FORBEREDER SEG: – DNB rekrutterer folk for å jobbe med betalingsinfrastruktur, hvor tilpassinger til P27 er en del av bildet, sier Benjamin Golding, konserndirektør for Payment & Innovation i DNB. (Foto: DNB) 

DNB ansetter utviklere for P27

DNB er medlem i den nye nordiske betalingsplattformen P27, og rekrutterer IT-folk for å kunne koble seg til plattformen. P27 lanseres i Sverige i 2022 og i Danmark 2025.

Tekst: Claude R. Olsen  

To stillingsannonser på Finn i januar avslører at DNB er i ferd med ansette en rekke utviklere til  å «bygge fremtiden betalingsplattform» der P27 er en viktig oppgave. De skal ansettes i avdelingen DNB New Payment Platform Tech Family som i dag har 120 ansatte. Utplukkingen av kandidater foregår i disse dager. 

Betalingsplattformen P27 er tenkt å betjene de 27 millioner innbyggere i Norden. 

Benjamin Golding, DNB

DNB ønsket ikke å gå inn med kapital i det nordiske prosjektet P27, et ambisiøst prosjekt som utvikler en nordiske plattform for straksbetalinger på tvers av landegrensene. Plattformen er tenkt å betjene de 27 millioner innbyggere i Norden, derav navnet. Foreløpig dekker P27 bare 22 millioner innbyggere. Norge er ikke med. 

VIL KOBLE SEG PÅ ETTER HVERT 

Konserndirektør for Payment & Innovation Benjamin Golding, sier at banken moderniserer sin egen betalingsplattform uavhengig av P27, men vil koble seg til P27 når den er operativ. 

– Det pågår en omfattende modernisering av betalingsinfrastruktur nasjonalt og internasjonalt, samtidig som DNB moderniserer egen betalingsplattform. DNB rekrutterer folk for å jobbe med dette, hvor tilpassinger til P27 er en del av bildet, sier han. 

Selv om DNB ikke er på eiersiden har banken sikret seg en fot innenfor som medlem av P27 Transformation Committee. 

– DNB deltar i Transformation Committee for å holde oss oppdatert på det pågående arbeidet i Sverige. Deltagelsen gir oss også mulighet til å komme med innspill til planene som etableres, sier Golding. 

FØRST SVERIGE 

Lanseringen av den nordiske betalingsplattformen har vært utsatt flere ganger. Kommunikasjonssjef Carlos Cancino i P27 sier at planen nå er å gå på lufta med straksbetalinger for svenske kroner på slutten av 2022 og øke volumene i 2023. Batchbetaling vil begynne i mai 2023, med gradvis økning av volumene utover året.  

Planen nå er å gå på lufta med straksbetalinger for svenske kroner på slutten av 2022.

Carlos Cancino, P27 

Danmark skal etter planen starte opp ved påsketider i  2025. Den danske banksektoren vedtok før jul at den nordiske betalingsplattformen P27 skal bli den nasjonale avregningssentralen (clearing house) for alle danske banker. Overgangen til P27 samkjøres med at Danmarks Nationalbank knytter danske kroner til det europeiske Target2-systemet, slik de allerede har gjort for avregninger i euro.  

Finland har ennå ikke bestemt seg for når de skal lansere P27. 

NORGE MÅ BESTEMME SELV 

– DNB vil koble seg til P27 selv om banken ikke er medeier. Når tror dere det norske markedet vil kunne bruke P27-plattformen? 

– Norske banker og alle andre banker vil kunne bruke P27 i svenske kroner, danske kroner og euro når vi er på lufta, og bankene ønsker det. Om plattformen skal brukes for norske kroner er noe den norske banksektoren må bestemme, sier Cancino.  

Fakta: Dette er P27 

Målet for P27 er å skape en digital plattform som gjør det mulig for bedrifter og forbrukere å foreta straksbetalinger på tvers av landegrenser og i ulike valutaer; de nordiske pluss euro. Det skal bli like enkelt å sende en betaling som å sende en tekstmelding.  

P27 Nordic Payment Platform AB er eid likt  av Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, OP Finanial Group, SEB og Swedbank. 

P27 har inngått et partnerskap med Mastercard der P27etablerer den nye infrastrukturen mens Mastercard skal bygge og gjøre den tekniske plattformen tilgjengelig.  

Tidligere artikler:

DNB og Vipps velger andre samarbeidspartnere (22. okt. 2019)

Vil lage straksbetaling for 27 millioner mennesker (24. feb. 2020)