KRAFTIGE SVIGNINGER: – Aksjemarkedene har svingt kraftig på toll-uro, men totalt ser vi at kundene har vektet seg litt opp, sier investeringsøkonom  Mads Johannessen i Netfonds.

Kapitalen strømmer til Europa

Kapitalstrømmen går ut av USA og inn i EU. Hittil er det lite som tyder på at norske kapitalforvaltningsmiljøer er invitert til pengefesten, men småsparere har benyttet seg av de voldsomme markedssvingningene til frisk intradagstrading. 

– Det vi har sett, er et skifte fra investeringer i amerikanske til europeiske selskaper. Men Norge har kanskje stått litt på utsiden, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Wealth Management som peker på svak oljepris og usikkerhet rundt oljesektoren som mulig forklaring: 

Svak utvikling i oljeprisen gjør oss mindre attraktive for utenlandsk kapital

Robert Næss, Nordea

– Oljen er fortsatt viktig for Norge, og svak utvikling der gjør oss mindre attraktive for utenlandsk kapital. Samtidig er verdsettelsen høyere i USA, og mange investorer søker nå billigere aksjer i Europa. 

Investeringsøkonom i Nordnet, Mads Johannessen, trekker frem både verdsettelse og geopolitikk som drivere for rotasjonen. 

– Amerikanske aksjer ble priset til 22–23 ganger neste års inntjening ved inngangen til året. Europa lå på 15–16. Det alene forklarer mye. Men med Trump tilbake i Det hvite hus og ny runde med tolltrusler og NATO-usikkerhet, ble det ytterligere press, sier Johannessen. 

GRYENDE ENDRING FOR NORGE? 

– Strømmen av penger fra USA til Europa er uten sidestykke, sier Euronext-sjef Stéphane Boujnah til Dagens Næringsliv

TIC-rapporten for januar viser at det totalt ble det trukket ut 48,8 milliarder dollar fra amerikanske verdipapirer, samtidig rapporteres det om økt kapitalflyt inn i Europa. Samtidig som utenlandske private investorer trakk pengene ut av USA, økte amerikanske investorer sine kjøp av utenlandske verdipapirer betydelig. 

Newsletter

Abonner på nyhetsbrev

Legg igjen e-postadressen din og motta vårt ukentlige nyhetsbrev med de siste nyhetene fra finansbransjen.

Interessen for å hente kapital til luftfart- og forsvarsselskaper er økende

Øivind Amundsen, Oslo Børs 

Oppdaterte tall på kapitalflyten til og fra Norge er foreløpig ikke tilgjengelig. Mye tyder på at det ikke er like frisk kapitalflyt inn her, men direktør for Oslo Børs, Øivind Amundsen, ser en grønne skudd:  

– De siste ukene har jeg hatt flere møter med ledelsen i flere lokale investeringsbanker som sier interessen for å hente kapital til luftfart- og forsvarsselskaper er økende, sier Amundsen til avisa. 

KJØPER «HERMETIKK OG FLASKEVANN» 

Nyhetsbildet har sendt børsene ut på en høyhastighets berg-og-dal-banetur. Like før Trump introduserte Vix-indeksen som måler markedsvolatiliteten nådde sitt høyeste siden verden stengte ned under coronakrisen. Ifølge CNBC la Wall Street bak seg en av de mest volatile ukene noen sinne i forrige uke. Markedssvingningene var betydelige over hele verden.  

Mads Johannessen i Nordnet, som i hovedsak betjener norske privatkunder, så omsetningsstatistikken gå kraftig opp under turbulensen:  

– Det har vært høy handelsaktivitet, og mange benytter svingningene til taktisk allokering. Samtidig kan du nå kjøpe aksjer 20–25 prosent billigere enn ved inngangen til året. For mange er det et kjøpssignal, sier han. 

Han peker på sterk interesse for europeiske forsvarsaksjer, og en generell dreining mot trygghet. 

– Det har vært mye kjøp av våpenaksjer, og europeiske fond har vært favorisert blant våre kunder. Investorene søker trygghet i usikre tider, sier han. 

MYE DAYTRADING 

Nordnet-kundene handler uvanlig mye om dagen. Investorene har ikke hatt mange steder å gjemme seg om dagen, men lite tyder på at norske sparekunder har latt seg skremme til å kaste kortene i det usikre markedet.  

– Nettotallene ser ganske positive ut, så de fleste vekter seg faktisk litt opp. I tillegg er det veldig mye intradagshandel. Omsetningstallene tyder på at det er veldig mange kunder som benytter seg av de store svingningene vi ser i løpet av en dag.  

Hvor lenge det varer er ikke investeringsøkonomen sikker på.  

I en overgangsfase nå tror jeg at folk vil holde seg i Europa

Mads Johannessen, Netfonds

– I en overgangsfase nå tror jeg at folk vil holde seg i Europa. I tillegg har også Europa begynt å våkne litt til live med satsinger spesielt på forsvar og dessuten dereguleringer av byråkratiet som de har vært litt offer for tidligere. Så jeg tror at, om ikke like tydelig, så vil det antagelig bli mer fokus på europeiske aksjer og børser i tiden framover også. 

Johannessen vil imidlertid ikke avskrive USA, og sier dette kan snu fort:  

– Per i dag er de største og mektige selskapene i verden fortsatt i USA, så alt annet like så skulle jeg tro at de skal prestere bedre enn verden som sådan.  

FAKTA TOLLURO   

  • 4. mars: USA innfører 25 prosent toll på import fra nabolandene Canada og Mexico, og 10 prosent på kraft fra Canada. En rekke kinesiske varer får en tollsats på 20 prosent. 
  • 6. mars: Trump trekker tilbake toll på en del produkter fra Mexico og Canada som omfattes av en frihandelsavtale.
  • 12. mars: USA innfører 25 prosent toll på all stål og aluminium.  
  •  3. april: USA innfører 25 prosent toll på bilimport fra alle land. Fra 3. mai gjelder tollsatsen også for bildeler.  
  •  5. april: USA innfører 10 prosents toll på import fra alle land, med unntak av Russland, Belarus, Cuba og Nord-Korea som grunnet sanksjoner handler minimalt med USA. 
  •  9. april: USA øker tollsatsene for en rekke land. EU får 20 prosent toll, Norge får 15 prosent. Kina får en tollsats på 104 prosent. 
  • 9. april: Trump kunngjør at all “gjengjeldelsestoll” kunngjort tidligere samme dag settes på pause i 90 dager. Kina er unntaket, her økes tollsatsen til 125 prosent. 

    Som svar har EU foreløpig vedtatt opptil 25 prosent toll på blant annet soyabønner og motorsykler, men det ventes å komme mer.  

Kilder: TV2 , VG