VELDIG TRYGG: – Trygg kan du jo aldri være, men det jeg var veldig trygg på var at vi i Norge er bedre stilt enn de fleste andre land. Vår finansnæring er både solid og likvid, sier Kari Olrud Moen.  (Foto: Kilian Munch)

Nær spist av en krokodille

En skikkelig nifs opplevelse for 25 år siden preger fortsatt Kari Olrud Moen, ny toppsjef i Finans Norge. Hun og mannen Halvor var på krokodille-safari i Australia, da det holdt på å gå skikkelig galt. 

Vi møter henne i finansnæringens høyborg på Solli Plass i Oslo. Det er en iskald og regntung dag i slutten av april. Tre minutter før avtalt tid stormer hun inn i resepsjonen etter et møte på Stortinget. Det sure været legger ingen demper på den varme velkomsten vi får. Etter en rask tur på kontoret, kommer hun smilende tilbake til møterommet med egen lunsj; tre tørre, halve rundstykker med pålegg.  

NOE Å TYGGE PÅ  

I likhet med krokodillene, er hun tydeligvis ikke redd for å gape over for mye. Men å spise rundstykker samtidig som du blir intervjuet var ikke noen god idé. For vanligvis tar hun ikke munnen for full. Derfor forblir rundstykkene urørte. Da øyner vi sjansen til å stille det første spørsmålet, slik at hun likevel får litt å tygge på.   

– Hvorfor takket du ja til stillingen som ny administrerende direktør i Finans Norge? 

– For meg er dette muligheten til å kombinere det jeg har jobbet med i hele mitt arbeidsliv. Dette er en stilling jeg synes både er viktig og interessant. Jeg har vært åtte år i Finansdepartementet i ulike roller, 12 år i DNB og har hatt noen styreverv og noen jobber i fintech.  

– Så dette er den ultimate drømmejobben? 

Denne jobben kommer høyt opp på listen.

Kari Olrud Moen, Finans Norge

– Ja, da jeg var statssekretær fra 2020 – 2021 fikk jeg kjenne litt på det å være i rampelyset. Å ha både forretnings- og samfunnsperspektiv har alltid trigget meg. Derfor kommer denne jobben høyt opp på listen. 

– Trengte du lang betenkningstid før du takket ja til stillingen? 

– Nei, jeg var jo umiddelbart interessert, men det var en grundig, effektiv og god prosess som startet med intervjuer av flere kandidater. 

BRED ARENA 

Kari Olrud Moen fikk tidlig interesse for store tall. Det førte henne til siviløkonomutdanning ved NHH i Bergen. Senere fikk hun en MBA fra UC Berkeley.  

– Du har jo hatt en lang rekke topplederstillinger. Hva er det som får deg til å takke ja til nye utfordringer?  

– Det grunnleggende er å gjøre nytte for meg, bidra der jeg ser jeg kan utgjøre en forskjell. Nå har jeg blitt mer og mer opptatt av å bidra til samfunnsutviklingen, ikke “bare tjene penger”. Finansbransjen er et interessant sted å være med en bred og mangfoldig agenda. Stikkordene er verdiskaping, bærekraft, motarbeide økonomisk kriminalitet og digital inkludering. 

INGEN REVOLUSJON 

– Hvilke tre ord beskriver best dine personlige egenskaper? 

– Rolig, samarbeidsorientert, langsiktig. Det er det første jeg kommer på. 

Siden hun er oppvokst på en gård på de brede bygder på Hedemarken, nærmere bestemt i Ringsaker, så er det mye som taler for at det neppe blir noen stor revolusjon med den nye sjefen i Finans Norge.  

– I utgangspunktet vil ikke folk merke noen forskjeller fra en dag til en annen. Jeg kjenner mange i Finansforbundet som jeg har jobbet godt sammen med i mange år. Vi har gode systemer og prosesser for samarbeid. Det er en stor fordel for meg og det er jeg veldig glad for. Derfor skal jeg ikke snu opp ned på alt.   

TREDJE STØRST 

1. januar i år ble Finans Norge en ny landsforening i Næringslivets Hovedorganisasjon og den tredje største.  

– Å bli medlemmer av NHO understreker at finansnæringen er en viktig del av verdiskapingen som skjer i samfunnet og i næringslivet generelt. Selv om det er viktig å være en del av det store felleskapet, så er det ikke slik at Finans Norge skal bli borte. Vår jobb mot myndighetsapparatet, Finansdepartementet, Finanstilsynet og Norges Bank, skal fortsette som i dag.  

– Hvilke utfordringer ser du med at Finans Norge nå er en del av NHO? 

– Den største utfordringen er at vi må sette grenser for oss selv på hvor vi skal engasjere oss. Det er jo nesten ingen grenser for hva finansnæringen er involvert i. Derfor må vi velge bort områder, og våge å være spisse i måten vi engasjerer oss på. Dette må vi jobbe med bevisst, og ikke tro at det gir seg selv.  

FÆRRE ANSATTE 

Hennes tidligere sjef i DNB, Rune Bjerke, spådde i 2017 at banken ville halvere antall ansatte til 5 000. Men som alle vet, så har DNB fortsatt
10 000 ansatte.  

– Men hva tenker den nye sjefen i Finans Norge om antall ansatte i fremtiden? Tror du det blir flere eller færre ansatte de neste tre til fem årene? 

Jeg tror det vil bli færre, men mer spennende jobber i finansnæringen. 

Kari Olrud Moen, Finans Norge

– Jeg tror finansnæringen vil vokse, men det blir ikke flere ansatte. Når vi ser hvilke muligheter teknologien kan løse, så har det skjedd enormt mye på bare noen få år. Over tid tror jeg det vil bli færre, men mer spennende jobber i finansnæringen. Teknologien vil ikke kunne løse alle oppgaver. Fortsatt er det mange kunder som har et stort behov for å snakke med en rådgiver i livets ulike faser. Det ser vi spesielt i disse tider når det strammer seg til i husholdningene.  

Det er stor mangel på arbeidskraft, også i finansnæringen. Et raskt søk på Finn.no viser at det i øyeblikket er 391 ledige stillinger innen bank, finans og forsikring.  Olrud Moen oppfordrer derfor bedriftene til å ta ansvar for å utvikle kompetansen hos egne ansatte, i tillegg til å jakte på ny kompetanse. Både bedriften og de ansatte tjener på dette. Hun roser det gode samarbeidet som Finans Norge og Finansforbundet har, for å gi ansatte i næringen et best mulig kompetansetilbud.  

SPESIELL 50-ÅRS GAVE 

For snart fire år siden fylte Kari Olrud Moen 50 år. Da gav hun seg selv en litt spesiell bursdagsgave: Et ukelangt kurs i kunstig intelligens på Stanford University i California.  

Tempoet i KI-utviklingen har virkelig vært en øyeåpner for meg.

Kari Olrud Moen, Finans Norge

– Dette var det beste KI-kurset som ble tilbudt ved Stanford og i Silicon Valley. Når jeg ser tilbake på det som har skjedd de siste årene, føles det som jeg er helt utdatert. Tempoet i KI-utviklingen har virkelig vært en øyeåpner for meg. 

Men tross alt er hun heldig som har topp tech-kompetanse “inhouse”. Mannen Halvor er partner i Deloitte Consulting og leder for skytransformasjon i Norge og Norden. Han hjelper klienter med å løse komplekse strategi- og prosessrelaterte problemstillinger, samt teknologiorienterte utfordringer. 

– Alle bransjer jakter på teknologene og spesialistene. Hvordan skal finansnæringen vinne kampen om de kloke hodene?   

– Jeg tror kombinasjonen av en næring som har en viktig samfunnsrolle og er i front på digital utvikling, er attraktiv for de kloke hodene. 

NYE IDEER 

Hennes forgjenger, Idar Kreutzer, satt i 10 år i direktørstolen. I løpet av disse årene har det skjedd en enorm utvikling i finansnæringen i godt samarbeid med andre aktører. Selv har hun gått litt i tenkeboksen for å finne ut av hvilket fotavtrykk hun skal sette. 

FÆRRE ANSATTE: – Over tid tror jeg det vil bli færre, men mer spennende jobber i finansnæringen, sier Kari Olrud Moen. (Foto: Kilian Munch)

– Jeg opplever at finansnæringen tar et mye større samfunnsansvar når det gjelder bærekraft, digital inkludering og bekjempelse av svindel. Det handler ikke bare om harde regulatoriske krav, men også om mykere verdier. Jeg vil være med å forsterke denne utviklingen og ønsker utfordrere og nye ideer velkomne. I tillegg er jeg svært opptatt av dialog og samarbeid med myndighetene. Jeg ønsker en solid, lønnsom finansnæring som jobber til beste for hele samfunnet. Det er min programerklæring. 

– Har digitaliseringen gått for raskt når 600 000 ikke takler den digitale hverdagen?  

