60-åring fikk ny jobb

Ofoten Sparebank er ikke som andre banker. De tenker stikk motsatt når det gjelder rekruttering. Der andre banker kvitter seg med seniorene, ansetter Ofoten Sparebank. Anita Hjertø fikk ny jobb som 60-åring.

TEKST OG FOTO: SVEIN ÅGE ERIKSEN

NARVIK: 30. juni hadde Anita Hjertø sin siste arbeidsdag i DNB i Narvik som avviklet sitt kontor i byen. Men Hjertø tok med seg sin kompetanse til andre siden av gaten og begynte som PM-rådgiver hos Ofoten Sparebank etter en uke ferie.

– Da det ble klart at DNB skulle legge ned sitt kontor i Narvik, fikk jeg tilbud om å bli innplassert i en ny stilling hos DNB i Harstad og fikk god hjelp av de tillitsvalgte i DNB. Men siden det er nesten 12 mil mellom byene, fristet det ikke å pendle eller å flytte på hybel i Harstad. Derfor var jeg kjempeheldig som fikk denne muligheten i Ofoten Sparebank i Narvik, forteller Anita Hjertø.

LANG FARTSTID

Hun har en solid fartstid i banknæringen. 19 år gammel startet hun sin karriere på bokholderiet i Steigen Sparebank. Den gang besto arbeidsoppgavene i å punche inn alle data manuelt. I 1977 flyttet hun til Bodø og Nordlandsbanken, og da begynte dataalderen å gjøre sitt inntog. Tre år senere gikk turen til Narvik, og her hadde hun lærerike og spennende år i Nordlandsbanken som etter hvert ble overtatt av DNB.

– Dessverre er mitt inntrykk at stadig flere banker velger å kvitte seg med seniorene. Den lange og brede kompetansen som vi har arbeidet opp gjennom et langt liv, er plutselig ikke lenger noe verdt. Det er synd det er slik siden det er svært mange seniorer som fortsatt har mye å bidra med i bankene, men det må være en miks mellom unge og seniorer, sier Hjertø.

Jeg har vært kjempeheldig

Hun har fått mange positive tilbakemeldinger etter at lokalavisen skrev om nyansettelsen i Ofoten Sparebank. Hun trives veldig godt med nye kolleger og nye kunder, og det er ikke én arbeidsdag som er lik den andre. Hennes styrke er at hun kjenner det lokale bankmarkedet og kundene meget godt etter hele 39 år i Nordlandsbanken. I Ofoten Sparebank er det kort vei til beslutninger, og bare 25 ansatte fordelt på tre kontorer.

– Det skjer raske og store endringer i vår bransje, og da er det viktig å fylle på kompetansen fortløpende. Jeg ble autorisert finansiell rådgiver i 2011 og har siden fornyet min autorisasjon. Jeg vil fortsette å bygge opp kompetansen med diverse kurs. I en liten sparebank må du ha kompetanse til å utføre de fleste arbeidsoppgaver, sier Anita Hjertø.

I dag jobber hun i en 100 prosent stilling som rådgiver i personmarkedet, og har ikke tenkt å trappe ned. Planen er å arbeide til hun blir 67 år, og frem til da vil hun fortsatt gi alt for sin nye arbeidsgiver Ofoten Sparebank.

ERFARING VIKTIG

– Hver medarbeider hos oss har spesielle ferdigheter som høy bankfaglig kompetanse og et nært forhold til sine kunder. Anita har disse ferdighetene, og da hun ble ledig på markedet var det helt naturlig for oss å tilby henne jobb.  Hennes alder spiller ingen rolle, sier banksjef Sigve Stokland.

Han legger til at i tiden fremover vil Ofoten Sparebank trenge en annen kompetanse i tillegg til den banken har i dag.

– Vi vil i årene som kommer, tiltrekke oss nødvendig kompetanse etter hvert som vi ser behov, og det er rom for nyansettelser. Ung entusiasme og nye tanker må dog parres med erfaring. Erfaring er spesielt viktig i vår bransje, understreker banksjefen i Ofoten Sparebank.