VANNET SPRUTET: Eieren av denne hytta måtte ringe Fremtind og melde inn vannskade som følge av ekstremkulda. Frostspreng på et utvendig blandebatteri gjorde at vannet sprutet oppover mot taket. Med ekstremkulde resulterte det i mye is. (Foto: Fremtind) 

Kuldesjokk gir nær dobling i vannskader

Elleve dager inn i det nye året hadde forsikringsselskapene mottatt et betydelig antall meldinger om vannskader som følge av frost. Sammenlignet med hele januar i fjor, er økningen 88 prosent. 

Kuldebølgen som rammet Norge i januar har resultert i stor pågang hos forsikringsselskapene. Med en ny kald periode i vente frykter bransjen at frostskadene ikke er over ennå, selv om skademeldinger sendt inn landets fire største forsikringsselskaper viser at vi kun elleve dager inn i det nye året allerede har en økning på nesten 90 prosent (88,05%) i antallet skader, sammenlignet med hele den første kalendermåneden i 2023.   

Etter noen dager med litt varmere temperaturer i Sør-Norge, er det ventet at sprengkulda neste uke nok en gang vil sette inn i store deler av landet. Det melder Meteorologisk institutt på X. «I områdene som får lavest temperatur, kan det faktisk bli ned mot -30», heter det i meldingen.  

For forsikringsselskapene betyr kuldebølgene travle dager. Vann fryser i kulda, rør sprenger og når vannet tiner står fortvilte kunder med vann oppetter anklene og ringer forsikringsselskapet sitt.  

VENTER FLERE VANNSKADER

Hos If kan kommunikasjonssjef Sigmund Clementz bekrefte at pågangen under kuldeperioden har vært stor. Siden kulda satte inn for alvor, og frem til onsdag ettermiddag, hadde de fått innmeldt over 300 vannskader som kan knyttes til sprengkulda.  

– Vi venter flere. Folk kan være bortreist, og det er ikke sikkert skaden oppdages der og da, sier Clementz til Finansfokus, og viser til tidligere eksempler på hytteeiere som ikke har oppdaget vannskader som følge av frostsprengte rør før i juni.  

Det er også mange som fortsatt har frosne rør, og ofte vil man ikke oppdage skaden før vannet tiner igjen. Med mildvær i sikte før en ny kuldebølge rammer, venter dermed If flere innmeldte skader i tiden som kommer.  

INNMELDTE SKADER PR. 10. JAN.  

Fremtind: 600  

Gjensidige: 400  

IF: 300  

Tryg: 336  

Fjorårets januar er passert med solid margin. 

Tall fra Finans Norge viser at frosten har forårsaket vannskader for tre milliarder kroner de siste ti årene. I fjor fikk forsikringsselskapene meldt inn 870 vannskader som skyldtes frost i boliger og hytter bare i januar. Kun elleve dager inn i det nye året teller innmeldte skader hos de fire største markedsaktørene 1636 skader. Økningen i antallet meldte vannskader som følge av frost hos Gjensidige, If, Fremtind og Tryg torsdag er dermed på hele 88,05 prosent, sammenlignet med hele fjorårets januar-måned.  

Forsikringsselskapene er likevel varsomme med å trekke noen konklusjoner om hvordan tallene for januar vil bli, sett i et historisk perspektiv. Men flere av aktørene Finansfokus har snakket med trekker frem den iskalde vinteren i 2010.  

VANNRØR UTSATT:  Ved streng kulde er vannrør i boliger spesielt utsatt for frost. I sprengkulde får forsikringsselskapene inn mange frost- og vannskader. (Foto: If) 

– Kulda i 2010 resulterte i rekordmange frostskader. Vi fikk rundt 3400 skademeldinger grunnet frost. Det var kaldt i hele landet og lite snø. Snø har den egenskapen at den isolerer, og det var det lite av den vinteren. Nå ligger det mye snø som et isolerende teppe. Det vil trolig bidra til færre skader nå. Men det er for tidlig å trekke noen konklusjoner om skadeomfanget denne vinteren, sier skadeforebygger i Fremtind, Therese Hofstad-Nielsen, til Finansfokus. 

For hele 2023 ble det som følge av frost meldt inn 2723 vannskader. Om lag 80 prosent av skadene var i privatmarkedet. Skadeerstatningene kom opp i 300 millioner kroner i fjor, og nær halvparten av utbetalingene kom i januar.  

