Cybertillit

Midt i mai skjedde det: Et stort hackerangrep satte industri og offentlig sektor i mange land ute av spill. Jeg er bekymret for hvordan et sånt angrep påvirker tilliten vi har til ny teknologi, og forståelsen av hva som må til for å være en borger på nettet.

Hver gang en nettbank ligger nede eller en vanlig nettjeneste er utilgjengelig, skaper det irritasjon. Vi leser om hacking og utpressing, ormer og annet som skader og hindrer tilgang til mine opplysninger og verdier. Vi får eposter fra tilsynelatende ok avsendere, eller det som ser ut som avsendere vi kjenner. De fleste vil oss vel. De som ikke vil det, holder oss under konstant angrep.

Det er ingen vei tilbake til penn og papir, og til konvolutter og frimerker. Vi krypterer innhold vi sender, og stoler på at mottaker behandler innholdet konfidensielt. Det sendes store mengder data og personopplysninger ut av landet, kryptert og med begrenset innsyn. I gamle dager var innhold kryptert helt til konvolutten ble åpnet, og du stolte på at mottaker registrerte, lagret og makulerte. Alt var ikke bedre før, men vi hadde tillit til at kun den som skulle, fikk se.

Det er ikke lett å ha tillit når helseopplysninger kan leses av uvedkommende i land lagt borte. Man blir nervøs av at noen kan få tilgang og misbruke våre opplysninger. Personopplysninger er blitt salgsvare. Jeg er til salgs. Det liker jeg dårlig. Stopp outsourcing av mine personopplysninger. Jeg vil at de skal bli i Norge eller Norden. Kun de jeg stoler på, skal få tilgang til meg og mitt. Banken min, forsikringsselskapet mitt, stat og kommune. Helseforetaket også, men nå er jeg usikker. Kan jeg ha tillit? Tillit til at leverandørene deres er til å stole på?

Tillit er blitt salgsvare. Nye reguleringer er på vei. Mine opplysninger kan ikke selges fritt lenger. Spørsmålet er hvor mange fordeler jeg vil oppleve å få av å ha blitt en salgsvare. Rabatter og en måned gratis henger løst. Men ærlig talt: Jeg er ikke til salgs.

PÅL ADRIAN HELLMAN
Forbundsleder
Twitter: @Pahfinans
Mobil: 938 33 550
pah@finansforbundet.no