– De som ikke henger med, vil si at utviklingen har gått for raskt. Man blir jo veldig opptatt av å være innovativ og skape de gode løsningene. Da er det ikke alltid like spennende å tenke på dem som ikke henger med. Jeg opplever at det nå jobbes mer intensivt enn tidligere både fra bankene, forsikringsselskapene og myndighetene.  

EKSTREM SITUASJON 

Kari Olrud Moen er normalt ingen morgenfugl. Men 13. mars 2000, dagen etter at pandemien stengte ned Norge, våknet hun kl. 0430. Da var det bare å starte arbeidsdagen som statssekretær i Finansdepartementet. 

Det var en ekstrem situasjon.

Kari Olrud Moen, Finans Norge

– Det var en ekstrem situasjon og slik kan man ikke drive lenge, men vi tåler det jo noen måneder. Situasjonen var annerledes da vi fikk den internasjonale finanskrisen i mars i år. Jeg kjente at jeg fikk igjen noen av de samme vibrasjonene fra pandemien. Jeg følte igjen på usikkerheten og hva som skjer, før myndighetene tok grep, slik at ikke hele finansnæringen raste sammen. 

HÅNDTERER KRISER 

Som toppsjef i Finans Norge skal det ikke mye til før du er midt i begivenhetens sentrum. Selv spøker hun med at hun har hatt en egen evne til å havne midt oppe i store internasjonale kriser når hun bytter jobb.  

– Jeg har fleipet litt med det. Det var noen dager jeg tenkte at skal vi få en slik krise med en gang jeg har fått en ny jobb? Da jeg ble statssekretær for Jan Tore Sanner i Finansdepartementet i slutten av januar 2020, fikk vi pandemien noen få uker senere. Da jeg begynte som administrerende direktør i Finans Norge 1. mars, fikk vi en internasjonal finanskrise og Silicon Valley-bank revnet. Det var stor usikkerhet den første uken da krisen begynte å spre seg til Credit Suisse. De sorte hullene ble heldigvis tettet ganske fort av myndighetene. Dermed fikk vi en langsiktig krise, og ikke en heldramatisk krise som rammet hele finansnæringen.  

– Var du på noe tidspunkt bekymret for at den internasjonale krisen også kunne ramme norske banker? 

– Trygg kan du jo aldri være, men det jeg var veldig trygg på var at vi i Norge er bedre stilt enn de fleste andre land. Vår finansnæring er både solid og likvid. Vi har store reserver, men du har jo ingen garanti. I skrivende stund har enda en amerikansk storbank fått problemer og er blitt satt under offentlig administrasjon. 

SULTNE KROKODILLER 

Når Kari Olrud Moen skal hente nye krefter og inspirasjon, går gjerne turen på ski til fjells eller til den idylliske familiehytta. Hunden, en Shetland sheepdog, døtrene på 18 og 22 år og mannen Halvor er gjerne med. 

HØYT TIL FJELLS: Kari og mannen Halvor trives på toppturer. Her fra en tur til Senja i 2019. (Foto: Privat) 

Det har blitt mange turer i inn- og utland, men krokodille-safarien i Australia glemmer hun aldri. Lite visste hun for 25 år siden at hun selv kunne blitt førstesideoppslaget i løssalgsavisene, selv om hun har svært lite til overs for tabloide overskrifter. 

– Min mann og jeg var på krokodille-safari i Australia. Vi satt i liten aluminiumsbåt på 15 fot på en bred flod med mange krokodiller svømmende rundt, da det holdt på å gå skikkelig galt. Guiden hadde feilberegnet vannstanden. Plutselig sto båten bom fast på bunnen og middagssultne krokodiller svømte tett rundt båten.  

Det er den eneste gangen i hennes 53-årige liv at hun har vært livredd. Hun var skrekkslagen på tanken om å bli spist av en krokodille, og så at det var god plass til henne inne i magen på krokodillen.  

Jeg får høy puls bare jeg snakker om det.

Kari Olrud Moen, Finans Norge

– Jeg får høy puls bare jeg snakker om det, selv om det er lenge siden det skjedde. Trygt på land igjen skjelte jeg ut guiden. Jeg visste ikke hva jeg var med på. Risikovurderingen i forkant var jo mildt sagt fraværende. Dette lar jeg aldri min mann glemme, sier hun spøkefullt. Heldigvis endte det godt for alle sammen, minnes Kari Olrud Moen. 

Årets tariffoppgjør endte også godt. Den nye toppsjefen i Finans Norge er veldig glad for at partene fant en løsning på oppgjøret i løpet av kort tid. Hun legger til at det har vært krevende forhandlinger, som det må være.