OSLO-OMRÅDET HARDT RAMMET

Store deler av landet har vært rammet av kuldebølgen, og skadene er meldt inn fra det meste av Øst- og Sørlandet. Men omfanget er ifølge Tryg ekstra stort på det sentrale Østland.  

– Antallet frostskader i og rundt Oslo er høyt. Og størrelsen på skadene er også betydelig. Jeg har ikke sett dette før. Det kommer jo en ny kuldebølge neste uke, og når det er rekordkaldt kommer det gjerne også skaderekorder, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg til Finansfokus.  

KRYPROM UTSATT: Mange kunder melder om frostskader i kulda. Her fra en tidligere frostskade i kryperom, der kunde hadde for lite varme i hytta. (Foto: Fremtind) 

I Oslo har borettslag og sameier blitt rammet av frostsprengning i sprinkleranlegg. Noen har også opplevd at hovedvannledningen er frosset.  

Med en ny frostperiode på vei, er også forsikringsselskapene samstemte om at det er enkelt å forebygge denne type skader.  

– Et viktig poeng knyttet til borettslag og sameier, er å sikre varmen i fellesområdene. Det bør være minst 10 grader i alle rom, sier kommunikasjonssjef for skadeforsikring i Gjensidige, Bjarne Arni Rysstad, til Finansfokus.  

Forsikring gir også trygghet med håndtering av situasjonen  

MANGE RINGER 110

Når frosten sprenger og vannet fosser ut på kjellergulvene, er det mange som ringer 110 for å få hjelp.  

– Det har vært ekstra travelt

Sigurd Folgerø Dalen, OBRE (Oslo Brann- og redningsetat)

– Det har vært enda mer ekstremt i år. Vi har blitt truffet av noen uvanlige kuldeperioder som gjør at det har vært ekstra travelt, sier kommunikasjonssjef Sigurd Folgerø Dalen i OBRE til Finansfokus.  

Han har forståelse for at folk som opplever lekkasje fra frostsprengte rør forsøker alle tenkelige løsninger, men påpeker at det er viktig å skille mellom hva som er nød og hva som er en kjedelig situasjon. Folgerø Dalen er også klar på at det må tas grep, både blant bedrifter og i private hjem.  

– Dette handler også om å få alle til å tenke forebyggende. Klimaendringene er en realitet, så folk må endre kurs og forebygge mer, sier han.  

FJERNER USIKKERHET

Også forsikringsselskapene står klar til å hjelpe. Telefonene bemannes av folk som kjenner godt til slike skadesituasjoner og er klare til å rådgi kundene.  

– Når du betaler for forsikring, fjerner du også mye usikkerhet

Sigmund Clementz,If

– Når du betaler for forsikring, fjerner du også mye usikkerhet, ikke bare økonomisk, men også med håndteringen av hele situasjonen, sier Sigmund Clementz i If til Finansfokus.  

Clementz forteller at det fortsatt skjer noen kontantoppgjør, men svært ofte sender forsikringsselskapet skade-eksperter og ordner med håndverkere for kundene sine.  

FAKTA: UNNGÅ FROSTSKADER PÅ HUS OG HYTTE

  • Steng utvendig og innvendig stoppekran når du forlater hytta 
  • Tøm rør for vann før du drar 
  • Påse at det er varme i våtrom så unngår du frost i sisterne (du kan bruke frostvæske ved lenger fravær i sluk og sisterne) 
  • Har hytta strøm finnes det smarte løsninger for fjernstyring av varme 
  • Husk boligen din – ha varme på i våtrom 

Kilde: Fremtind 

FAKTA: RÅD TIL DE SOM ER RAMMET

Dersom vannet er borte i deler av huset, og det har oppstått frost i rør inne: 

  • Steng hovedstoppekran. Dette er viktig for å unngå vannlekkasje når isen tiner igjen, dersom røret har blitt lekk som følge av frostspreng. Det begynner først å renne vann når isen smelter. 
  • Vær forsiktig med tining. Kontakt aller helst en rørlegger for hjelp. 
  • Når man skal sjekke om vannet har komme tilbake, åpnes stoppekranen litt forsiktig. Hør og det fortsetter å suse i røret. Dette kan indikere en vannlekkasje på et rør i huset. Steng kranene igjen og ring rørlegger for hjelp. 
  • Er vannet tilbake og røret tett er problemet løst.
  • Ha på nok varme til at røret ikke fryser til igjen. 

Kilde: Fremtind