Bekymret for «Hans» i finans

Per Mathis Kongsrud fikk tidlig erfaring med regeletterlevelse i praksis da han rømte fra barnehagen som tre-åring. Den nye sjefen for Finanstilsynet har de første dagene i toppjobben bekymret seg i liten grad for noe som helst – men fremover vil han bekymre seg sterkt for at et finansielt ekstremvær vil komme.

Per Mathis Kongsrud er direktør for Finanstilsynet. Foto: Gorm K. Gaare

Kongsrud ville vente med å la seg intervjue om jobben som ny direktør, til etter at han var flyttet inn på sjefkontoret i Finanstilsynets lokaler på det sørøstlige hjørnet av Norges Bank-bygget i Kvadraturen i Oslo. Finansfokus er den første publikasjonen som får audiens, bare dager etter at Kongsrud har fått nøkkelen til direktørkontoret fra forgjengeren Morten Baltzersen.

Bare en gang tidligere er han blitt portrettintervjuet, i sosialøkonomistudentenes tidsskrift Observator, i utgave nummere fire i 2000. I samme utgave var det også portrettintervjuer med både Kåre Willoch og Preben Munthe.  I påfølgende utgave, nummer én 2001, ble Jens Stoltenberg portrettintervjuet. Med andre ord var Kongsrud allerede for 23 år siden plassert i et celebert selskap. Som 32-åring var han da på god vei som byråkrat i Finansdepartementet, der han ble ansatt etter endt sosialøkonomieksamen ved Universitetet i Oslo i 1995.

Mens det som regel er stor ståhei rundt ansettelsene av de andre topplederne som befinner seg i sentralbankbygget, det være seg både valg av sentralbanksjef og sjef for oljefondet, er det påtagelig stille rundt ansettelse av finanstilsynssjef. De to førstnevnte jobbene tiltrekker seg også søkere fra gruppen «vanlige folk», mens finanstilsynsstillingen hadde kun én kvalifisert kandidat – Per Mathis Kongsrud av totalt tre søkere.

Hvorfor er det så få søkere til denne jobben?

– Det er kanskje litt overraskende. For min del var det en stor fordel at jeg kjenner tilsynet og ledergruppen. Det gjør det lettere å ta på seg en sånn oppgave, med det ansvaret som følger med. Det er tross alt en etat med over 300 ansatte som skal løse et viktig samfunnsoppdrag.

Det er en kunnskapsbedrift, der de ansatte har ganske heftige akademiske CV-er, hvordan er det å lede en sånn bedrift?

– Det er først og fremst veldig spennende. Vi har svært kompetente medarbeidere, som naturligvis har forventninger til faglig utvikling, samhandling og godt arbeidsmiljø. Som virksomhet har vi også behov for stadig videreutvikling. Det kommer nytt regelverk, markeder utvikler seg og risikobildet endres. Vi slåss på arbeidsmarkedet om de gode hodene og må være en attraktiv arbeidsplass.

FINANSIELT EKSTREMVÆR: Finanstilsynets nye sjef er bekymret for at et finansielt uvær vil komme over norsk økonomi.

Kongsrud omtaler seg selv som «en sånn 55 år gammel byråkrat». Skulle han ikke blitt sosialøkonom, hadde han gått matematikkveien, slik som faren. Men han ble bitt av økonomibasillen da han som tenåring i 1980-årene fulgte de legendariske debattene mellom Gro Harlem Brundtland og Kåre Willoch på fjernsyn.

– Jeg bestemte meg tidlig for å studere sosialøkonomi på Universitetet i Oslo. Det ble karrierevalget.

Har du vært politisk aktiv?

– Nei, jeg har aldri vært medlem av noen politiske partier. Men jeg har alltid vært opptatt av samfunnsspørsmål.

Det er anskje å dra sammenhengen litt langt, men den nye sjefen for Finanstilsynet fikk selv en tidlig erfaring med regeletterlevelse. Svært tidlig. Det er ett av hans aller første minner fra barndommen.

