Tone Martinsen
NY SJEF: – Med så mange endringer og mange nye medarbeidere kan det utfordre både kultur, samarbeid og trygghet, men jeg opplever at banken tar det på alvor. Og det gjør vi tillitsvalgte også, i aller høyeste grad, sier hovedtillitsvalgt for Finansforbundet Handelsbanken, Tone Anita Martinsen. (Foto: Morten Brakestad)

Ønsker åpenhet i Handelsbanken

Sjefsbyttet kom som en stor overraskelse på oss, sier hovedtillitsvalgt for Finansforbundet Handelsbanken, Tone Anita Martinsen, som legger til at hun samtidig opplever at det er en positivt avventende stemning.

– Lederbyttet kom som en stor overraskelse på oss ansatte i Norge, for Arild har virkelig bidratt til å sette fart og retning for Handelsbanken Norge. Det er den nye konsernsjefen i Stockholm som ønsker en annen leder for Norge og det må vi bare forholde oss til, sier hovedtillitsvalgt for Finansforbundet Handelsbanken, Tone Anita Martinsen, i en e-post til Finansfokus.

GODT SAMARBEID

– Finansforbundet Handelsbanken har hatt et veldig godt samarbeid med Arild Andersen. Jeg snakker for mange når jeg sier at Arild virkelig var en god leder og han bidro sterkt til å samle oss til ett lag!

Nyhetsbrev

Abonner på nyhetsbrev

Legg igjen e-postadressen din og motta vårt ukentlige nyhetsbrev med de siste nyhetene fra finansbransjen.

Samme dag som Handelsbanken la frem tall for første kvartal, kom meldingen om at Arild Andersen ble erstattet som øverstkommanderende for den norske virksomheten. Marion Ulander kom inn som interimleder 1. mai.

STRATEGISK OMSTILLING

– Etter å ha foretatt en grundig gjennomgang av vår norske virksomhet, har vi bestemt oss for en strategisk omstilling. Når vi nå øker tempoet i endringsarbeidet, er det også naturlig å gjøre et lederskifte, forklarte administrerende direktør i Handelsbanken, Michael Green, i en pressemelding der beslutningen ble kunngjort.

I samme melding kom det frem at Arild Andersen gikk over i rollen som Greens strategiske rådgiver.

Inntektene for den norske divisjonen falt én prosent fra fjerde kvartal 2023 til årets første kvartal. Samtidig økte kostnadene med 15 prosent og driftsresultatet var ned 16 prosent. I løpet av første kvartal hadde banken en utlånsvekst til husholdningene på seks prosent, trolig godt hjulpet av bankens avtale med Tekna og Akademikerne pluss.

IKKE OVERRASKET

– Lønnsomheten vår var svak i første kvartal 2024, og at kvartalet kom til å bli svakt var også i henhold til planen. For oss var ikke dette noen overraskelse. Banken har investert mye og bygget seg opp for å skape vesentlig vekst fremover, og vi jobber etter planen mot økt lønnsomhet, sier Martinsen. 

Svak lønnsomhet krever ekstra kvalitetssjekk

Tone Martinsen, Handelsbanken

– Dette er i tråd med konsernsjefens ønske. En ny konsernsjef ser helt klart igjennom hele virksomheten, inkludert den norske. Svak lønnsomhet krever ekstra kvalitetssjekk av den strategien vi jobber etter i Norge.

Hvilke tanker konsernledelsen har om den strategiske omstillingen, er kort som foreløpig holdes tett til brystet. Heller ikke de ansatte hadde fått noen briefing på dette, da Finansfokus snakket med Finansforbundet Handelsbanken.

– Vi er avventende til hva konsernsjefen ser for seg fremover,

Tone Martinsen, Handelsbanken

– Vi er avventende til hva konsernsjefen ser for seg fremover, sier Martinsen.

TROR IKKE PÅ SALG

Lars-Daniel Westby i SpareBank 1 Markets gikk i februar ut Dagens Næringsliv og sa han trodde Handelsbanken på sikt ville selge sin personmarkedsvirksomhet i Norge. Uttalelsen fikk stor oppmerksomhet i mediene. Martinsen gjentar overfor Finansfokus at hun ikke har tro på at det vil skje. 

– Konsernet besluttet i 2022 å investere betydelig i Norge, nettopp fordi de ser et langsiktig potensial her. Det å skulle selge ut en del av virksomheten vår, for eksempel privatmarkedet, gir ingen mening fordi privatmarkedet og bedriftsmarkedet er så tett integrert, sier hun til Finansfokus.

Hun legger også til at konsernsjefen under siste pressekonferanse var krystallklar på at Handelsbanken er langsiktige i markedene banken opererer i, der Norge er ett av fire land sammen med Sverige, Storbritannia og Nederland.

– Disse spekulasjonene har jeg fortsatt ingen tro på, og jeg tenker at vi kan legge dem døde, sier hun.

MARKEDET VENDER TOMMELEN NED

Kvartalsrapporten førte til et kursfall på 11,7 prosent samme dag. Vi må fire år tilbake i tid, til den gang koronautbruddet forårsaket børskrakk, for å finne et større kursfall i Handelsbanken-aksjen intradag.

Da Michael Green kom inn i topplederstillingen i januar i år, ble konsernledelsens uttalte mål å forbedre kostnadseffektiviteten. En analyse fra DNB Markets som ble sluppet kort etter at kvartalstallene var presentert, påpeker at den akselererende kostnadsveksten i første kvartal dermed var skuffende. DNBs analytikere får følge av flere, blant annet Citibanks analytiker som ifølge Bloomberg påpeker at økningen i kostnadene var overraskende sterk, «til tross for at den nye konsernsjefen har gjort kostnadskontroll til en hjørnestein i planen sin».

Fra kvartalspresentasjonen til børsslutt 21. Mai, er kursen på Handelsbankens A-aksjer ned 15,31 prosent. Eurostoxx’ bankindeks, SX7E, er i det samme tidsrommet opp 3,38 prosent.

INGEN SIGNALER OM JOBBKUTT

Handelsbanken Norge har ansatt rundt 200 personer på kort tid, som et ledd i strategien for vekst i det norske markedet. 

– Vi har bygget opp et nytt teknologimiljø som nå jobber med å utvikle en helt ny mobilbank og nettbank, og vi har bygget et nytt kundesenter. Vi har også oppbemannet bankkontorene våre og sentrale funksjoner på hovedkontoret. Alt på bakgrunn av den veksten vi vil se, sier Martinsen og legger til at veksten kommer.

Finansforbundet Handelsbanken har ikke fått noen signaler på at det kommer store endringer i Norge når det gjelder bemanningen. Samtidig sier Martinsen at hun har forståelse for at folk takler endringer på ulike måter. Noen blir usikre og kjenner på utryggheten, mens andre opplever at endringer skaper energi. Hun er opptatt av en åpen dialog.

– Og jeg oppfordrer også ledelsen til å være åpne og ærlige med oss på denne endringsreisen. Åpenhet og ærlighet skaper tillit, og jeg håper at disse kvalitetene også videreføres når vi nå får en ny landsjef, sier hun.