Plukker smulene fra DNB

Sparebanken Øst (SPØ) går inn der DNB legger ned. I år har banken åpnet fire nye filialer. – Der DNB er misfornøyd med å tjene én million, er vi fornøyde med å tjene 100 000, sier Jan-Roger Vrabel.

TEKST OG FOTO: SJUR FRIMAND-ANDA

HOLMESTRAND: – Å åpne filialer er noe av det morsomste vi gjør. Det er ubetinget positivt. Ordføreren kommer gjerne og klipper snora, lokalaviser skriver om det, og vi får kake og blomster. Det er tydelig at folk setter pris på at det kommer en bank til stedet, sier Vrabel. Vi treffer ham i Holmestrand, som er én av de fire filialene SPØ har åpnet i år. I tillegg har banken etablert seg i Røyken, Sande og Sætre. Bankkontoret i Holmestrand ligger like ved bryggen, bare et lite steinkast unna.

Vi spoler kjapt tilbake til begynnelsen av februar. Vrabel sitter i morgentrafikken og hører på nyhetene. Ett av dagens hovedoppslag er at DNB skal legge ned 59 filialer rundt om i landet. Vrabels puls øker i den saktegående trafikken. Her vil det være muligheter. I dagene som kommer finner man kjapt ut hvor DNB legger ned og hvilke steder som vil være interessante for SPØ.

– Vi ser etter steder av en viss størrelse, og det må være et slags sentrum, der folk kommer for å handle. Det må også helst være steder der vi blir eneste bank, hevder Vrabel. Holmestrand har drøyt 10 000 innbyggere og Sande rett over 9 000. Stedene er sånn sett typiske for bankens etableringer.

TAKKER DNB: DNBs nedleggelser har gitt gode muligheter for Sparebanken Øst: – Jeg vil rette en stor takk til Rune Bjerke. Uten de kuttene de har gjennomført, hadde vi ikke hatt denne ekspansjonen, sier Jan-Roger Vrabel (t.v.) Kontoret i Holmestrand skal betjenes av Heidi Steiner og kollega Jon Gjelstad Andersen

– Folk er svært positive. De kommer fortsatt med blomster, wienerbrød og konfekt. Det var faktisk en som var innom med fire poser gulrøtter en dag. Jeg fikk også en paraply, forteller Heidi Steiner. Hun er sammen med kollega Jon Gjelstad Andersen den som skal betjene kundene i Holmestrand.

– Folk vil ha noen lokalt å prate med. Rådgivning handler ofte om de store endringene i livet: giftemål, samlivsbrudd, huskjøp og så videre. Da er det godt å kunne treffe noen som kan hjelpe med å se hvilke muligheter som finnes, i alle fall når det gjelder den økonomiske siden, forteller Andersen.

ARVER FOLK OG KUNDER

Ved flere av de nye filialene har Sparebanken Øst ansatt de samme som betjente DNBs kontor på stedet.

– Å ta over DNBs ansatte gir oss merverdi på flere områder. De har relasjoner til kundene og kjenner lokalområdet. I tillegg får vi nye impulser fra ansatte som har jobbet i Norges største bank. Det kan vi lære av, sier Vrabel.

Både i Sætre og i Røyken er det tidligere DNB-folk som betjener SPØs filial. I Holmestrand og Sande har de brukt interne ansatte.

– Er dere blitt flere totalt sett?

– Det er klart at ekspansjonen også innebærer nyansettelser, forteller Vrabel.

BM OG PM

Banken henter kunder til de nye filialene både på bedrifts- og personmarkedet.

– Vi har ikke BM-medarbeidere på alle kontorer, men har etablert tjenesten BM i PM for de mindre BM-kundene. Jeg tror mange mindre næringslivskunder føler seg oversett i de store bedriftssentrene. De setter stor pris på å ha noen lokale å prate med og er en type kunde som bruker banken ofte, forklarer Vrabel.

RIMELIGE ETABLERINGER

SPØs ambisjon er å være til stede der det er behov for en sparebank.

– Jeg tror det kan bli flere nyetableringer, selv om det er et tøft marked. Inntjeningen er ikke like bra nå, men i et litt lenger perspektiv vil det være lønnsomt å være på plass, sier bank-direktøren.

Et viktig moment er at alle etableringene gjøres så billige som mulig. Filialen i Holmestrand er 40 kvadratmeter og innredet med brukte kontormøbler.

– Vi er en folkelig bank, det er ikke så mye champagne og kanapeer, ler Vrabel og fortsetter: – Vi trenger ikke å maksimere inntjeningen her og nå. Det holder at vi får opp et godt volum, for vi skal være her lenge.

LOKAL NISJEBANK

SPØ har i dag 25 filialer, fra Fredrikstad til Tønsberg og Jessheim. Første tydelige ekspansjon kom da DNB la ned i Svelvik for to og et halvt år siden.

Jeg tror det kan bli flere nyetableringer

– Det var så nært Drammen, og vi trodde bestemt at dette kunne gi oss gode muligheter. Faktum er at det har vært en formidabel suksess. Vi har tatt gode markedsandeler og tjener godt med penger, sier Vrabel. I tillegg har banken også etablert seg i Hønefoss og på Kongsberg.

– Hvordan har det gått økonomisk med de nye filialene?

– Det varierer fra kontor til kontor. Hønefoss og Kongsberg tar lengre tid, for der har vi konkurrenter. Men på steder der vi er alene, har det vært eksplosivt. Vi hadde eksempelvis et mål om å nå 300 millioner på fem år i Svelvik. Vi er allerede langt forbi dette, avslutter Vrabel.