Jobber forsvinner neppe til KI

– Du kommer antageligvis ikke til å miste jobben til kunstig intelligens, men du kan miste jobben til noen som er bedre enn deg til å bruke verktøy basert på kunstig intelligens, sier Finansforbundets digitaliseringsekspert Ingeborg Frøysnes.

Kompetanse på kunstig intelligens: Ingeborg Frøysnes får stadig spørsmål fra finansansatte om jobbene forsvinner til kunstig intelligens. (Foto: OBM/Magne S. Otterdal)

Etter et debattmøte om kunstig intelligens i regi av Tietoevry Banking under Arendalsuka, sier Frøysnes at både ansatte og arbeidsgivere bør ha tanke på utvikling av kompetanse om bruk av den KI-teknologien.

–  Det er veldig viktig at arbeidsgivere legge til rette for at man kan hente inn mer kunnskap om det, og at enkeltansatte kan lære mer om det, sier Frøysnes, spesialrådgiver politikk og digitalisering i Finansforbundet.

Hun stod sentralt plassert i debatten mellom konsernsjef Hege Toft Karlsen i Eika-gruppen og administrerende direktør Tine Østfold Jensen i Google Norge.  Debattleder Mario Blazevic fra Tietoevry Banking ønsket å få panelet til å svare på om hvorvidt kunstig intelligens er i ferd med å komme ut av kontroll.

Svaret på det spørsmålet var samstemt fra alle tre deltakerne: Kunstig intelligens kan både kontrolleres og reguleres om politikere og myndigheter kjenner sin besøkelsestid.  Men utfordringene er store, og det er et av de aller heteste temaene under Arendalsuka hvor hele 80 debattmøter er vinklet på problemstillinger knyttet til kunstig intelligens.

FAKTA

Se hele debatten om kunstig intelligens i banksektoren her: