BANK-FRYKT: Det russiske militære overfallet og unntakstilstand har skapt frykt for sparepengene til bankkunder i Ukraina. Her er køen foran BNPs kontor i Kyiv. (Foto: Brendan Hoffman, The New York Times, NTB.) 

Ukrainerne jobber for Norge fra bomberom

Mens russiske styrker rykker inn i Kyiv, jobber ansatte i ukrainske bedrifter med sine pc-er fra hjemmekontor, bomberom og på flukt mot vest. Flere tusen ukrainere jobber med å levere tjenester til norsk finansnæring. 

Det russiske angrepet er det verst tenkelige scenariet som nå utfolder seg i sin grufullhet. For daglig leder Kjartan Svaland Tveitnes i det norsk-ukrainske handelskammeret NUCC og teamet hans er krigen noe som har ligget i kriseplanene lenge. 

EVAKUERTE KYIV 

Ved krigsutbruddet torsdag 24. februar evakuerte handelskammerets stedlige representant i Kyiv, Dmitriy Primak fra hovedstaden. Primak og hans gravide kone pakket bilen og satte kursen vestover mot en landsby utenfor den ukrainske byen Rivne, vest for Kyiv. 

Til Finansfokus sier Primak at han ble vekket av en kollega grytidlig torsdag morgen, og han hørte lyden av eksplosjoner. Etter hvert bestemte han og kona at de skulle dra til Primaks foreldre. Bilturen på 30 mil ble en kaotisk opplevelse, og det tok timevis å komme frem. 

– Åpenbart ville alle sivile forlate Kiyv, og det var store køer både på veiene og på bensinstasjonene, sier Primak. 

Han føler seg rimelig trygg i foreldrenes hus, som ligger i en liten landsby utenfor Rivne. 

– Min vurdering er at om russerne angriper Rivne eller flyplassen her, så vil de ikke bombe husbebyggelsen i utkanten, sier Primak. 

GÅR I DEKNING 

Midt i samtalen må Primak avbryte, det høres sirener i bakgrunnen. 

– Beklager, vi må løpe ned i kjelleren. Kan du ringe tilbake om en time, sier Dmitriy Primak. 

I Oslo er Kjartan Svaland Tveitnes glad for at Primak har kommet seg i sikkerhet, men et drøyt døgn etter det russiske angrepet er situasjonen svært uoversiktlig. 

– Vi og våre medlemmer har fokus på sikkerhet for våre ansatte og deres familier. Det er en katastrofal utvikling, og angrepet har hatt en enormt destabliserende effekt, sier Tveitnes.  

JOBBER FRA BOMBEROMSKONTOR 

Ifølge Kjartan Svaland Tveitnes har 50 – 60 norske bedrifter aktiviteter i Ukraina og/eller med ukrainske partnere. Mellom 2 500 og 4 000 ukrainere er sysselsatt med tjenester og produksjon for norske kunder. Mange av disse leverer it-tjenester, ikke minst til banker, forsikring og annen finansieringsvirksomhet. 

De har tatt med seg pc og fortsetter å levere it-tjenester til kunder i Norge så lenge nettet er oppe.

Kjartan Svaland Tveitnes, Norsk-Ukrainsk Handelskammer

– Vi er i kontinuerlig kommunikasjon med våre medlemmer. Nå er det sikkerheten til ansatte som er i fokus. Noen vi prater med sitter i bomberom, noen sitter i bilkø vestover, mens noen også sitter hjemme og jobber mer eller mindre som normalt. De har tatt med seg pc og fortsetter å levere it-tjenester til kunder i Norge så lenge nettet er oppe, sier Tveitnes.  

Han forteller at ukrainske bedrifter har hatt planene klare for alle slags scenarier med tanke på den russiske aggresjonen. Det som skjer nå er i henhold til det verst tenkelige av disse beredskapsscenariene.  

BANKENE FORTSATT I DRIFT 

Ingen norske banker har lokal representasjon i Ukraina, den eneste nordiske med eget kontor i Kyiv er SEB. Den svenske banken har kontor rett rundt hjørnet for Maidan-plassen i sentrum av hovedstaden. 

Det ukrainske banksystemet er fortsatt oppe og går 40 timer etter det russiske angrepet. Den ukrainske sentralbanken har lagt ut på sin nettside hvordan banksystemet organiseres etter det brutale russiske angrepet og iverksetting av unntakstilstand i Ukraina. 

Av dette fremgår at all valutahandel stanses, at valutakursen fryses, men at bankvirksomheten så langt det lar seg gjøre holdes i gang. 

Det er satt en begrensning for kontantuttak på 30 000 kroner per dag, mens uttak i utenlandsk valuta forbys. Det er ikke lenger mulig å bruke kreditt på bankkort. 

Sentralbanken har fredag 25. februar aget denne oppdateringen om situasjonen. 

KEEP WORKING: Den ukrainske sentralbanken oppdaterer situasjonen for banksystemet. Fredag 25. februar er meldingen “keep working”. Faksimile: National Bank of Ukraine 

Finansforbundet gir 100 000 kroner til Care i Ukraina.