GOD MATCH: Konsernsjef Kjerstin Braathen viser til flere grunner til at Sbanken og DNB er en god match. – Vi kan få til mye mer sammen enn hver for oss, sier hun. (Foto: GORM K. GAARE).

– Ingen nedbemanning planlagt

Ingen nedbemanning er planlagt for å spare penger. Det er DNBs melding til sine egne og Sbankens ansatte i startfasen på oppkjøpsforsøket i Sbanken.

Tekst: Hasse Farstad

–  Vi har sagt at alle ansatte i Sbanken er velkommen til oss, hvis kjøpet går gjennom. De synergiene som er regnet på ved en sammenslåing vil ikke skje med nedbemanning, sier direktør Thomas Midteide i DNB til Finansfokus.

TILTAK FOR KOSTNADSKUTT

Det planlegges tiltak for å oppnå kostnadskutt både i Sbanken og DNB, fremgår det av den engelskspråklige meldingen som er sendt Oslo Børs.

Det ventes kostnadssynergier i begge banker

I DNBs norskspråklige pressemelding heter det at Sbanken kan komplettere DNB på mange områder, for eksempel innenfor boliglån, forbruksfinansiering og sparing. Det er også flere andre stordriftsfordeler som gjør det billigere å slå sammen bankene, men det fremholdes at det ikke er planlagt nedbemanning for å spare penger.

I børsmeldingen sier DNB at transaksjonen på om lag 11,1 milliarder kroner ventes å styrke fortjenesten per aksje og egenkapitalavkastningen i DNB. Det ventes kostnadssynergier i begge banker. Et oppkjøp av Sbanken ventes å redusere DNBs rene kjernekapital med om lag ett prosentpoeng når det er gjennomført.

ANSATTE IMPONERER

–  Vi er imponerte over de ansatte i Sbanken, og ønsker alle velkommen til DNB hvis kjøpet går gjennom, sier konsernsjef Kjersti Braathen i DNB i bankens pressemelding.

DNB sier seg i børsmeldingen svært tilfreds med Sbankens lave utlånsrisiko, idet 95 prosent av bankens låneportefølje på 83 milliarder kroner består av høykvalitets boliglån med en belåningsgrad på om lag 53 prosent ved utgangen av fjerde kvartal 2020. 

DNB mener at Sbanken vil styrke ytterligere bankens posisjon i det norske bankmarkedet. DNBs markedsandel innen boliglån ventes å øke fra rundt 24 prosent til rundt 27 prosent.

RÅ KOMPETANSE

I tillegg vil Sbanken komplettere DNB innen sparing, som er et av DNBs vekstområder, samt tilføre teknologiske ressurser av høy kvalitet, heter det i børsmeldingen.

–  Nå har vi en mulighet til å samle to av Norges råeste kompetanseklynger på digitale kundeopplevelser til et stort innovativt miljø på tvers av kontorene våre i Bergen og Oslo, sier Kjerstin Braathen, konsernsjef i DNB.

I en fersk test av mobilbanker er både Sbanken og DNBs mobilbank på pallplass, og dermed blant Norges beste på kundeopplevelse. Begge banker har kunder og medarbeidere som er opptatt av å ha de beste og raskeste digitale banktjenestene.

BESTE KUNDEOPPLEVELSE

– Det er flere grunner til at Sbanken og DNB er en god match. Når det kommer til kundeopplevelse er det ikke de nordiske bankene vi måler oss mot, men de globale teknologiselskapene. Vi kan vi få til mye mer sammen enn hver for oss, og vi kan skape Norges beste kundeopplevelser – uansett bransje, sier Kjerstin Braathen.

DNBs tilbud til aksjonærene i Sbanken ble presentert i en børsmelding som ble offentliggjort torsdag morgen. DNBs tilbud innleder en akseptperiode fram til mai der aksjonærene vil avklare om de vil selge aksjene sine til DNB. Kjøpet forutsetter godkjennelse fra Konkurransetilsynet og Finansdepartementet, som er ventet å være avklart i tredje kvartal 2021.

Inntil da er det ingen endringer for de to selskapenes virksomhet, kunder eller ansatte.

KONKURRERENDE TILBUD?

Styret i Sbanken har anbefalt aksjonærene å akseptere DNBs oppkjøpstilbud, men har forbeholdt seg retten til å ta stilling til eventuelle konkurrerende tilbud. I tillegg til DNBs egen aksjepost i Sbanken på 1 prosent, har banken kontroll på om lag 28 prosent av aksjene i Sbanken. Av dette utgjør Altor Invest-selskaper til sammen 25 prosent eierandel.

DNB har stilt som forutsetning for sitt bud at det oppnås minst 90 prosent aksept blant Sbankens aksjonærer. Samtidig åpnes det for at banken i en periode vil kunne sitte på en aksjepost på mellom 66,7 prosent og 90 prosent i en periode, avhengig av tillatelse fra landets finansmyndigheter.