Gjør bankkarriere i New York

Muligheten for jobb utenlands kom opp allerede da Erik Havnvik søkte den første jobben i Nordea i Norge. Jobb i utlandet er alltid positivt i globaliseringens tidsalder, mener han.

Tekst: Georg Mathisen Foto: Andrew Kelly

NEW YORK: Havnvik er i New York på sjette året. Ambisjonen var klar allerede etter studiene.

– Jeg hadde et utvekslingsopphold i Shanghai mens jeg studerte på NHH. Det var et veldig spennende år. Jeg følte at jeg lærte mye, og jeg opplevde også en ny kultur som er annerledes enn den vi har hjemme, forteller han.

SHIPPING OG OFFSHORE

Ikke lenge etter at han var ferdig med studiene, søkte han en begynnerjobb som analytiker i Nordea. – Jeg ble ansatt i slutten av 2009. I jobbintervjuet ble jeg spurt om jeg ville være villig til å ta et opphold utenlands i løpet av karrieren. Det har vært kultur for det i avdelingen, forteller Havnvik.

Les om hvorfor hodejegeren mener et utenlandsopphold er bra for karrieren her.

Det bar fort ut av landet, og nå er 34-åringen i New York på sjette året. Fremdeles i avdelingen for shipping, offshore & oil services, med engelsk director-tittel.

– Vi ble oppmuntret til å jobbe her, men jeg var jo ikke vanskelig å be. Innenfor finansbransjen er New York rangert som én av hovedstedene globalt. Du møter også veldig ofte de samme folkene innen shipping- og offshorefinansiering i Oslo, New York, London og Singapore. Nettverket man opparbeider seg, er verdifullt uansett hvor man skal jobbe senere.

SOSIALT NETTVERK

Han flyttet alene til storbyen. Hjemme i Norge har han foreldre, søsken og andre som han prøver å holde kontakten med: telefon, Skype og et par turer hjem i løpet av året. Samtidig mangler det ikke på sosiale muligheter i New York, og det er lett å få et sosialt nettverk.

Vi ble oppmuntret til å jobbe her, men jeg var jo ikke vanskelig å be

Det norsk-amerikanske handelskammeret er et eksempel på møtepunkt. Dessuten har arbeidsgiveren en rolle å spille. Havnvik er fornøyd med å arbeide for en bank som har lang erfaring med internasjonale operasjoner og ansatte som reiser ut.

ARBEIDSGIVERHJELP

– Vi har en dyktig HR-avdeling som kjenner de lokale markedene der banken er utenfor Norden. De kan hjelpe til med mange råd. Man får også hjelp til å finne passende bolig når man flytter, én hjemtur i året og én ekstra ferieuke for å legge til rette for besøk hjemme i Norge. Banken er flink å legge til rette. Jeg har venner som har kommet hit som gründere for å starte fra scratch. De har måttet gå opp løypen selv, og det er ofte dyrt og langtekkelig. Det amerikanske byråkratiet, spesielt når det handler om visum og innvandring, er relativt rigid.

KONKURRANSE

Samtidig er arbeidskulturen forskjellig. Han forteller om et arbeidsliv med mindre vern, om bekjente som jobber veldig hardt og at du er mer din egen lykkes smed på godt og vondt. Det gir høy entreprenørånd, men også mindre varsel før du eventuelt blir sagt opp i vanskelige tider og mindre støtte om du mister jobben. – Arbeidslivet er mer kompetitivt enn det er i Norge, og det lærer man av.

Han kom til New York på femårskontrakt. Den har han forlenget med to år. I neste omgang er alternativene enten å gå over til å bli lokalt ansatt eller å flytte tilbake til Norge og ta med seg erfaringene han har opparbeidet seg, over til det europeiske markedet.

– Hvis globaliseringen fortsetter, tror jeg aldri det vil være negativt å ha vært et betydelig antall år i utlandet. Skal du jobbe innen finans, så er det å ha vært her noen år, positivt. Det er viktig å ikke glemme nettverket hjemme. Det har jeg forsøkt å opprettholde. Innenfor shipping og offshore er Oslo og New York de største kapitalmarkedene, avslutter Erik Havnvik.