OVERTAR STAFETPINNEN: Arne Wolstad gir stafettpinnen videre til sin polske kollega Aleksandra Wiktorko.

Begynte i Nordea i 1972

52 år, eller helt nøyaktig 18 943 dager, har Arne Wolstad jobbet i Nordea. 31. januar satte han punktum for en lang og eventyrlig karriere hos én og samme arbeidsgiver.

ÅLESUND: I 52 år har hans kolleger kunnet regne med Arne i dobbel forstand. Han har elsket tall, renter og prosenter hele livet. Som guru i avdelingen for låneendringer, har han vært et levende oppslagsverk for sine kolleger. Finansfokus fikk være til stede på hans nest siste arbeidsdag i banken.

MR. KONSERNMASKIN

Stemningen i kontorlandskapet i 3. etasje i Notenesgata er munter, hektisk og litt vemodig på samme tid. På arbeidsplassen til Arne Wolstad henger ballonger og glitter etter feiringen av 70-års dagen i forrige uke. Nå er det siste innspurt, og en jevn strøm av kolleger trenger svar på kompliserte spørsmål om endringer av lån. Arne svarer villig vekk og løser sakene på null komma niks. Bankens konsernmaskin og systemene for låneendringer kjenner han bedre enn maskinen gjør selv. Derfor går han under kallenavnet: Mr. Konsernmaskin.

18 år gammel startet han sin karriere 22. mars 1972 i daværende Privatbanken i Ålesund. Det var året da krøllalfa ble innført i epostadressen, Norge sa nei til EF og de første fargefjernsynene kom inn i stuen. Han fikk jobben etter at hans bestemor, som var kunde i banken, hadde ringt personalsjefen og ymtet frempå om at barnebarnet gjerne ville ha en fast jobb. Og slik ble det. Han startet i Postavdelingen der én av arbeidsoppgavene var å trykke opp sjekkhefter til bankens kunder.

PULTEN RYDDET: Arne Wolstad har ryddet pulten, og nå skal han nyte livet som pensjonist.

Etter ett år på Postavdelingen, ble regnskapskontoret og valutaavdelingen hans neste to stopp i banken. Privatbanken fusjonerte med Sunnmøre Kreditbank til Sunnmørsbanken som etter hvert fusjonerte med Kreditkassen. I 1996 startet han i avdelingen for Låneendringer, og der har han arbeidet siden. Fra 2001 ble Kreditkassen et nordisk finanskonsern og fikk navnet Nordea.

LØRDAG OG SØNDAG

– Jeg liker egentlig ikke så mye oppmerksom rundt min egen person, men det jeg liker er å ha orden og kontroll på alle tall. Jeg er kanskje ekstremt detaljorientert. Det har skjedd at jeg har gått på jobben på lørdager og søndager, bare for å kontrollere at alt er i orden, forteller han beskjedent.

Jeg er kanskje ekstremt detaljorientert

Arne Wolstad er den første på kontoret om morgenen og er allerede på plass ved 7-tiden lenge før hans nærmeste leder kommer. Og han er gjerne den siste som går hjem. Det skal han snart gjøre for siste gang. Det er med blandede følelser han tar farvel med alle dem som han har jobbet tett med i over et halvt hundre år.

Men først skal han takkes av på behørig vis. Han og kollegene inviteres til kaffe, marsipankake, taler og gaver i kantinen i 6. etasje. Hovedpersonen selv er litt brydd over all oppmerksomheten og at han ikke har full kontroll på det som skal skje, slik han alltid har hatt når det gjelder alle typer låneendringer.

POLEN OVERTAR

Kollegene på Låneadministrasjonen beskriver Arne som en guru på sitt fagfelt. Det han ikke vet om endringer på lån i banken, er det knapt verdt å vite. Derfor er det flere kolleger som lurer på hvordan det skal gå når legenden er borte, men selvsagt blir det hjelp å få etter dette. Flere av hans arbeidsoppgaver flyttes til Polen. Der har Arne selv lært opp sin polske kollega Aleksandra Wiktorko (30). I dag er hun på jobb i Ålesund sammen med Arne for å riste ut av ham de siste hemmelighetene om konsernmaskinen. Aleksandra snakker flytende norsk og gleder seg til å overta.

– Det er hektiske dager med alle renteendringene. Mange ønsker å gjøre om på sine lån, endre løpetiden og ber om avdragsfrihet. I dag er vi eneste Nordea-avdelingen i Norge som har denne arbeidsoppgaven, mens vi på 1990-tallet hadde låneavdelinger både i Bergen, Oslo, Trondheim og Tromsø, minnes Wolstad.

GODE ORD: Disse ordene beskriver Arne best, mener kollegene på Låneadministrasjonen.

En mandag han kom på jobben var hele Låneadministrasjonen lagt ned i løpet av helgen, uten at det var gitt noen informasjon. Arne og hans kolleger fikk andre arbeidsoppgaver i mellomtiden, inntil det ble klart at det ikke var noen god idé å legge ned Låneadministrasjonen i Ålesund likevel.

I løpet av sin lange karriere har Wolstad aldri følt seg utrygg i jobben. Han har heller ikke blitt overtallig eller fristilt i de mange fusjonene og endringene som har skjedd i løpet 52 år.

RIVENDE UTVIKLING

– Jeg har vært heldig og fått være med på en rivende utvikling fra sjekkhefte til Teams. Det har gitt meg utrolig mye gjennom et langt liv i banken. I årenes løp har jeg lært meg alle systemer og teknologi som har vært nødvendig for at jeg kan gjøre en god jobb. Hver dag har jeg gledet meg til å gå på arbeid, men nå er det slutt. Når jeg går ut døra for siste gang, forsvinner også min kompetanse ut av banken, sier han ettertenksomt.

Livet som pensjonist blir roligere og annerledes. Arne Wolstad gleder seg til å være mer sammen med familien og sine fem barnebarn. Å spille mer kornett i Ålesund Veterankorps står også høyt oppe på listen. Endelig får han tid til å reise mer både i Norge og ikke minst til England for å se sine store fotballhelter i West Ham. For helt i mål er han ikke.