– Det første jeg faktisk husker, er at jeg rømte fra barnehagen!

Kongsrud hadde fått en lillebror.  Trangen til å stikke av fra barnehagen og ta seg hjem langs veien til huset på Nesodden ble for sterk.  Han måtte hjem til mor og lillebror.

– Jeg kan ikke ha vært mer enn knapt tre år.  Jeg husker jeg gikk langs en gate, jeg måtte gå helt inn til gjerdet for å komme unna biltrafikken.

Da gutten plutselig dukket opp på terrassen hjemme, ble han straks båret tilbake til barnehagen. Mor Kongsrud sørget i 1970 for at barnehagens regler ble etterlevd.

– Et morsomt minne, smiler den nye toppansvarlige som skal påse at aktørene i den norske finanssektoren er compliant.

Etter et par år på Nesodden, flyttet familien Kongsrud til Kristiansand, der oppvekst og ungdomstid ble tilbragt før turen gikk til Oslo og økonomistudiene med karrierestart i Finansdepartementet i 1995. I 2002 gikk turen til Paris hvor han jobbet ved OECD, organisasjonen for økonomisk samarbeid, i tre år.  Tilbake i Finansdepartementet var han seksjonsleder i økonomiavdelingen. I 2018 ble Kongsrud ansatt som leder av avdeling for digitalisering og analyse i Finanstilsynet.

Mens Kongsrud de siste årene har vært opptatt av den strengt faglige digitaliseringen i finanssektoren, ble han overrumplet av algoritmene i den sosiale digitaliseringen. Han har søkt å holde en meget lav profil i sosiale medier.  Men for fire år siden, mens han fulgte sitt favorittlag Liverpool på TV, satt han med nettbrettet og laget seg en facebook-konto.

På profilen står det at du giftet deg i 2019?

– Det håpet jeg egentlig ikke skulle komme opp. Jeg har vært gift siden 1989, med samme kone.

Kongsrud redegjør nærmere for saken: Resten av vennegjengen var på facebook og for å få med seg viktige meldinger der, var det på tide å lage en profil.

– Så måtte jeg registrere noen opplysninger, og jeg måtte jo registrere at jeg var gift. Det gikk bare noen sekunder, så begynte konen min å få masse gratulasjoner på facebook.

Det hører også med at hun fikk kake på jobben dagen etter, forteller Kongsrud og ler godt.

– Jeg lærte her at en bør drive kvalitetssikring før en trykker «post» på facebook. Lærdom er tatt!

Han har fortsatt ikke til hensikt å bli noen influenser på sosiale medier.

– Jeg er jo veldig sjelden inne, og i den grad det er noen som har tatt kontakt der, så er dét grunnen til at jeg heller ikke svarer.

Kongsrud har i tillegg en profil på Linkedin.

– Der kommer jeg nok ikke til å være veldig aktiv, men bruker den til å profilere saker for Finanstilsynet. Vi ser jo at det er nyttig for oss å være tilgjengelig også på andre medier for å informere om seminarer og rapporter vi gir ut, og gjøre det synlig for andre miljøer, blant annet studenter.

Er det sånn du er som person, eller tenker du det er den rollen du har som byråkrat og leder av Finanstilsynet, som gjør at du har en lav sosial medieprofil?

– Ja, det er min profil. Jeg kommer til å holde en ganske privat profil, jeg kommer ikke til å dele mye fra mitt privatliv.

Men hvordan er din private profil da, når du er sammen med din familie og i vennegjengen?

– Det er i ganske ryddige former. Vi har reist på en del turer sammen med venner, og det er utrolig hyggelig. Så blir det noen kvelder med kortspill.  Og så er det ikke minst å se fotballkamper. Vi var over og så Liverpool nå i vår – det har vi prøvd å få til ganske jevnlig.

Fotball er og blir Kongsruds store interesse, og etter oppveksten i Kristiansand banker hjertet fortsatt for Start – og altså for Liverpool, helt siden legenden Kevin Keegan sørget for målfestene på 1970-tallet. Selv om han ikke spiller på Liverpool, er Kongsrud like imponert som alle andre over Erling Braut Haalands enorme suksess.

