
Sparker nær halvparten etter oppkjøp
Kun måneder etter at de 32 tidligere Santander-ansatte ble innlemmet i svenske Avida, har 13 av dem fått beskjed om at de må belage seg på oppsigelse. Sluttpakker er uaktuelt.
– Vi mener dette er brudd på flere sentrale vernebestemmelser arbeidstakere har, og vi forventer derfor at Avida i første omgang yter en rimelig kompensasjon til de som blir rammet, sier Finansforbundets advokat Kristin Kvithyll til Finansfokus.
– Vi er forberedt på å bringe sakene inn for domstolen om vi ikke finner bedre løsninger.
Svenske Avida kjøpte kredittkortdivisjonen til Santander Consumer Bank i Norge og Sverige på tampen av fjoråret. Beskjeden fra både Santander og Avida var at dette kom til å bli en bra løsning.
Den 2. januar møtte 32 tidligere Santander-ansatte opp hos sin nye arbeidsgiver, Avida. Det tok ikke engang en måned før ledelsen varslet masseoppsigelser. Selskapet opplyser i en pressemelding at kostnadene skal kuttes med 200 millioner svenske kroner, og staben skal reduseres med 30 prosent.
De tillitsvalgtes forsøk på å få til nedbemanningen gjennom frivillig avgang eller at det avsettes ressurser og økonomi til frivillige løsninger har foreløpig ikke ført frem.
Dette er et grovt tillitsbrudd fra Avida overfor de ansatte
Kristin Kvithyll, Finansforbundet
– Sluttpakker er ikke noe en juridisk har krav på, men dette handler om det totale bildet. Vi er sterkt kritiske til informasjonsflyten til de ansatte og mener dette er et grovt tillitsbrudd fra Avida overfor de ansatte, sier Kvithyll.
13 AV 14 OPPSAGTE KOM FRA SANTANDER
– Av de 14 som mister jobben i Norge, er 13 blant de ansatte som ble med over til Avida i forbindelse med oppkjøpet av Santanders kredittkortdivisjon, sier hovedtillitsvalgt Kristian Lystad.
Han er selv blant de berørte, og fikk i forrige uke den tunge beskjeden om at han er vurdert som overtallig og kan forvente en oppsigelse.
Foreløpig har jeg ikke hatt tid eller anledning til å forholde meg til min egen situasjon
Kristian Lystad, Avida
– Jeg har konsentrert meg om å bistå de berørte, og holde dialogen med Finansforbundet og ledelsen. Foreløpig har jeg ikke hatt tid eller anledning til å forholde meg til min egen situasjon, men jeg innser selvfølgelig at det må jeg på et tidspunkt gjøre, sier Lystad.
Det krever ikke mye fantasi for å skjønne at oppsigelse er en tung beskjed å få. Men også de som berøres indirekte har tatt beskjeden tungt.
– Folk stiller spørsmål ved fremtiden. Hva skjer når nesten halvparten forsvinner, og de som blir igjen må løse alle oppgavene? De ser at det de ble lovet, ikke blir innfridd. Høyeste prioritet nå er å ivareta de direkte berørte, men det er også krevende å ta vare på resten. Tillitsvalgtrollen handler om å jobbe for alle, også det å få til et samarbeid med ledelsen for å sikre en stabil og trygg fremtid for dem som blir igjen, sier han.
TAPTE 680 MILLIONER
– Da nyheten om oppkjøpet kom, tenkte vi at dette var noe å glede seg til. Vi ble lovet at alt fra arbeidsvilkår og betingelser til lokasjon skulle videreføres. Alt vi allerede hadde, skulle vi ta med oss over til Avida, sier Lystad.
De ansatte trodde på informasjonen de fikk i forbindelse med oppkjøpet, og fikk høre fra både Avida og Santander at de gikk en lovende fremtid i møte.
Men snaut to uker etter at oppkjøpet ble kunngjort, måtte Avidas daværende CEO, Tine Wollebekk, gå på dagen. Mikael Johansson tok over med oppdraget om å snu skuta. Håndbrekket var på, og i selskapets tredjekvartalsrapport ble det varslet kostnadskutt.
Alt var veldig positivt i september, men deretter var det lite informasjon
Kristian Lystad, Avida
– Alt var veldig positivt i september, men deretter var det manglende og lite informasjon. Det skaper jo uro og usikkerhet, som vi i etterkant skjønner det var godt grunnlag for, sier Lystad.
Samtidig som de tidligere Santander-ansatte ante fred og ingen fare, og gledet seg til å bli en del av et større team, rant pengene ut av Avida. I 2024 tapte selskapet 684,6 millioner svenske kroner, mot 14,1 millioner i pluss på bunnlinjen året før. Kreditt-tapene beløp seg til 931,1 millioner kroner, opp fra 513,1 millioner i kreditt-tap i 2023. Netto renteinntekter falt fra 863,5 til 712,1 millioner kroner, og rentemarginen dalte fra 7,55 prosent til 7,34 prosent. Gjennom 2024, før oppkjøpet av Santanders kredittkortdivisjon ble gjennomført, økte staben i Avida med 16 årsverk, til 162 ansatte.
VURDERER Å KREVE VALGRETT
Allerede samme måned som virksomhetsoverdragelsen trådte i kraft, kom nyheten om nedbemanninger i Avida.
Advokat Kristin Kvithyll mener det er grunn til å stille spørsmål ved informasjonen som ble gitt til de ansatte i Santander før overdragelsen. Hun påpeker at det ble skapt forventninger som ikke samsvarer med det reelle økonomiske grunnlaget for transaksjonen.

– Når det gjelder veien videre, utelukker vi ikke å fremme krav om valgrett for enkelte medlemmer overfor Santander, sier hun.
– Forutsatt at vilkårene er oppfylt, kan en arbeidstaker i visse situasjoner kreve å forbli i det opprinnelige selskapet. Det er en mulighet vi holder åpen og allerede har varslet Santander om.
RADIO SILENCE
Finansfokus har rettet flere spørsmål til Avida per e-post i denne saken, uten å få svar fra selskapets kommunikasjonsavdeling.
Vi har blant annet spurt når selskapet besluttet at de måtte ty til nedbemanninger, og om Avida på noe tidspunkt har forsøkt å fremforhandle et kjøp av kredittkortporteføljen som ved nyttår var på nær fire milliarder i utestående lånekroner og 450.000 privatkunder, der ikke alle ansatte fulgte med i transaksjonen.
Finansfokus har også fremlagt kritikken fra Lystad og Kvithyll, slik at Avida har fått anledning til å imøtegå denne.
FAKTA AVIDA
Avida spesialiserer seg innen kredittkort og forbrukslån, samt finansiering for små og mellomstore vekstbedrifter. Selskapet hadde netto renteinntekter på 712,1 millioner svenske kroner i 2024, ned fra 863,5 millioner året før. Netto rentemargin falt fra 7,55 til 7,34 prosent. Årsresultat før skatt gikk i rødt med 685,9 millioner kroner, ned fra 18,8 millioner i pluss i 2023.