KJEDELIG BANKMANN: Vanligvis er Espen Grimmert i Sparebanken Vest en “kjedelig bankmann” i dress. Nå kan han sendes på hjemmekontor og vente på vaksine, mens barnehageheltene i kjeledress kan gå trygt og vaksinert på jobb.  

Gir bort plassen i vaksinekøen

– Jeg er en frisk “kontorrotte” på 55 år som jobber mye hjemmefra uten kundekontakt. Da synes jeg at lærere og barnehageansatte som har mye nærkontakt og er mer utsatt for korona-smitte, burde gått foran meg i vaksinekøen, sier Espen Grimmert i Sparebanken Vest. 

BERGEN: For noen dager siden skrev han et innlegg på sin Facebook-profil der han uttrykte sterk sympati med alle ansatte i skoleverket som hver dag har tett kontakt med sine elever med den smitterisikoen det innebærer. NRK fant innlegget, tok kontakt og ba om tillatelse til å dele innlegget på debattsidene til NRK Ytring.  

Reaksjonene uteble ikke. På et halvt døgn ble innlegget delt over 9 000 ganger og Grimmert er overrasket over at innlegget topper alle delingsstatistikk i NRK. Det er tydelig at mange har stor sympati for at sårbare arbeidstakere med mye nærkontakt er mer utsatt for smitte enn bankansatte som arbeider på hjemmekontor.  

Til daglig er Espen Grimmert leder for digitalt salg i Sparebanken Vest i Bergen. Han har jobbet i banken i fem år, men har bakgrunn fra mediebransjen der fagområdene var markedsføring og kommunikasjon.  

MYE NÆRKONTAKT 

– Hvorfor skrev du dette innlegget på din Facebook-profil?  

– Jeg kjenner mange ansatte i skoleverket og den tøffe hverdagen de har med å håndtere et smittevernregime som endrer seg hele tiden. Mange av lærerne er hver dag i kontakt med veldig mange elever og er redde både for å bli smittet selv eller å smitte elever eller sine nærmeste. De føler stor utrygghet, men skal samtidig skapte trygghet hos elevene og gjøre en glimrende pedagogisk innsats. De er mine helter og fortjener å rykke fremover i vaksinekøen. 

De ansatte i skoleverket er mine helter

Espen Grimmert påpeker at hans arbeidssituasjon er helt motsatt. Han har ikke kundekontakt og hans arbeidsgiver har lagt forholdene veldig godt til rette for at han både kan jobbe hjemme og på kontoret under et trygt og godt smittevernregime og med god tilrettelegging. Derfor har han ikke en eneste god grunn til å snike i vaksinekøen. Mange yrkesgrupper kan ikke jobbe hjemme og blir hver dag utsatt for smitte. Derfor synes han det er positivt at Folkehelseinstituttet nå ser på om de skal gjøre noen endringer på rekkefølgen i vaksineringen. 

-Hva synes du om myndighetenes vaksineprioritering så langt? 

-Jeg har full tillit til at myndighetene gjør de riktige prioriteringene i forhold til hvilke grupper som skal vaksineres når. Derfor mener jeg det var helt riktig å starte med de eldste og svakeste og helsearbeiderne som gjør en kjempejobb nå under pandemien. Jeg heier på det myndighetene gjør og synes de har kommunisert godt i en svært krevende situasjon. I tillegg stoler jeg på at våre politikere tar de riktige valgene. 

HYBRID-KONTOR 

Siden Norge stengte ned 12. mars i fjor, så har Espen Grimmert vekslet på å arbeide på hovedkontoret i Sparebanken Vest i Bergen og på hjemmekontoret. Han har gåavstand til jobben i banken, men savnet av kollegene har vært sterkt i de periodene det kun var mulig å jobbe hjemmefra. 

-Jeg foretrekker helt klart å arbeide fra jobbkontoret, men retter meg selvsagt etter myndighetenes vedtak. Banken har lagt veldig godt til rette for at vi kan jobbe hjemmefra. Jeg har god kontorstol, ekstra skjem og tastatur og er godt fornøyd med det. Det har gått langt bedre å arbeide hjemmefra enn det jeg kunne håpet på for ett år siden. Kort og godt er jeg superimponert over hvor godt alle mine kolleger har håndtert situasjonen, sier Grimmert. 

KAN VENTE 

– Hvor lenge kan du vente på din vaksine? 

– Jeg ville alltid prioritert en barneskolelærer før meg, men jeg gleder meg til den dagen det blir min tur. Det er mange som burde gått foran meg i køen. Sannsynligvis vil jeg få vaksine i begynnelsen av juni, men om en annen som er mer utsatt for smitte i jobben kommer foran meg i køen, så synes jeg det er helt rettferdig. Barnehageansatte og lærere som har mye nærkontakt bør gå foran meg i vaksinekøen, siden de har et større behov for å bli beskyttet.  

Han peker på at den viktigste jobben alle arbeidsgiverne og forbundene nå kan gjøre er å bidra til at alle ansatte kan føle seg trygge og ivaretatt under pandemien. Nå håper han at alle holder smittevernsreglene og sier ja til vaksinen når de får tilbudet og på den måten bidrar til at vi alle en gang kommer ut av pandemien.