Hva vil metaverset bety for bankene?

Har du hørt om metaverset? Kanskje er du usikker på hva det er og om det er noe du må forholde deg til? Eller er du en tech-nerd som har full kontroll og allerede vandrer rundt i Sandbox med en kul avatar?

ANALYSE: Var det siste gresk for deg? Da skal jeg prøve å forklare. Metaverset, eller metauniverset, er rett og slett en virtuell tredimensjonal møteplass, hvor folk kan treffes. De oppretter en digital avatar de beveger seg rundt med i disse virtuelle møteplassene. Det finnes derimot ikke bare ett metavers og mange kjemper om at akkurat deres plattform skal bli den store. Sparebank 1 har eksempelvis kjøpt tomt i metaverset Sandbox, der de skal ha sin virtuelle tilstedeværelse.

Mange foreldre kjenner kanskje til Roblox, som har mange av kjennetegnene til et metavers. Her kan brukerne lage egne virtuelle verdener og treffe nye og gamle venner. Det er også eksempler på at barna feirer bursdag på Roblox, der de henger med hverandres avatarer. Samtidig er det også en levende markedsplass som omsetter for milliarder.

Du kommer ikke unna teknologi når det er snakk om metaverset. Det går selvfølgelig an å henge virtuelt med en vanlig pc, skjerm, mus og tastatur. Det blir fort litt kjedelig når teknologien gir så mange andre muligheter. 3D briller med håndkontrollere gjør at du får en helt annen følelse av tilstedeværelse i de digitale universene.

Men dette er et blad for folk som jobber i finans, hvorfor i all verden skriver jeg om Roblox og virtuelle universer?

STORE SUMMER

Goldman Sachs and Morgan Stanley har estimert at metversøkonomien etter hvert kan bli verd opp mot åtte trillioner dollar. Så her skal det sirkulere mye penger. Med et slikt økonomisk perspektiv ville det være en forsømmelse fra bransjen å ikke følge med. Eiendom er ironisk nok pekt på som en viktig del av metaverset. Det å være på plass der folk er, gjør at tomter blir salgsobjekter, så bli ikke overrasket om eiendomsmeglere etter hvert også selger virtuell eiendom. Disse eiendommene må muligens både belånes og forsikres, bare tiden vil gi oss fasit.

Hypen går på at metaverset vil føre til like store forandringer som internett og den mobile revolusjonen. Dette kan man selvfølgelig ikke stå utenfor.

Accenture har pekt på noen muligheter for bankene i metaverset.

  • Digitale betalinger. Trygge betalinger må til, også i en virtuell verden.
  • Digitale eiendeler. Sikre, forsikre og finansiere digitale eiendeler som virtuell eiendom, NFTs (en unik omsetningsbar digital eiendel som eksempelvis digital kunst).
  • Kompetanseheving for ansatte. Trening i 3D vil gi effektiv læring.
  • Digital rådgivning. Veien til en personlig rådgiver blir kort hvis begge har tilgang på rett teknologi.

Finansbransjen har kommet stadig lengre bort fra kundene sine. Det meste løses digitalt i nett- eller mobilbank. Accenture og mange andre forståsegpåere mener at metaverset vil kunne gjøre finanstjenester mer personlige igjen. Rådgivningsmøter i metaverset, kundetjenester der du ser en avatar, istedenfor en enkel chat. Jo mer komplisert økonomi du har, jo større vil behovet for personlig kontakt være.  Muligheten i metaverset vil være mange, spås det.

Spørsmålet nå er hvordan skal finansinstitusjonene håndtere dette og er det noe de må forholde seg til? Til det siste runger et klart og tydelig ja. Dette må man forholde seg til. Hvordan man skal møte det er en helt annen sak. Foreløpig er noen store internasjonale banker, som Deutche Bank, JP Morgan Chase og HSBC på plass. Her hjemme er Sparebank 1 den som i skrivende stund er lengst fremme, der Snøhetta har designet det som blir deres bygg. Det er derimot langt frem før du kan møte din rådgiver via VR-briller.

HYPE ELLER REVOLUSJON?

Spørsmålet jeg stiller meg er om dette er en hype, eller disse digitale universene virkelig er den nye digitale revolusjonen?

Kanskje er det noe midt imellom. Dette er en spennende teknologi med mange muligheter. Teknologien vil utvikles kraftig fremover og bli stadig billigere og bedre. Multiverset vil være en god arena for underholdning, læring og møteplasser. Spørsmålet er om det er en god arena for finans også? Vil du stikke innom din bankfilial i et virtuelt univers når du ikke gjør det i virkeligheten?

Finansbransjen overvurderer stadig hvor viktig den er i folks hverdag. Bank og forsikring er saker vi helst vil tenke så lite som mulig på og bruke minst mulig tid og energi på. Brukervennlighet står i høysete og ting skal helst gå av seg selv. Å først skaffe også ta på seg VR-briller og koble seg opp for å løse bankærender tror jeg fort blir mer heft enn fornøyelse, og noe for de spesielt interesserte. En viss nytte i rådgivningssamtaler kan jeg se, men at foretakene skal være på plass med egne digitale filialer fremstår som helt meningsløst.

Dermed er det ikke sagt at man ikke trenger å forholde seg til de digitale universene. Det vil omsettes stadig mer penger i metaversene. Det stiller krav om alt fra trygge transaksjoner, veksling fra krypto til vanlige penger, sikker identifisering, og at ting skjer ut fra eksisterende finansielle regelverk til svindelhåndtering og personvern. Bankene, i alle fall de europeiske, har fremdeles stor tillit i befolkningen. Hvis de tar denne tilliten med seg inn i metaversene vil de kunne ta en naturlig del av utviklingen, uten å gjøre seg til noe de ikke er. Samtidig må de følge utviklingen tett, for i metaverset står plattformselskapene klare med egne økonomiske løsninger.