Min arbeidsdag: – Egenkapitalkravet skaper klasseskille

Unge boligkjøpere med ressurssterke foreldre i ryggen kommer seg fortere inn og er med på å presse prisene oppover, som i sin tur gjør det enda vanskeligere for de som ikke er like heldig, sier Kristine Langfjell.  

Navn: Kristine Langfjell 

Rolle: Eiendomsmegler MNEF/Tillitsvalgt 

Arbeidssted: REDE Eiendomsmegling 

Alder: 28 

Kaffe eller te? 

Kaffe. Sier som min svigermor; «Jeg stoler ikke på folk som ikke drikker kaffe». 

Hva har du på nattbordet? 

Nattbordet mitt er en krakk, så der er det dessverre ikke plass til så mye spennende. Har en 3 meter lang ladeledning som sørger for at mitt viktigste arbeidsredskap er klar til påfølgende dag. Ellers har jeg en nattbordlampe. Det hender at jeg har ei bok liggende på gulvet like ved – akkurat nå har jeg Jojo Moy’s «Den ene pluss en» liggende. 

Når om morgenen begynner du å tenke jobb? 

Med det samme jeg våkner. Første fokus er som regel hvordan jeg skal komme meg på jobb, i tide. Er småbarnsmor med to små gutter på ett og tre år, så morgenen hjemme hos meg er ganske hektisk. Mens jeg steller meg planlegger jeg ofte hvordan jeg skal legge opp dagen, hvilke arbeidsoppgaver som haster mest osv. 

Hvordan påvirker korona-utbruddet din arbeidshverdag? 

Det har gjort at vi har lagt om ganske mye av vår praksis. Flere av de manuelle arbeidsoppgavene har blitt digitale. Ta kontraktsmøtet for eksempel – Nå kan de fleste dokumenter signeres med bank-ID. Det gjør at kontraktsmøtet blir mer effektivt og at vi nå kan tinglyse dokumenter digitalt. På den måten har det blitt enklere. Vi har også lagt om praksisen hva gjelder visning. Hos oss gir vi nå ut individuelle visningstidspunkt til våre interessenter. Det har vi gjort for å begrense at våre interessenter får for mange nærkontakter. Det betyr at fellesvisningen ofte blir lengre, men jeg syns at jeg får mer tid til å snakke med og veilede interessenter som kommer på besøk. Jeg føler at det har vært positivt for både våre kjøpere og selgere. Det å slutte å håndhilse har vært det vanskeligste eller rareste med hele situasjonen, syns jeg. Å gi et godt håndtrykk har jeg alltid tenkt på som en god start på et godt samarbeid. 

Fortell om en hendelse på jobb som du husker spesielt godt 

På jobb og på jobb – hos oss har vi et svært godt samhold både på jobb, men også etter arbeidstid. Vi treffes titt og ofte til sosiale lag. Jeg husker spesielt godt sommeren 2014. Da var jeg enda student og hadde sommerjobb som medhjelper. Vi skulle avslutte uka på restaurant. En kollega av meg hadde nettopp investert i el-sykkel. Dette var før elsykkelfeberen i Norge hadde spredt seg. Her oppe i nord var en slik doning som et romskip å regne. Etter måltidet skulle sykkelen til pers. Vi «fræste» oppover gata i full fart, mens resten av kollegaene heiet og lo. Stemningen var så god at vi tiltrakk oss publikum. Blant dem, to tidligere Hotel Cæsar skuespillere som denne sommeren jobbet på Nordland Teater. De ble med på festen videre og resten er historie. 

Hva er det morsomste du gjør på jobb? 

Det er så mange deler av min jobb jeg liker – Jeg er litt sånn at jeg trives der jeg er. Jeg mener at hver og en har et ansvar for egen trivsel. Den viktigste grunnen til at jeg valgte å bli eiendomsmegler er at jeg er glad i folk. Jeg syns det er spennende å få være med på en av livets viktigste økonomiske avgjørelser – både kjøp og salg av bolig. Jeg er opptatt av å ha et godt samarbeid. Derfor er jeg avhengig av å bli godt kjent med mine kunder – det syns jeg er spennende. Hvem er de? Hva skal de? Hvordan er deres forventninger? Vi har en messingbjelle hengende midt i lokalet. En maritim greie som sikkert hører hjemme på båt. Jeg får energi av å avslutte et godt salg med å ringe i bjella på kontoret. Det gjør vi når vi har solgt en eiendom for å feire, og heie på hverandre.  

Hva gjør du for å holde deg oppdatert i en bransje med store endringer? 

Det som er fint med å jobbe i eiendomsmeglerbransjen er at det er krav til etterutdanning. Over en 2-årsperiode må vi ha tatt 15 kurspoeng. Det betyr at vi deltar på flere kurs i løpet av året for å holde oss oppdatert på endringer. Ellers syns jeg det er viktig å lese fagartikler fra både Norges eiendomsmeglerforbund, Finansforbundet og å følge med i media. Vi har også interne systemer som sørger for at vi til enhver tid er oppdatert. Samlinger med kollegaer, fagansvarlig og forsikringsselskap. 

Hvis du kunne digitalisert en hvilken som helst arbeidsoppgave, hva ville du valgt? 

Det har allerede skjedd mye i 2020, for eksempel ble tinglysning av skjøtet og pantedokument digitalisert. Manuell tinglysing har i perioder tatt lang tid og vært til frustrasjon for våre mange selgere. Denne tinglysingen er forutsetningen for utbetaling av salgsoppgjøret. Nå ønsker jeg meg at fullmaktsalg, dødsbo og skjøter hvor grunneier må gi samtykke skal falle inn under samme ordning.  

Hva er den største utfordringen i finansbransjen akkurat nå (generelt og der du jobber)? 

I min bransje ser vi at boligprisene nå øker raskt. Det blir vanskeligere for unge boligkjøpere å komme seg inn på markedet. Egenkapitalkravet slik det er i dag skaper klasseskiller som sørger for at unge boligkjøpere med ressurssterke foreldre i ryggen kommer seg fortere inn og er med på å presse prisene oppover, som i sin tur gjør det enda vanskeligere for de som ikke er like heldig. Jeg har også registret at det spås at boligrenta er på vei oppover og at bokostnadene kan øke kraftig. Det er forhold som kommer til å påvirke folk flest. Etter flere år med svært lav rente blir det spennende å se hvordan dette kommer til å påvirke Norges boligeiere. Lokalt forventer vi en stor tilflytting i årene fremover til Mo i Rana og ellers på Helgeland. Jeg mener derfor at boligbygging bør være av høy prioritet, slik at det ikke blir så mange om beinet på hvert objekt som legges ut for salg. Vi forventer også et presset leiemarked her i området – Det kommer til å bli behov for mange flere utleieboliger. Her håper jeg at større aktører nasjonalt vil se potensialet og ta grep. 

Hva liker du å gjøre på fritiden? 

Jeg er som nevnt tidligere en travel småbarnsmor. På fritiden liker jeg å være sammen med guttene mine å følge de opp. Vi er glade i å være på tur – Nå på høsten har det vært flott ute i bær- og soppskogen for store og små. Ellers er jeg en ihuga periodestrikker. Da produseres det store og små prosjekter. Mitt siste prosjekt var en genser som ble gitt i bryllupsgave. Nå kjenner jeg allerede at jeg gleder meg til å ta fatt på prosjekter frem mot jul – har som mål å produsere en ny «julepynt» hvert år. Jeg er nok også en i overkant sosial person. Og jeg elsker å danse! Jeg får mye energi av fest og moro med venner. 

Hvem inspirerer deg, og hvordan/hvorfor? 

Jeg har sett veldig opp til min bestemor Else i oppveksten. Hun er født i 1930 og var forut for sin tid. Hun tok utdanning på en tid det ikke var vanlig for kvinner og har alltid sørget for å være selvstendig. Selvstendighet er en verdi jeg setter høyt. Ellers blir jeg veldig inspirert av godt arbeidsmiljø. Hos oss har vi en god lagånd og ikke minst arbeidsmoral. Jeg strekker meg etter mine kollegaer, lærer og har det mye gøy sammen med dem. 

Hva får deg til å stoppe opp i sosiale medier? 

Det synes jeg er veldig vanskelig å svare på. Jeg er nok typen som scroller mye. Jeg ser likevel at små korte snutter, som «Reels» eller lignende fanger oppmerksomheten min. Eller er jeg lokalpatriot. Det gjør at jeg ofte leser artikler som publiseres av våre lokalaviser. Jeg syns også det er underholdende å lese kommentarfeltene, men kommenterer aldri selv. 

Hva er det lengste du har klart å være uten mobilen? 

Jeg er dessverre alt for mye på telefon. Den er mitt viktigste arbeidsverktøy, den sørger for at jeg står opp til rett tid om morgenen, er en kilde til underholdning og en viktig del av mitt sosiale liv. Den lengste perioden jeg er uten mobil, må derfor være gjennom natta. 

Når logger du av for kvelden? 

Når du sier logge av, forstår jeg det som at vi fortsatt snakker om mobilen? Jeg er veldig opptatt av god søvn. Jeg har derfor lagt inn at jeg ikke skal forstyrres etter klokken 22.00.