Full seier i Høyesterett: Bente får AFP

– Det var en helt ubeskrivelig fantastisk følelse å vinne i Høyesterett. Fortsatt har det nesten ikke gått opp for meg hva som egentlig har skjedd og hvilken betydning dette kan få for mange andre arbeidstakere, sier Bente Wigaard.

TEKST: SVEIN ÅGE ERIKSEN FOTO: SJUR ANDA

Torsdag 11. oktober ble det kjent at Finansforbundet og YS hadde vunnet saken i Høyesterett om valgrett ved virksomhetsoverdragelse på vegne av Bente Wigaard. DNB, NHO og Finans Norge tapte saken på alle punkter. Retten slår fast at Wigaard fortsatt er ansatt i DNB Næringseiendom og at hun ikke mister retten til AFP. Dermed har Bente sikret sin økonomiske fremtid etter mange år med stor usikkerhet og mange bekymringer. De siste årene av sin yrkeskarriere ønsker hun å arbeide i DNBs jobbsenter.

Les om dommen i lagmannsretten her.

Finansfokus møter Bente Wigaard dagen etter at hun hadde fått vite det gledelige resultatet hun knapt hadde turt å tenke på. Det har vært en lang prosess over flere år i rettsapparatet som endte i landets høyeste domstol.

TI MINUTTERS PAUSE

– Da jeg fikk vite resultatet fra Høyesterett, trodde jeg nesten ikke det var sant. I dag er jeg først og fremst veldig lettet og takknemlig for alle som har lagt ned mye arbeid for meg i denne viktige saken. Jeg håper også at dommen kan være til hjelp for andre som havner i samme situasjon, sier Wigaard.

TUSEN TAKK: – Jeg er evig takknemlig for all bistand jeg har fått fra Finansforbundet i denne saken, sier Bente Wigaard til forbundsleder Pål Adrian Hellman (t.h.) og advokat Jan Roald Heiberg.

Forbundets advokat Jan Roald Heiberg måtte sende selve domsslutningen fra Høyesterett som «bevis» på at hun og forbundet virkelig hadde vunnet saken. Da Wigaard hadde lest dette, måtte hun ta seg 10 minutters pause for å fordøye det som hadde skjedd.

Resten av dagen strømmet gratulasjonene inn både på sms, sosiale medier og telefon fra både nåværende og tidligere kolleger og venner. Det samme gjorde blomsterhilsenene. Men likevel klarte hun å jobbe som normalt hele dagen og neste dag. Seieren ble feiret med pizza sammen med barna og i kveld blir det litt mer feiring med både familie og venner.

ENORM STØTTE

– Jeg har fått en enorm støtte i denne prosessen både fra tidligere og nåværende kolleger, venner, naboer og Finansforbundet. Det var spesielt tøft etter at vi tapte første runde i tingretten. Der var jeg veldig nervøs og ukomfortabel. Etter dette tok jeg noen coachingtimer og fikk den roen og tryggheten jeg trengte i lagmannsretten. Der fikk vi medhold, men motparten anket. Og siden saken er av stor prinsipiell betydning og vil kunne gjelde mange arbeidstakere i tilsvarende situasjoner, så ble det også behandling i Høyesterett, forteller Wigaard.

Jeg trodde nesten ikke det var sant

Wigaard synes hun har fått fabelaktig hjelp fra forbundet gjennom hele rettsprosessen.
– Finansforbundet har vært veldig profesjonelle og ikke minst støttet meg gjennom en veldig vanskelig periode. Hele tiden har jeg fått god informasjon og gode råd på veien videre. Jeg har virkelig fått oppleve hvor trygt og godt det er å være organisert når du får utfordringer på arbeidsplassen. Som arbeidstaker har du ingen ting å stille opp med alene. Å gå til sak mot sin arbeidsgiver er også et økonomisk løft de færreste har anledning til å betale fra egen lomme. Derfor er jeg evig takknemlig for alt arbeidet som forbundet har lagt ned, sier Bente Wigaard.