STORE BONUSER: God lønnsomhet gir høye bonuser i banknæringen.

Bonusfesten i bankene fortsetter

Stadig flere banker rapporterer og gode resultater og belønner de ansatte for godt utført arbeid. Alle ansatte i Nordea Bank Norge får 2920 euro i bonus, mens ansatte i SpareBank 1 Sørøst-Norge kan glede seg over 40 000 – 50 000 kroner ekstra. Andre får derimot ingenting.

Nordea utbetaler 2920 euro til de nordiske landene og de internasjonale kontorene. Ansatte i Polen og Estland får 1460 euro. For ansatte innebærer det nærmere 34 000 kroner ekstra, som betales ut sammen med aprillønnen.  

Summen vil også justeres ut fra en rekke kriterier i hvert land, avhengig av når på året man begynte å jobbe i Nordea, hvordan det fungerer i forbindelse med oppsigelser, overgang til pensjon, om man har vært sykmeldt, er midlertidig ansatt også videre.

Kriterier, mål og maksimale resultater fastsettes hvert år og har variert hele veien. De to kriteriene om ESG ble for eksempel lansert første gang for 2023.

FÅR EGENKAPITALBEVIS

Finansfokus har allerede skrevet om rekordstore bonusutbetalinger i DNB, SpareBank 1 SR-Bank og SpareBank 1 Gudbrandsdal. I forsikringsselskapene er det dårligere resultater og så langt er det bare Gjensidige som har gitt bonus til alle ansatte. Men bonusfesten fortsetter i bankene etter hvert som regnskapene blir godkjent.

Nyhetsbrev

Abonner på nyhetsbrev

Legg igjen e-postadressen din og motta vårt ukentlige nyhetsbrev med de siste nyhetene fra finansbransjen.

Mens mange får penger rett i hånden er det andre som belønner på andre måter. SpareBank 1 Nord-Norge gir de ansatte egenkapitalbevis for 40 000 kroner.

– Vi har i realiteten ikke noen bonusordninger. Men dersom vi leverer veldig gode resultater og treffer på en rekke måleparametere, så har vi en ordning som vi kaller «overskuddsdeling». Den har kommet til uttelling i år. Det betyr at våre ansatte får eiendeler, eller aksjer om du vil, i egen bedrift som en påskjønnelse, sier konserndirektør for kommunikasjon i Sparebank 1 Nord-Norge, Stein Vidar Loftås til NRK.

Også Skue Sparebank belønner de ansatte med egenkapitalbevis. Der får de ansatte om lag 20 000 i form av eierskap i egen arbeidsgiver.

STORE OMSTILLINGER

SpareBank 1 Sørøst-Norge har ingen fast bonusordning for de ansatte, men når leveransen er over det som kan forventes, diskuteres bonus. Selskapet leverte et resultat på 1,3 milliarder kroner i 2023 og har nå en kjernekapitaldekning på 19,4 prosent som er godt over myndighetens krav.

De 480 ansatte i SpareBank 1 Sørøst-Norge får en bonus på 15 000 kroner hver pluss fem prosent av lønnen. Det vil si at hver ansatt får utbetalt mellom 40 000 og 50 000 kroner. Banken har vært igjennom fire fusjoner på fire år og endringene har krevd store omstillinger for alle, skriver Bygdeposten.

Ingen bonus

Mens mange kan glede seg over ekstra kroner, må de ansatte i Danske Bank og KLP bank nok et år notere null kroner i bonus.