UNIVERSELT UTFORMET: Blinde og hørselshemmede Isabel Engan er avhengig av at bankenes nettsider er universelt utformet. (Foto: Tor Slette Johansen)

Gode nettsider er gull verd

Funksjonshemmede Isabel Engan stiller ett krav til norske banker og finansinstitusjoner: Lag nettsider som alle kan bruke, også kunder med nedsatt funksjonsevne.  

Tilsynet for universell utforming av ikt (uu-tilsynet), som er underlagt Digitaliseringsdirektoratet, fører tilsyn med landets nettsider, både offentlige og private. Men bankene er ikke blitt sjekket siden Proba samfunnsanalyse på vegne av uu-tilsynet sjekket bankene i 2018

BANKER SLIPPER KRAV 

Denne undersøkelsen viste at nettstedene til banker og forsikringsselskaper var bedre enn annen forretningsmessig tjenesteyting. Nettstedene fikk god score på navigasjon, mens kravet om teksting av video og tekstalternativ til illustrasjoner og bilder kom dårligere ut, viser tall fra uu-tilsynet. 

Fra 1. februar i fjor ble det innført krav om at alle offentlige virksomheter skal ha tilgjengelighetserklæringer som viser i hvilken grad innhold på nettsteder er universelt utformet, med frist til 1. februar i år med å få dette på plass. Disse erklæringene skal hjelpe virksomhetene til å få oversikt over status, og samtidig gi brukerne mulighet til å gi tilbakemelding når nettsiden eller appen ikke fungerer for dem. Det stilles i dag ikke samme krav til banker og finansinstitusjoner. 

BLIND OG HØRSELSHEMMET 

33-årige Isabel Engan i Oslo er blind og har sterkt nedsatt hørsel, har førerhunden Rufus og har daglig følge av brukerstyrt personlig assistent (BPA) til og fra jobben som politisk rådgiver i Hørselshemmedes Landsforbund. Hun er utdannet spesialpedagog og har tidligere jobbet som BPA-koordinator i Mio Norge, en tjeneste- og støtteorganisasjon for funksjonshemmede. 

Universell utforming av samfunnet er en kampsak for alle funksjonshemmede, hvor lik tilgang til alle tjenester står sentralt. Og tilgang til banktjenester er like viktig for funksjonshemmede som for alle andre. 

Isabel har prøvd mange banker gjennom årene Hun startet med foreldrenes bank som ung student i Oslo, men oppdaget fort at teknologien på digitale tjenester ikke tilfredsstilte hennes behov.  

MYE RESEARCH 

Hun gjorde mye research for å finne ut hvilken bank som kunne tilby meg det beste tilbudet som kunne fungere med pc og skjermleser som jeg er avhengig av å bruke. (En skjermleser er et dataprogram som brukes av blinde, og har som oppgave å tolke den visuelle informasjonen på skjermen slik at innholdet kan presenteres på en leseliste eller ved syntetisk tale. (Kilde: Norges Blindeforbund). 

Den første banken hun prøvde som ung student tilfredsstilte ikke hennes behov godt nok, hovedsakelig på grunn mange og vanskelige oppgraderinger. 

Nyhetsbrev

Abonner på nyhetsbrev

Legg igjen e-postadressen din og motta vårt ukentlige nyhetsbrev med de siste nyhetene fra finansbransjen.

– Da jeg ble voksen og skulle ha boliglån, ble det enda mer research, og jeg byttet etter hvert til SpareBank 1 Østlandet, hvor jeg fikk alle banktjenester og forsikringer samlet på ett sted. Nå bruker jeg bare mobilbanken deres, og er kjempefornøyd med tilgjengeligheten. Banken gjør heller ikke oppdateringer som krasjer med skjermleseren min. Det er universell utforming etter min smak, sier Isabel. 

Hun er også godt fornøyd med sin kunderådgiver, som er lett å komme i kontakt med på e-post og sms og får raskt svar tilbake. 

Chat-bot? Der går det en grense! 

Isabel Engan, blind og hørselshemmet bankkunde

– Men å bruke telefonen er ikke alltid like greit for meg som også er hørselshemmet. Og å ringe kundetjenesten og bli møtt av en chat-bot? Der går det en grense, sier Isabel Engan. 

TILGJENGELIG FOR ALLE 

DNB, Norges største bank, forbedrer kontinuerlig innholdet og tilgjengeligheten for alle, ved hjelp av et designsystem bygget etter WCAG 2.1-kravene. 

– Innholdet på våre nettsider skal være tilpasset alle brukere, og alle som publiserer innhold på DNB.no har kunnskap om universell utforming. Vi bruker også kvalitetssikringsverktøy som gjør at vi kan raskt kan dekke opp eventuelle mangler, sier innovasjonsleder Kristin Riise.  

HYPPIGE OPPDATERINGER: DNBs innovasjonsleder Kristin Riise sier bankens nettsider skal være tilgjengelig for alle. (Foto: DNB) 

– Våre mest brukte sider oppfyller i stor grad kravene til universell utforming. Vi brukertester også med personer som har ulike funksjonsnedsettelser for å avdekke og rette opp svakheter på sidene våre. Innholdet på DNB.no oppdateres på daglig basis. 

DNB har flere muligheter hvor kundene kan komme i kontakt uten å bruke telefon. På åpne sider på dnb.no har vi et skjema hvor man kan bestille et møte med oss. I tillegg har vi chat i innlogget nettbank, der man kan chatte med en rådgiver fra kundesenteret. Vi har også et kontaktskjema i innlogget nettbank, der kundene kan skrive til oss, sier Riise.