Jakter sannheten

Han har vært med og lete etter lik på thailandske strender. Nå jakter Rune Siewartz Nielsen jakter forsikringsbedragere for Gjensidige.

Rune Siewartz Nielsen jobbet tidligere som etterforsker i Kripos, nå i Gjensidige. Her er han i den tekniske undersøkelseslaben i Oslo. Foto: Gorm K. Gaare

Han elsket jobben som kriminaltekniker i Kripos. Lidenskapelig opptatt av å oppklare forbrytelser. Møysommelig jobbe seg fram til en oppklaring. Dokumentere hva som hadde skjedd. Så det var ikke rart at hans gode kolleger gikk i fistel, da han overraskende meldte overgang til forsikringsbransjen.

– Ja, jeg fikk så hatten passet. Det svei litt, må jeg si. Noe var nok ment humoristisk, men for andre var det alvor. Skal du virkelig slutte i politikorpset og gå over til andre siden, Rune?

Slik opplevde teknisk utreder Rune Siewartz Nielsen i Gjensidige reaksjonene da han leverte permisjonssøknaden i 2005.

DROPPET BURSDAGER

Men det var noe som svei mer, følte 58-åringen fra Askim. Litt tidligere hadde sønnen på 10 år lagt fram sin grundige statistikk over hvor mange familiebursdager pappa Rune hadde meldt avbud til. Det var de fleste.

– Det svei skikkelig», sier han i dag med et smil. Sønnen er for lengst voksen og pappa reiser like mye som den gang han var i Kripos. Et annet lodd på vektstangen var datterens reaksjon når han parkerte utrykningsbilen til Kripos i oppkjørselen. Tårene rant. Hun ante at han ville være borte når hun våknet neste morgen og ville ikke vite når han kom hjem igjen. Om en dag, en uke eller kanskje flere uker.

Veiskille kom mens han sto i den tunge jobben med å finne omkomne langs Thailands strender. 84 nordmenn omkom i tsunamien. Statsministeren sa at alle skulle hjem. Og Rune bidro.

– Midt i dette fikk jeg telefon fra en kompis. Ikke visste han at jeg var i Thailand. Han sa at jeg burde sjekke et ett-års vikariat i et forsikringsselskap. Han mente det var midt i blinken for meg.

Rune fikk noe å tenke på. Ungene hadde sendt et tydelig signal, tidspunktet passet etter nesten to måneder i Thailand. Han følte at han trengte en pause.

– Jeg sa til meg selv at det var jo bare et vikariat. Ett år, så kunne jeg jo gå tilbake til Politiet.

Den tanken sprakk nok. Han synes det var spennende dit han hadde kommet. Ønsket å lære mer om denne siden av yrket. Mye var likt politiet, en del var annerledes.

– Var du motivert av bedre lønn?

– Ikke for min del. Jeg fikk omtrent samme lønn som i Politiet, men jeg slapp unna vakter og utrykninger. Her er arbeidsdagen mer forutsigbar og jeg slipper å rykke ut på flekken.

TEKNISK UTREDER

Kriminalteknikeren gled inn i rollen som teknisk utreder. Han møtte mange flinke folk. Likte miljøet. Følte at her var det både utfordrende og spennende oppgaver. Målsetningen var på mange måter den samme – finne svar på hva som hadde skjedd og hvorfor. Noe han trives med enten i felten eller på laboratoriet: I Politiet for å finne svar om det hadde skjedd noe straffbart. I forsikring utrede for å få et nøyaktig svar for å fastslå den korrekte erstatning. Den oppgaven har i alle år fristet ham.

– Savner du aldri Politiet?

– Joda, jeg juger om jeg ikke sier ja. Men det var folkene der, kompisene og ikke systemet. Selv om det har bedret seg på politifronten, opplevde jeg fra første dag at i denne bransjen var det mer framoverlent, sier han.

VIL JOBBE

58-åringen trives også med at han har passert politiets pensjonsalder. Han vil fortsette. Henge med i utviklingen innen faget. Det skjer stadig noe nytt. I Gjensidige er det tre tekniske utredere som jobber tett sammen.

“Jeg sa til meg selv at det var jo bare et vikariat. Ett år, så kunne jeg jo gå tilbake til Politiet.”

Men han sier også: –Det er mye du ikke kan.

Derfor er det viktig å samarbeide internt med andre miljøer i huset. Er ikke det nok, så må man søke ekspertise utenfor huset. Rune Siewartz Nielsens opplevelse av snart 20 år i forsikringsbransjen er en solid kultur, der utrederne styrer etter et sterkt moralsk kompass og der etikken er godt plantet i grunnmuren.

– Vi som leter etter årsak, styres ikke av økonomi. Vi er en djevelens advokat som vil finne det korrekte svar, sier Nielsen.

Han snakker glødende om viktigheten av åstedet. At folk må forstå at selv den minste detalj kan ha betydning for de som etterforsker enten det nå er politi eller forsikring.

Rune Siewartz Nielsen jobbet tidligere som etterforsker i Kripos, nå i Gjensidige. Her undersøker han en brann som har oppstått i et lithiumbatteri i et hoverboard. Foto: Gorm K. Gaare

BRANNFARLIGE RADIOER

Nielsen nevner en sak han bidro med. En radio viste seg å ha forårsaket en brann. Den kunne lett ha havnet på dynga. Men etterforskeren plukket den opp og gikk grundig til verks. Resultatet ble at 50 000 brannfarlige radioer ble trukket ut av handelen.

Yrket hans er i utvikling og verktøykassa utvides. I dag bruker de tre tekniske utrederne i Gjensidige 3D og droner som hjelpemidler i utredningene. Årsaksutredning skjer med digitale modeller. Og rundt lunsjbordet diskuterer de fremtiden, om kunstig intelligens er fremtiden også for deres fag.

– Ja, det er jo spennende. Så klart vil KI få en fremtid og en mulig utfordrer i vårt yrke. Men jeg ser ikke en robot i kjeledress krabbe rundt i søla på jakt etter hva som har skjedd. Om KI dukker opp som motstander i en sak, håper jeg at min erfaring og kunnskap er tilstrekkelig til å likevel komme fram til det riktige svar på hva som er skjedd i en sak. Det er det som mer jobben min.

– Hva med fritiden. Hvordan fylles den?

– Jeg løper orientering, elsker å kjøre motorsykkel og nekting er en stor lidenskap. Snekrer og byger til beste for hele familien». sier Rune Siewartz Nielsen. Han setter seg på motorsykkelen for å nyte det fine vårværet på veien til Indre Østfold.