FØLGER UD: Kommunikasjonssjef i Gjensidige, Marie Brudevold, sier UDs reiseråd legger føringer for reiseforsikringen. (PRESSEFOTO) 

Økt pågang på reiseforsikring

Etter gjenåpningen har forsikringsselskapene opplevd økt pågang med spørsmål om hvor på kloden en kan reise med full dekning. Bransjen følger UDs reiseråd.

Tekst: JØRN-ARNE TOMASGARD 

Følger du UDs reiseråd for utenlandsreiser, kan du være trygg på at reiseforsikringen gjelder etter gjenåpningen. Men det lønner seg å sjekke, for det kan være reservasjoner. 

Fra 1. oktober opphevet Utenriksdepartementet (UD) det globale reiserådet som frarådet reiser som ikke var strengt nødvendig til land utenom EU/EØS, Storbritannia og Sveits.  

– Det er ikke lenger grunnlag for et slikt globalt reiseråd. Vi går nå tilbake til å gjøre en vurdering av om hvert enkelt land skal ha reiseråd. Pandemi- og helsesituasjonen vil være del av vurderingen sammen med sikkerheten i landet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide til regjeringens eget nettsted. 

Finansfokus har vært i kontakt med forsikringsselskapene If/Europeiske, Gjensidige og Tryg. Oppsummert følger de rådene fra UD, noe som gjør reiseforsikringen din gyldig i alle land der det ikke foreligger reiseråd. Men i noen land foreligger det fortsatt noen reiseråd knyttet til korona, uten at reiseforsikringen nødvendigvis er ugyldig. Så det kan være grunn til å sjekke. Alle selskapene håndterer økt aktivitet med ordinær bemanning. 

MANGE SPØRSMÅL 

Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i If og Europeiske Reiseforsikring, sier de for tiden får mange spørsmål om populære reisemål for nordmenn som Thailand og Tyrkia. Da denne artikkelen ble skrevet, etter at de globale reiserådene var opphevet, var de to landene fortsatt på UDs liste med reiseråd. I UDs reiseråd for Thailand heter det eksempelvis: 

 «Som følge av koronasituasjonen har thailandske myndigheter innført skjerpede krav til innreise for alle reisende. Myndighetene har ellers innført en rekke tiltak for å begrense spredningen av korona. Disse tiltakene gjelder kun begrensede områder og revurderes jevnlig. Alle som befinner seg i Thailand anbefales å holde seg løpende orientert om gjeldende restriksjoner og følge lokale myndigheters råd». 

– Nå om dagen får vi veldig mange spørsmål om det som siden pandemistarten har vært nokså utilgjengelige reisemål for nordmenn. Eksempelvis Tyrkia og Thailand. Kundene vil gjerne gardere seg, at de faktisk har gyldig forsikring hvis de reiser dit, sier Handeland. 

Vi får veldig mange spørsmål.

Andreas Handeland, If/Europeiske 

Han sier du er dekket for koronasykdom om du drar til et land der det ikke foreligger reiseråd. 

– Som Norges største reiseforsikringsselskap opplever vi naturlig nok stor økning i pågangen nå som kundene endelig får muligheten til å reise til etterlengtede reisemål igjen. Vi er godt rustet til dette. 

FØLGER UD 

Handeland sier reiseforsikringen ligger tett opp til reiserådene fra UD: 

– Reiseforsikringens gyldighet går hånd i hånd med UDs reiseråd. Når verden nå åpnes opp, følger vi etter. Det er UD som har forutsetninger for å si noe om hvor det er trygt for nordmenn å oppholde seg i utlandet. Når UD nå mener det er trygt å reise ut i verden, med noen få unntak, følger forsikringsdekningen etter, skriver Handeland i en e-post.  

FØLGER ETTER: – Reiseforsikringens gyldighet går hånd i hånd med UDs reiseråd. Når verden nå åpnes opp, følger vi etter, sier Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i If og Europeiske Reiseforsikring,

Han bekrefter at man ikke nødvendigvis har gyldig reiseforsikring om man reiser til et land der det foreligger et reiseråd. 

– Det er veldig viktig at man sjekker innreisereglene i det landet man skal reise til, at man er forberedt på endringer i reisekartet og at man ikke glemmer at verden tross alt ikke er på 2019-nivå ennå. Ellers har man gyldig forsikringsdekning til alle land som ikke er berørt av UDs reiseråd.  

