SATSET PÅ QR: Når Vipps ikke fikk bruke NFC har de satset mye på QR istedenfor. – Dette ble en løsning for mange, sier Even Westerveld.  

EU vil fjerne Apples NFC-monopol

I begynnelsen av mai konkluderte EUs konkurranseavdeling med at Apple har misbrukt sin markedsposisjon gjennom å nekte andre mobile lommebøker å få tilgang til NFC-chipen til Iphone. Det gleder Even Westerveld i Vipps. 

Dermed har Apple Pay fått en utilbørlig fordel ved at dette har vært den eneste mobile lommeboken som har kunnet gjennomføre kontaktløse betalinger i Iphone. Dette er noe norsk finansnæring har pekt på lenge.  

– Det er på høy tid at de store tek-selskapene må åpne plattformene sine for tredjepart. Det gjelder ikke bare NFC, men også på andre områder. Det er gledelig at EU tar tak i markedsmakten de store har innen det digitale området, sier Even Westerveld, leder for Mennesker og Merkevare i Vipps.  

Han mener det har gitt forbrukerne dyrere og dårligere løsninger.  

Vi har hatt lyst til å innovere på NFC-teknologien

Even Westerveld, Vipps.

– Vi har hatt lyst til å innovere på NFC-teknologien, men det har vært vanskelig når en aktør har låst sin hardware til egen software. Apple har hatt stor konkurransefordel av dette, der de siden 2013 har vært de eneste med tilgang til dette via sin Apple Pay, påpeker Westerveld, som forventer at det vil ta tid før Apple eventuelt tvinges til å åpne teknologien for andre.  

– Dette er foreløpig et varsel fra EU til Apple. Gitt historikken i slike saker vil det ta tid før tilgangen er på plass. Det er lite som tyder på at denne type endringer skjer uten mye støy, forteller han.  

QR-LØSNING 

På grunn av begrensningen fra Apple er det få norske banker som har åpnet for Apple Pay. Av de største er det bare Nordea som gir kundene denne betalingsmuligheten.  

For Vipps del har de valgt å gå for QR-teknologien som en alternativ løsning.  

– NFC har blitt mindre avgjørende for oss blant annet på grunn av QR-teknologiens renessanse. Dette ble løsningen både for oss og mange andre. Nå ser vi at QR gir oss helt andre bruksmuligheter og at det er en enklere teknologi for butikkene. Nå kan de selge ting over alt. Man trenger ikke nødvendigvis kassaapparat. Du klistrer opp en lapp med QR og tar betalt via telefonen. Det er veldig smidig, sier Vipps-lederen, som tror QR har stort utviklingspotensial.  

– Vi har bare sett starten av hvordan dette kan gjøre kjøp og salg av ting enklere, avslutter han.