NY ENERGI: – Å holde seg i form både fysisk og psykisk er avgjørende for å kunne jobbe også etter fylte 67 år, sier Tom R. Guttormsen som fikk en ny start i If Skadeforsikring.

Startet i forsikring som 65-åring

I 2022 byttet Tom R. Guttormsen olje med forsikring, da han gikk fra Equinor til If Skadeforsikring. To år senere jobber han fremdeles for fullt og stortrives med nye utfordringer.  

VÆKERØ: Mens et flertall av de spurte i Finansforbundets seniorundersøkelse ønsker å gå av med pensjon før fylte 67 år, valgte Tom R. Guttormsen å gjøre noe helt nytt. Som 65-åring byttet han bransje fra energi til forsikring. Som nordisk riskingeniør i If Skadeforsikring jobber han blant annet med risikovurdering for utbygging og drift av store vindkraftprosjekter til havs og andre store energi og infrastruktur prosjekter hvor nordiske selskaper er involvert.  

Nyhetsbrev

Abonner på nyhetsbrev

Legg igjen e-postadressen din og motta vårt ukentlige nyhetsbrev med de siste nyhetene fra finansbransjen.

NY ENERGI

Opprinnelig er Guttormsen utdannet sivilingeniør fra NTH i Trondheim. Han startet sin karriere som geoteknisk prosjektingeniør i Statoil i 1983 før han ble ansatt i Norges Geotekniske Institutt. Her tok han en doktorgrad i bruk av pålitelighetsanalyser i geoteknikk ved Universitetet i Oslo.

Doktorgraden har han brukt til å regne på gravitasjonsplattformer som skulle stå på egen vekt i Nordsjøen. Det handlet om å gjøre grunnundersøkelsene på en slik måte at sikkerheten ble best mulig ivaretatt, men til en fornuftig kostnad.

Gjennom et langt yrkesliv har Guttormsen arbeidet spesielt med tilrettelegging av store prosjekter for havvind og alle marine operasjoner knyttet til dette. Hans siste arbeidsplass i energisektoren var i Equinor. Her var han en del av prosjektledelsen. De hadde ansvar for planlegging og gjennomføring av alle undersøkelser og marine installasjonsoperasjoner knyttet til utbyggingen av to store vindparker utenfor New York.

NY KOMPETANSE

Som 65-åring sto Tom Guttormsen ved et veiskille: Skulle han slutte i Equinor å få med en attraktiv pensjonsavtale frem til fylte 67 år og søke nye utfordringer? Eller skulle han fortsette i energibransjen resten av sitt yrkesliv?

-Jeg har hatt en utrolig spennende reise gjennom et langt yrkesliv der jeg har jobbet i alle de store oljeselskapene i Norge med å utvikle nye energiprosjekter spesielt innenfor havvind. Denne kompetansen ønsket jeg å bruke videre. Jeg var heldig og fikk tilbud om stillingen som nordisk riskingeniør med hovedfokus på ny energi i If Skadeforsikring. Jeg tenkte at dette er en annerledes type utfordring som var midt i blinken for meg, forteller Tom Guttormsen.

Nå arbeider han med å forsikre installasjonene til flere store nordiske utbyggingsprosjekter innen nye energiformer til en verdi av flere 10-talls milliarder kroner. I byggefasen er det en type forsikring, men for uhell i driftsfasen er det en annen type forsikring som er nødvendig.

NY START: – Jeg har blitt meget godt tatt imot og inkludert som en del av det nordiske temaet i If, forteller Tom R. Guttormsen.

TRENGER KOMPETANSE

-For å lykkes med å nå utslippsmålene i Paris-avtalen, trenger vi mer teknisk kompetanse. Havvind er et godt eksempel. Dette er det ikke mange land som har utviklet. Her burde Norge vært ledende. Vi har teknologi og penger, men vi trenger mer kompetanse og tilrettelegging fra myndighetene hvis vi skal lykkes, sier Tom Guttormsen.

Han er naturlig nok en sterk tilhenger av alle typer grønn energi, som solsceller, batterilagring, overskuddstrøm og vannkraft. Og han er levende opptatt av hele tiden å lære nye ting. Hans kompetanse fra havvindprosjekter håper han å kunne bruke videre i alle typer energiprosjekter i hele verden hvor If er involvert.

-Jeg har ikke tenkt å slutte før jeg blir 72 år. Når jeg velger å fortsette yrkeslivet, så er det fordi jeg hele tiden har interessante oppgaver, blir verdsatt og har stor fleksibilitet i min arbeidssituasjon. Siden jeg bor utenfor Hønefoss, så jobber jeg en del fra hjemmekontor og denne typen hybrid arbeid er velegnet for nordiske arbeidsoppgaver hvor det fort blir mange Teamsmøter.  I tillegg er dette tidseffektivt siden jeg kan spare mye reisetid de dagene jeg jobber hjemmefra.

SUPERBIRKEBEINER

Han sier at for han er det å holde seg i god form både fysisk og psykisk er en viktig faktor for å kunne fortsette i arbeidslivet også etter fylte 67 år. Det er en del av spillet at du må være frisk for å kunne levere på forventninger også når du blir litt mer senior. Derfor er Tom Guttormsen aktiv sommer som vinter. Sitt første New York helmaraton løp han i New York i 2007 og siden har det blitt mange maraton både lokalt og ute i den store verden.

BLOMSTRENDE KARRIERE: Tom R. Guttormsen har hatt lederansvar i store selskaper som Saga Petroleum, Statoil, Hydro og Equinor.

I tillegg har han i mange år plukket med seg alle merkene i Birkebeiner-rennet på ski, sykkel og løpingog kan derfor kalle seg en Superbirkebeiner. Når han ikke løper eller går på ski, så er det sykkelen som er i bruk. Det blir ikke få mil på sykkelsetet i løpet av ett år. Fra hytta på Beitostølen er det utmerket både å sykle og gå på ski. I tillegg er det god plass til å ta imot når de fem barnebarna kommer på besøk. Rypejakt er også en årlig aktivitet.

-Jeg kan ikke si annet enn at jeg har vært heldig i livet. Familien min har støttet meg, slik at jeg har fått muligheten til å bygge en kompetanse og erfaring som har gjort meg attraktiv på arbeidsmarkedet. Hos If har jeg blitt tatt imot med åpne armer og føler meg absolutt som en del av det nordiske temaet. Signalet fra If, hvor det er 72 års aldersgrense i arbeidskontrakten, har hele tiden vært at det alltid vil være bruk for ansatte som har kompetanse og lyst til å jobbe, også etter fylte 67 år, avslutter Tom R. Guttormsen.