– Jeg har alltid gledet meg over norske spillere som gjør det godt. Det er veldig morsomt med Haaland og Ødegård.

Å være fotballsupporter betyr at en får oppleve store følelsesmessige svingninger, fra den høyeste lykke til den dypeste sorg. Men det å være sjef for det norske Finanstilsynet betyr at en konstant må være bekymret for konsekvensene av store og små svingninger i økonomien.

Hva bekymrer den nye finanstilsynsdirektøren mest akkurat nå?

– En viktig del av Finanstilsynets oppdrag er å lete etter mulige fallgruver, altså farer som kan lure rundt neste sving. Og nå er det mye vi kan bekymre oss for. Jeg mener den største feilen et finanstilsyn kan gjøre, er å bli for lite opptatt av å avdekke sårbarheter og risiko, både i enkeltforetak og i makro, og å agere på dette. I de krisene vi har hatt i Norge og internasjonalt de siste tiårene, har ofte både tilsynsmyndigheter og andre for sent sett de problemene som oppstår. Men krisene har ofte ledet til fornuftige reformer i etterkant.

Og den utviklingen tilsynet har advart om ganske lenge, at inflasjonen går til himmels og renten likeså, er situasjonen akkurat nå.

 – Ja, men virkningene av dette har vi ikke sett ennå. Så langt har aktiviteten i økonomien holdt seg godt oppe, og misligholdet av lån er i liten grad endret.

Finanstilsynet har på sett og vis samme varselfunksjon for økonomien, som Meteorologisk institutt har for ekstremvær. Og Kongsrud stemmer i når Finansfokus spør om det nå er i ferd med å bygge seg opp til et finansielt svar på uværet “Hans”, der lenge varslede klimakonsekvenser tilsynelatende kommer overraskende på folk flest.

– Akkurat som “Hans” så kommer finansielle kriser overraskende, og det er først i etterkant at du tenker at dette burde vi kanskje ha sett. Som noen sa en gang: vi vet at vi ikke vet. Det er et godt poeng.

Per Mathis Kongsrud studerte økonomi og tok embedseksamen midt under den store bankkrisen i første halvdel av 1990-årene. Og han har i Finansdepartementet hatt orkesterplass under både dotcom-krakket i 2001 og finanskrisen i 2008.  Likevel karakteriserer han de siste tre tiårene som gode år i norsk økonomi, landet har klart seg uventet godt gjennom de internasjonale økonomiske stormene.

– Det er en fare for at vi kan bli litt selvgode. Det kan være lett å tro at vi er vaksinert mot større tilbakeslag.

Hva er det som bekymrer deg minst med hensyn til finanssektoren?

– Hvis jeg tenker på bankene, så er jo lønnsomheten god, og det er god soliditet. Sånn sett er vi bedre stilt enn for få år siden.

Det diskuteres om Finanstilsynet skal få en friere stilling, hva er dine tanker om det?

– Det europeiske regelverket innebærer at finanstilsyn i noen spørsmål skal ha selvstendighet. Dette er drøftet av finanslovutvalget som la frem sin innstilling i vår, og som Finanstilsynet har avgitt høringsuttalelse til. Saken ligger nå til behandling i Finansdepartementet, så jeg tror ikke jeg skal kommentere noe mer nå enn å si at det er et viktig spørsmål.

FAKTA: 

Navn: Per Mathis Kongsrud 

Stilling: Finanstilsynsdirektør 

Alder: 55 

Gift med Torill Line Kongsrud 

Fire barn fra 20 til 31 år 

Utdannelse: Sosialøkonomi, UiO 

Arbeidsplasser: Finansdepartementet 1995–2002, OECD 2002–2005, Finansdepartementet 2005–2018, Finanstilsynet 2018 og Finanstilsynsdirektør fra 2023 

Interesser: Fotball, kortspill, venner og familie 

Verv: Styreleder i bolig- og hyttesameie