PANDEMIER ER IKKE OVER 

Også Gjensidige henger seg på UD: 

– Det er UDs reiseråd som legger føringer for reiseforsikringen, og vi anbefaler at disse rådene alltid følges. Velger du likevel å reise til et land eller område med reiseråd, gjelder forsikringen som normalt – men da med unntak av skader og hendelser som har sammenheng med koronasituasjonen. Hvis du reiser til et land når reiserådet er opphevet, dekkes alle skader som normalt – også koronasykdom. Vi dekker imidlertid ikke forsinkelser som oppstår på grunn av nye innsjekkingsrutiner og lignende forhold, så det er viktig å sette seg inn i hva som gjelder dit du skal og lurt å beregne ekstra tid. Vi dekker heller ikke fremskyndet reise eller tapte feriedager, dersom du ønsker å avbryte ferien på grunn av endring i smittesituasjonen, skriver kommunikasjonssjef i Gjensidige Marie Brudevold i en e-post. 

– Det er naturligvis godt å se at samfunnet åpner opp igjen, og gjenåpningen har virkelig satt fart på nordmenns reiseplaner. En fersk undersøkelse Gjensidige nylig gjennomførte viser at en av fire nordmenn skal på ferie til utlandet i høst, det tilsvarer cirka en million nordmenn. Kunder kan nå trygt bestille reiser verden rundt, med unntak av de landene som har reiseråd.  

Brudevold gir følgende råd til reisende: 

– Sett deg godt inn i situasjonen dit du skal, og hva som gjelder av innreiseregler, karantene og lignende. Pandemien er ikke over, selv om vi går mot en mer normal hverdag her hjemme. Reiseforsikringen dekker deg ikke dersom du for eksempel blir nektet innreise på grunn av mangelfulle innreisepapirer. 

RESERVASJONER 

Kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg melder at de nå er tilbake i vanlig drift når det gjelder reiseforsikring, men at reiseforsikringen ikke gjelder for land der det er utstedt reiseråd fra UD. 

Last ned UDs app Reiseklar, som gjør det enkelt å følge med på restriksjoner som er innført i enkeltland.

Ole Irgens, Tryg

– Reiseforsikringen gjelder nå som vanlig. Det vil si at man har full dekning ved reiser til utlandet – også for koronarelaterte sykdommer – til de landene det ikke er utstedt reiseråd for. I land eller områder der det er utstedt reiseråd, vil ikke reiseforsikringene gjelde, verken for avbestillinger eller for dekning under selve reisen. 

Tryg reserverer seg mot å dekke utgifter som følge av koronarestriksjoner: 

NOEN RESERVASJONER: Kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg melder at i land eller områder der det er utstedt reiseråd, vil reiseforsikringene ikke gjelde. Ellers er reiseforsikringene tilbake i vanlig drift. (PRESSEFOTO) 

– Merk at reiseforsikringen IKKE dekker utgifter til restriksjoner som enkeltland har innført som følge av pandemien. Dersom du blir nektet innreise til et land det ikke er reiseråd mot, eller blir satt i karantene ved ankomst, vil forsikringen ikke dekke utgifter som er forbundet med dette, skriver Irgens i en e-post.  

– Vi anbefaler at man følger med på UDs sider med oppdaterte reiseråd, og at man også laster ned UDs app Reiseklar, som gjør det enkelt å følge med på restriksjoner som er innført i enkeltland. Dette er særlig viktig ved reiser utenfor EU/Schengen, siden alle land som omfattes av UDs reiseråd befinner seg utenfor Europa. Dersom man reiser utenfor Europa anbefaler Tryg at man i størst mulig grad kjøper flybilletter som kan refunderes eller ombestilles, og at man ikke betaler på forhånd for hotell eller leiebil.  

Fakta 

Land der UD har utstedt reiseråd per 5.10: AfghanistanLibyaAlgerieMalaysiaAserbajdsjanMaliBurkina FasoMauritaniaBurundiMosambikColombiaMyanmarDen sentralafrikanske republikkNigerDR KongoNigeriaEgyptNord-KoreaElfenbenskystenPakistanEtiopiaPalestinaFilippineneRepublikken KongoGeorgiaRusslandHaitiSaudi-ArabiaIndiaSomaliaIrakIranIsraelJemenJordanKamerunKenyaLibanonSudanSyriaSør-SudanThailandTsjadTunisiaTyrkiaUkrainaVenezuela.