Disse vil inn i banken din

TEKST: SJUR FRIMAND-ANDA, ILLUSTRASJON: KENNETH LAUVENG

  1. Facebook/Google

Selvfølgelig vil gigantene inn i lommeboken til folk. De sitter på masse kundekunnskap og teknologisk forståelse som vil gjøre dem til tøffe konkurrenter, den dagen de bestemmer seg for å satse.

  1. Andre banker

PSD2 gir også andre banker mulighet til å skape tjenester for folk, uten nødvendigvis å ha kontoer og lån hos seg. Det blir en kamp om å skape de beste kundeopplevelsene.

  1. Nettbutikker

I dag betaler nettbutikkene en transaksjonsavgift til banker og kortselskap ved betaling. Med PSD2 kan de få direkte tilgang til kundenes kontoer, og dermed slippe unna disse avgiftene. Her kan deler av betalingstjenestene forsvinne.

  1. Leverandører av kapitalvarer

Bilforhandlere, møbelkjeder, el-kjeder og så videre er forhandlere som i varierende grad har data om sine kunder, men noen vil kunne kapitalisere på dette.

  1. Foreninger og lag

Turistforeningen har eksempelvis mye kunnskap om sine medlemmer og vil kunne tilby dem ulike banktjenester, enten selv eller i samarbeid med andre, og dermed bli en konkurrent til den tradisjonelle banken.

  1. Vipps og MobilePay

Disse er allerede store på betalingsformidling. PSD2 medfører at de kan brukes til flere ting. Vi tror at det kommer mange spennende tjenester herfra.

  1. Fintech-selskaper

For mange fintech-selskaper er PSD2 selve pulsåren. Det er det nye regelverket som gjør det mulig for dem å komme inn i lommeboken til folk. Det vil komme mange spennende og innovative tjenester fra fintech-selskapene.