge. Mobilen er  jo kommunikasjon med omverdenen, leksikon, navigasjonsverktøy, billetter, musikk og en masse andre ting.

Når logger du av for kvelden?

Det varierer vel litt. Tror jeg er noenlunde flink til å skille jobb og fritid, logger gjerne av i 16-17 tiden, men det blir gjerne litt lesing av styrepapirer og andre ting senere. Og som tillitsvalgt så hender det iblant at et medlem har det tøft og ringer på kvelden og trenger noen å snakke med. Da tar jeg den praten.