TJENER PENGER: Etter mange år i minus lover Vipps-sjef Rune Garborg at selskapet skal gå i pluss i år. (Foto: Sjur Anda)

Apple er Vipps’ største konkurrent

Bigtech har inntatt betalingsmarkedet. Rune Garborg i Vipps peker på Apple som deres viktigste konkurrent. Nå skal Vipps vokse i Europa for å hevde seg i konkurransen.

BERGEN: – Vi trenger en europeisk løsning for å kunne konkurrere med de amerikanske aktørene. I dag er det 60 ulike digitale lommebøker i Europa. Hver og en kan ikke konkurrere mot de store. Vi må samarbeide og skape færre eller helst et europeisk alternativ. Vi mener vi bør være den drivende part i dette. Vipps MobilePay har den beste lommebok, sier Rune Garborg.

Det er nærmest hallelujastemning med Garborg som predikant under hans foredrag under Norway Fintech Festival i Bergen, selv om det nok også var noen ateister i salen.

Newsletter

Abonner på nyhetsbrev

Legg igjen e-postadressen din og motta vårt ukentlige nyhetsbrev med de siste nyhetene fra finansbransjen.

Etter fusjonen med Mobilpay har Vipps nå 12 millioner brukere i Norden, de er til stede i 350 000 butikker og har 1,3 milliarder transaksjoner. Det kan virke mye, men sammenlignet med den utpekte hovedkonkurrenten, Apple blir det smått. Techgiganten er verdens sterkeste merkevare og er nå på full fart inn i finansmarkedet. På global basis skilter Apple med 600 millioner brukere av Apple Pay. I tillegg har selskapet begynt å levere tjenester som Apple Cash, Pay later, Apple Card, sparekonto og tap to pay.

– Big tech har virkelig tatt en plass i betaling og går mer og mer inn i kjernevirksomheten til finansbransjen. Apple Pay har økt med 47 prosent de siste tre årene. I USA stoler de unge mer på Apple enn de gjør på banken sin og de unge driver utviklingen. Hvorfor skal de ha et kort fra en bank når de kan få det fra Apple? spør Garborg.

ATTRAKTIVE NORDEN

Apple er ekstremt gode på marketing og teknologi. I begynnelsen bygger de posisjon gjennom partnerskap, men endrer partnerskapet når de har fått den posisjonen de vil ha.

– Med store mengder data og sterk kundelojalitet øker de verdien av «Everything Apple»-økosystemet, sier Garborg, som peker på Norden som et naturlig første steg inn i Europa.

– Apple foretrekker markeder der det er høy andel Iphone. Norden utmerker seg her. Samtidig har vi høy andel av kontaktløs betaling og høy andel kortbetalinger. Norden er ikke det største markedet, men vi ligger teknologisk langt fremme. Det er attraktivt for Apple, sier Garborg.

GODT FOTFESTE

Faktum er at techgiganten allerede har et godt fotfeste i betalingsmarkedet. 40 prosent av alle transaksjoner i Danmark skjer med telefon. Og de bruker Apple Pay. Apple er også inne i ehandel, der eksempelvis IKEA presenterer Apple Pay som en av sine første valg. Vipps har dermed en vei å gå.

– Vi har ikke hatt tilgang til Apples NFC-chip før for noen måneder siden. Nå må vi utvikle vår internasjonale posisjon. Hvis vi ikke tar en klar posisjon tre (etter Apple Pay og Googel Pay. Red anmrk.), vil vi tape. Vi satser på Norden først også Europa, sier Garborg.

FULLT KONKURRANSEDYKTIG: – Vi er fullt konkurransedyktige med Apple. Samtidig må vi hele tiden lage flere grunner til at kundene skal velge Vipps, sier Garborg. (Foto: Sjur Anda)

Allerede har selskapet betalinger på tvers av de nordiske landene på plass. I sommer vil du også kunne tæppe med Vipps´ lommebok over hele verden, gjennom Visa og Mastercard i betalingsløsningen.

– Vi er fullt konkurransedyktige med Apple. Samtidig må vi hele tiden lage flere grunner til at kundene skal velge Vipps, sier Garborg.

BANKENE BETALER

Mens det er butikkene som betaler for transaksjonen hos Vipps, har Apple sendt regningen til bankene. Det gjør at handlerne foretrekker Apple. Garborg mener mye er på spill for finansnæringen.

– Hvis Apple vinner, får vi mindre innovasjon og færre valg for kundene.

RUNE GARBORG, VIPPS

– Hvis Apple vinner får vi mindre innovasjon og færre valg for kundene. Samtidig vil bankene miste kunderelasjonen. Det er livsviktig å ha tilgang til kundene og være den foretrukne partneren i hverdagstransaksjoner, sier Garborg, som mener at Vipps har en svært god posisjon for å hevde seg i konkurransen.

– Det ligger fantastiske muligheter her, og det er bare opp til oss. Men vi må ta nok risiko, det er det eneste som kan hindre oss i å ta den posisjonen vi vil ha.

Gledelig er også at Vipps regner med å levere positive regnskapstall i år.
– Vi har tapt masse penger og jeg vil skryte av våre eiere, som har investert betydelige beløp. Dette er banker og de vil ha avkastning. Samtidig har de vært fantastiske ifølge strategien og fulgt opp det som er nødvendig for å lykkes over lang tid, avslutter Vipps-sjefen.