Vil lage straksbetaling for 27 millioner mennesker

De største bankene i Sverige, Finland og Danmark samarbeider om å utvikle en helt ny infrastruktur for straksbetaling over landegrensene. Uten Norge.  Betalingsplattformen skal stå klar i 2021.

Tekst: Claude R. Olsen

I dag fungerer straksbetaling bare i hvert enkelt land. I Norden dominerer Swish i Sverige, Mobilepay i Danmark og Vipps i Norge. Finland ligger litt etter med straksbetaling, men Mobilepay har fått et fotfeste.

VERDENS FØRSTE

Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, OP Financial Group, SEB og Swedbank har gått sammen om å lage verdens første betalingssystem for straksbetalinger på tvers av landegrensene. Betalingsplattformen er kalt P27 siden det er 27 millioner mennesker i Norden.

– P27 vil gjøre betalinger på tvers av landegrensene like enkelt som å sende en tekstmelding. Den vil sikre at vi har koblingen mellom mobile betalingsløsninger som vi ikke har i dag, sier Lars Sjögren, administrerende direktør i P27 Nordic Payments Platform AB.

Han mener at samarbeidet forsterker posisjonen til de nordiske bankene betraktelig, og reduserer bankenes kostnader på oppgjør og betalingstjenester. Den nye løsningen skal ikke bare handle om brukerfunksjonalitet, men også datasikkerhet og teknologi for å unngå hvitvasking.

– Mye av motivasjonen for å etablere P27 er å kunne monitorere transaksjoner nøye. For å stoppe hvitvasking, trengs kraftige verktøy og nordisk samarbeid, sier han.

LANSERES I 2021

Eierne har signert en aksjonæravtale og tatt på seg økonomiske forpliktelser som vil dekke alle kostnader frem til selskapet står på egne ben økonomisk.

– Gjennomføringen er avhengig av godkjennelse fra konkurransemyndigheter og tildeling av konsesjoner for betalingsformidling. I disse prosessene har vi god dialog med nasjonalbankene, sier Sjögren. Etter planen skal betalingssystemet P27 på lufta i 2021.

Bankene har inngått avtale med Mastercard som teknologileverandør, der Mastercard skal stå for avregning og oppgjør mellom bankene. Andre aktører vil bli invitert til å bygge løsninger oppå infrastrukturen til P27.

RISIKO FOR NORGE

DNB ønsket ikke å være med, og heller ikke Vipps. Dermed vil betalingsløsningen bare gjelde Sverige, Danmark og Finland, men er åpen for en norsk link.

– Vi vil svært gjerne ha med DNB og Norges Bank i P27, døren står foreløpig vidåpen. Norge er kommet langt på betalingsteknologi på egen hånd, og jeg tror kanskje at noen sentrale aktører i Norge derfor inntar en «vente og se»-holdning til P27, sier han.

Sjögren advarer om at Norge tar en risiko hvis de norske aktørene velger å stå alene.

– Alternativet til det nordiske samarbeidet øker sannsynligheten betraktelig for at norsk teknologiutvikling og norske data blir prisgitt Kina, Facebook eller andre mega-aktører. Ved å stå utenfor får heller ikke norske fintech-selskaper ta del i utviklingen, sier han.

VIPPS PÅ GJERDET

For Vipps ville det uansett ikke være aktuelt å gå inn i P27 siden dette er et samarbeid mellom banker. Men siden Norge ikke er med, vil Vipps heller ikke være med i utviklingen av betalingsplattformen.

P27 kan være en tilbyder vi vurderer

VURDERER ETTER HVERT: Hanne Kjærnes sier P27 er et banksamarbeid, og at Vipps vil vurdere betalingsplattformen senere. (Foto: Vipps.)

Kommunikasjonssjef Hanne Kjærnes i Vipps sier at de ønsker å benytte den infrastrukturen som er mest kostnadseffektiv og brukervennlig, når interoperabilitet på tvers av grenser blir aktuelt.

– Da kan P27 være en tilbyder som vi vurderer for de landene som løsningen er tilgjengelig i, sier hun.

KINESERE OG NEDERLENDERE

Vipps inngikk for et år siden et samarbeid med kinesiske Alipay om betalingsløsninger for at kinesere på besøk i Norge kan betale slik de er vant til. Alipay bruker en QR-kode på mobilen for å gjennomføre betalingen for et kjøp i en butikk.

I sommer ble Bluecode, ePassi, Momo Pocket, Pagaqui, Pivo, Vipps og Alipay enige om felles format for QR-koder. Brukersteder som allerede tar imot mobilbetaling fra noen av de seks appene, kan også enkelt ta imot betalinger fra kunder i de andre landene som dekkes av samarbeidet.

På teknologisiden har Vipps i et drøyt halvår samarbeidet med det nederlandske fintech-selskapet Adyen. Selskapet er en stor tilbyder av teknologiske plattformer for alt fra kredittkortbetalinger til appbaserte løsninger, som den til Vipps.

I Norge er Schibsted, Kolonial.no og Elkjøp på kundelisten, internasjonalt er selskaper som Facebook, Über, Viaplay og Spotify blant kundene.