LOs AFP-vedtak spriker

– Dette blir som Ole Brumm, her sier de ja takk, begge deler, sier Sven Eide, sjeføkonom i Finansforbundet. En ny ordning må være finansielt bæredyktig, det er ikke LOs forslag, mener han.

– På den ene siden skal de over 50 beholde AFP etter gammel ordning. Samtidig vil de at alle skal få, og at alle år i AFP-bedrift skal telle. Vi skulle ønske oss at LO landet på en tydeligere innstilling, sier Eide, som understreker at finansiering er den store utfordringen.

– Hvis alle skal få må enten bedriftene eller staten spytte i mer. Alternativet er å senke ytelsene. Å få mer penger til ordningen er lite realistisk, sier sjeføkonomen, som mener LO kan svekke AFPs politiske bærekraft med sitt standpunkt.

– Ordningen er allerede underfinansiert. LO har gjort et vedtak som innebærer høyere kostnader og en garanti for alle over 50, slik at de ikke skal miste noe. Vi må få til en ordning som er mer økonomisk bærekraftig.

Newsletter

Abonner på nyhetsbrev

Legg igjen e-postadressen din og motta vårt ukentlige nyhetsbrev med de siste nyhetene fra finansbransjen.

AFP er en viktig årsak til at de ikke har tariffavtale

Unge må se verdien

Finansforbundet vil gjøre AFP om til en opptjeningsordning, hvor hvert år i AFP-bedrift teller.

– Det er viktig at også de unge i arbeidslivet ser verdien av AFP. Dette kan selges som et gode i rekrutteringsprosesser. På den måten vil det også bli mer forutsigbart. I dag kan du ikke regne med AFP når du tenker på pensjon. Det blir mer som en bonus hvis du får det. En fremtidig ordning må ikke hindre at du bytter arbeidsgiver, sier Eide.

Han mener også at LOs forslag kan bremse organisasjonsgraden blant bedriftene.

– For nyere bedrifter, med mange unge ansatte er det helt uaktuelt å tegne tariffavtale. Det vil bare innebære kostnader for AFP som svært få av de ansatte får noen nytte av. Vipps er et eksempel fra vår egen bransje, der AFP er en viktig årsak til at de ikke har tariffavtale i dag, avslutter Eide.