Slik bruker du bitcoin

Bitcoin er mest kjent som en røvervaluta som brukes av dem som vil gjemme seg og sine transaksjoner. Men kan den ha noen praktisk bruk for en vanlig familiefar på Raufoss? Finansfokus tester bitcoin.

TEKST OG FOTO: SJUR ANDA

Ok, oppgaven var klar. Jeg skulle skaffe meg og handle med bitcoin. Dette skulle vise seg å by på flere utfordringer. Steg én var naturlig nok å skaffe meg noen bitcoins. Gjennom et raskt Google-søk på «kjøpe bitcoin» fant jeg flere markedsplasser i tillegg til noen gode oversikter over hvordan man rent faktisk gjør det.

Finansfokus er også på Facebook. Følg oss og bli oppdatert på hva som skjer innen teknologi i finansbransjen. 

Men først måtte jeg skaffe meg en digital lommebok. Etter noen undersøkelser endte jeg opp med å etablere en lommebok på blockchain.info. Denne ble anbefalt av flere som solid og seriøs. Registreringen var enkel, omtrent som enhver annen digital tjeneste du registrerer deg på. Epost og mobiltelefon var alt som skulle til.

Neste steg var å få meg noen bitcoins (BTC). Et klikk på kjøpknappen hos blockchain.info, så var dette i boks. Men jeg oppdaget fort at dette kanskje ikke var det beste stedet for å kjøpe og selge bitcoins. De tok tre prosent gebyr for å gjennomføre handelen. En gebyrpolitikk inspirert av DNB? Oppdaget etterpå at det er andre steder som er billigere for kjøp og salg.

Blockchain er teknologien bak Bitcoin. Les mer om den her.

Men jeg kjøpte BTC for 100 Euro (NOK var ikke et alternativ som motvaluta) og endte til slutt opp med 0.12896776 BTC på kontoen. Ja, du leste rett. 100 Euro ga meg en tolvdel BTC, gjerne kalt 12 bitcent. Heftig kurs som i skrivende stund ligger på 6828 kroner.

FÅ KJØPE NOE DA

Da har jeg penger på konto og skal i prinsippet kunne sende penger til alle andre som har en bitcoin-lommebok eller betale til butikker og selskaper som godtar bitcoin som betaling.

Men man gidder jo ikke gå rundt med pc-en og dra den frem om man skal ta en kaffe eller noe. Så neste steg blir å installere en lommebok på telefonen. Jeg velger blockchain.infos egen lommebok. Noen raske klikk, så har jeg med meg mine bitcoins i telefonen. Så, endelig skal jeg bedrive litt ordentlig shopping. Tilbake til Google-søk: «hvor kan jeg betale med bitcoin». På Norges bitcoinforening finner jeg en oversikt som er sørgelig kort.

Men jeg registrerer at Dalen Camping og Mediehuset TEK er blant dem som har omfavnet den nye valutaen. I tillegg er det et par kafeer i Oslo som har sett bitcoinlyset. Jeg har ingen umiddelbare planer om camping i Telemark, men kan godt tenke meg tilgang til det som ligger bak betalingsmuren hos Tek.no. Så jeg finner medlemssiden på Tek.no, registrere meg og velger bitcoin som betalingsmiddel. Aksepterer vilkårene og forventer at alt er greit. Men nei. Alt som kommer opp er en blank side. Noe har med andre ord gått galt i Teks tekniske univers.

Jeg er en utålmodig sjel, så i stedet for å vente på tilbakemelding fra Tek.nos tekniske support drar jeg til Aktivisten, en kafé i Toftesgate. Henger på døra, men den er stengt. Det er liten aktivitet hos aktivisten denne formiddagen sent i desember. Tar beina fatt og et kvarter senere er jeg på The Kasbah, en middelhavskafé ved Alexander Kiellands plass.

– Om vi tar bitcoin, ja, det gjør vi, sier Irina Alvarez Reys med et smil. Hun finner frem en iPad, trykker inn beløpet jeg skal betale og gjør en forespørsel om betaling. Jeg skanner QR-koden og bekrefter beløpet. Dermed er jeg plutselig rundt tre bitcent fattigere, men kan i stedet for nyte en deilig gresk kebab med hummus og pita. The Kasbah har hatt bitcoin som betalingsmiddel siden november. Jeg er tredje kunde som betaler med den digitale valutaen.

– Hvorfor har dere innført bitcoin som betalingsmiddel, spør jeg.

Reys tenker seg litt om.

– Fordi det gir en følelse av uavhengighet og av at ingen kan overvåke oss, forklarer hun.

IKKE VELDIG NYTTIG

Ok, jeg lyktes i å kjøpe bitcoin. Det var ikke særlig vanskelig. Det største problemet var faktisk å få brukt pengene. Men hadde jeg noen nytte av det? Nei, for en 46 år gammel trebarnsfar fra Raufoss var ikke dette særlig nyttig. Men hvis jeg hadde hatt en onkel i Peru eller en tante på Madagaskar, ville dette vært en svært effektiv måte å sende penger frem og tilbake. Utenlandsbetalinger via bitcoin har flere fordeler. Det er trygt, det går fort og det er billig. Men jeg har svært liten nytteverdi av den digitale valutaen. Jeg tar dog med meg en følelse av å være litt rampete ved å utføre digitale betalinger uten at noen vet hva jeg har kjøpt og hvor jeg har handlet. Og det kjennes egentlig ganske godt.