EN ÅPENBARING: – Forretningsmessig har pandemien vært en åpenbaring. Vi har mer enn doblet vår forvaltningskapital, sier daglig leder Geir Åsegg i NEF Kapitalforvaltning. (Foto: Privat)

Min arbeidsdag: – MIFID fører til passivitet

-Jeg tror at veldig få fondskunder i Norge fikk en telefon fra sin rådgiver i fjor om at vedkommende burde selge seg ned i aksjefond, da pandemien skyllet inn over kapitalmarkedene, sier daglig leder Geir Åsegg i NEF Kapitalforvaltning. 

Navn: Geir Åsegg 

Rolle: Daglig leder 

Arbeidssted: NEF Kapitalforvaltning 

Alder: 47 år 

Kaffe eller te?   

Kaffe 

Hva har du på nattbordet? 

En fjernkontroll og mobiltelefon 

Når om morgenen begynner du å tenke jobb?   

0615  

Hvordan påvirker korona-utbruddet din arbeidshverdag?  

Forretningsmessig har det vært en åpenbaring. Alle ansatte har løst sine oppgaver til perfeksjon. Det er muligens ett resultat av hjemmekontor og høyere grad av konsentrasjon sett i forhold til å sitte sammen i åpent landskap (som vi gjorde før pandemien). Personlig er jeg veldig sosial av meg. Derfor har jeg savnet fellesskapet og den uformelle praten, med alle nyanser som glipper over digitale chatte plattformer. Dermed blir svaret delt. Vi har gjort det veldig bra forretningsmessig under pandemien og har mer enn doblet vårt forvaltningskapital, men samtidig savnes det kollegiale samholdet. 

Fortell om en hendelse på jobb som du husker spesielt godt  

– Det blir for vanskelig å velgeEtter godt over 20 år i bransjen, hvorav 16 år var som aksjemegler, har jeg opplevd så mange på forhånd utenkelige hendelser.   

Hva er det morsomste du gjør på jobb?   

Det aller morsomste er å sende ut gode månedsrapporter til fornøyde kunder. Rapporten for oktober viste pluss 6,6%,  mens Oslo Børs kun steg 2,5% i oktober. 

Hva gjør du for å holde deg oppdatert i en bransje med store endringer?   

Det blir å ha øyne og ører åpne store deler av min våkne tid, samt ha på filteret som tar bort det vi omtaler som støy. Bruker mye tid å lese og spesielt det som har nye/spennende vinklinger, samt at jeg de siste året har hørt mye på utvalgte podkaster.  

Hvis du kunne digitalisert en hvilken som helst arbeidsoppgave, hva ville du valgt?   

Det må bli hele kundeaktiveringsprosessen, fra en kunde beslutter å bli vår kunde til hele kontostrukturen er oppe og klar til innbetaling av forvaltningskapitalen. 

Hva er den største utfordringen i finansbransjen akkurat nå (generelt og der du jobber)?  

Finansbransjen har i dag mange utfordringer som må løses. Noe av det siste er vel taksonomi. Forvaltningsdelen av bransjen ligger mitt hjerte nærmest. Jeg tror at det mye omtalte MIFID-reglementet, som er innført i flere omganger, fører til passivitet fra veldig mange forvaltningsmiljøer og banker. Da sitter rådgiver oftest med en betydelig nedside av å strekke ut nakken og gi velmente råd. Jeg tror at veldig få fondskunder i Norge fikk en telefon fra sin rådgiver i fjor om at vedkommende burde selge seg ned i aksjefond, da pandemien skyllet inn over kapitalmarkedene.  Ingen fikk samme beskjed at man burde kjøpe i månedsskiftet mars/april. Rådgivere generelt vil ikke ta risikoen, fordi MIFID fører til at kunder kan gå på rådgiver i etterkant dersom den aktive rådgivningen slår feil. Kunden kan vise til investorbeskyttelsen under MIFID. Slik ville kunden kunne vinne frem på uttalelsen om at man aldri ville gjort handelen om man ikke fikk ett aktivt råd. Vi er en aktiv forvalter, som både solgte i februar og kjøpte i mars/april.  Dette er åpenbart smart om man ønsker en helt uavhengig forvaltning av sine penger. 

Hva liker du å gjøre på fritiden?   

Familietid på «stugan» i Fjällbacka og båtkjøring i verdens vakreste skjærgård, Bohuslän er vel på toppen. Liker ellers trimturer i marka, sykle til jobben og skiturer på vinteren.  

Bruker også velvillig tid som fotballtrener for sønnen og er gjerne høylytt supporter i håndballhallen til min 15 år gamle datter. 

Hvem inspirerer deg, og hvordan/hvorfor?   

Jeg blir inspirert av alle som jobber ulønnet og frivillig for barneidretten, samt alle som følger store lidenskaper og setter i gang utfordrende prosjekter. Magnus Wanberg og hans kollegaer i reMarkable er eksempler på det siste.  

Hva får deg til å stoppe opp i sosiale medier?   

Urettferdighet og nettroll. 

Hva er det lengste du har klart å være uten mobilen?  

Vet ikke, har ikke testet i noen særlig grad.  

Når logger du av for kvelden?   

Rundt klokken 2300.