HOPPENDE GLAD: Gjensynsgleden når matmor henter terrieren Vips. Foto: Sverre Jarild

Ninas nye mikroliv

PORTRETTET: I løpet av tre måneder kjøpte Nina Syvertsen (42) et mikrohus på 22 kvadrat, solgte leiligheten på 100 og sa opp en sikker jobb uten å ha noen ny å gå til. Her er historien om Ninas nye mikroliv.

Vårsolen har akkurat begynt å tine snøen på taket til Nina Syvertsens nye mikrohus, da vi møter henne og den tre år gamle airedale terrieren Vips litt nord for Oslo. Hun bor skikkelig landlig i utkanten av en bondegård. Her er det stille og rolig, nærhet til naturen, frisk luft og god utsikt. Det var akkurat det hun ønsket seg etter at hun i september i fjor sa opp jobben, hoppet av hamsterhjulet, karrieren og rollen som hovedtillitsvalgt i landets største inkassoselskap Lindorff, nå Intrum.

– Jeg har ikke angret ett eneste sekund, stråler Nina om kapp med solen og inviterer oss inn i sitt nye mikrohus på 22 kvadratmeter.

Vips er foreløpig parkert i bilen hennes, slik at matmor kan intervjues uten tanke på at det er en annen som også vil ha hennes fulle oppmerksomhet. Nina byr på deilig kaffe og en sterk historie om hvordan ta radikale grep når livet butter imot.

Jeg er heldig som har total frihet

MØTTE VEGGEN

Alle historier har en begynnelse. Etter videregående startet Lørenskog-jenta Nina Syvertsen på kunsthistoriestudier i Stavanger, og hadde ingen planer om å begynne i finans- eller inkassobransjen. Det var litt tilfeldig at hun fikk jobben som saksbehandler i Lindorff i 2001. I 2012 ble hun valgt som tillitsvalgt. Fra 2018 gikk hun inn i rollen som hovedtillitsvalgt, men ble frikjøpt først fra 1. januar 2021. Siden mars 2017 har hun også vært fast møtende styremedlem i Finansforbundet. I tillegg har hun vært fast styremedlem i YS’ hovedstyre siden november 2019.

– Det har vært over 20 fantastiske år i finans- og inkassonæringen. Jeg har lært utrolig mye og har fått lov å utvikle meg.  Samtidig har det vært ekstremt mye jobbing de siste 10–15 årene. de siste fire årene som hovedtillitsvalgt. Som hovedtillitsvalgt sitter du med et stort ansvar. I store bedrifter skjer det mye som du blir involvert i hele tiden. Du får aldri helt fri og er always on. Jeg er den typen som gir alt eller ingenting. Dem som kjenner meg, vet at jeg har et brennende engasjement for å hjelpe andre. Slik sett kunne jeg ikke fått et mer spennende oppdrag enn å være hovedtillitsvalgt for 420 medlemmer i Lindorff.

MØTER VEGGEN: Med dagens samfunnsutvikling, synes Nina ikke det er rart mange arbeidstakere går på en smell og møter veggen.

Men når du virkelige brenner for å hjelpe andre, så er det også lett å bruke mye energi uten å fylle opp lagrene på nytt. Og det var akkurat det som skjedde med Nina. Hun lyttet ikke til kroppens signaler. Våren 2021 var hun totalt utslitt og møtte veggen. Hun, som aldri hadde vært syk eller sykmeldt, måtte gå til legen for å få en skikkelig timeout. Det kostet henne mye å be om hjelp, men hun kunne ikke fortsette samme kjøret.

REALISERER DRØMMENE

Legen sykemeldte Nina i én måned, men det varte i syv måneder.  For første gang i livet fikk hun tid til å trekke pusten å tenke grundig gjennom hvilket liv hun egentlig ønsket å leve. Med god støtte fra venner og familie kunne hun realisere sine drømmer. Sammen med sin aller beste venn, airedale terrieren Vips, startet hun sitt nye liv med mange turer og brukshundtrening sammen med flotte mennesker.  Endelig kunne hun leve i nuet med det som virkelig betydde noe for henne.

– I august i fjor hadde jeg kommet så langt i min prosess at jeg mer strukturert kunne tenke gjennom hva som var viktig i livet mitt. Jeg kom raskt til den konklusjonen at karriere alene ikke gir mitt liv mening. Å stadig eie mer og ha de riktige tingene, er ikke veien til lykke for meg. Jeg hadde båret på en drøm i mange år, der jeg kunne leve et enkelt og bærekraftig liv, mer i pakt med naturen.

Etter hvert ble det klart for henne at det ikke var nok å ha det gøy på jobben. Hun ville også at hennes liv skulle ha en annen dimensjon. Hun ønsket den totale frihet og hoppet derfor ut av hamsterhjulet i september i fjor, uten å ha noen ny jobb å gå til.

KJØPTE MIKROHUS

På sensommeren tok Nina et avgjørende valg. Hun realiserte drømmen om å kjøpe et mikrohus. For den nette sum av én million kroner fikk hun et norskbygd mikrohus med alt av inventar fiks ferdig levert og klart til bruk. Her er alt hva du trenger i et moderne hus som vann, strøm, forbrenningstoalett, vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin for å nevne det viktigste.

– På dette tidspunktet eide jeg en leilighet på 100 kvadratmeter på Fetsund, men her var det altfor stor plass til meg og hunden. Jeg hadde faktisk i flere år drømt om å kjøpe et mikrohus og leve et enklere liv, der jeg ikke eier så mange ting. For hva skulle jeg egentlig med fem bakeboller og tre middagsserviser til 12 personer?  Men ville jeg virkelig tørre å kvitte meg med mesteparten av det jeg eide for å flytte inn i et mikrohus på 22 kvadratmeter? Jeg kom etter hvert frem til at det var akkurat det jeg ønsket. Hva andre sier om mine valg, betyr ikke så mye. Det viktigste er hvordan jeg har det selv, og kanskje kan jeg inspirere andre til å ta helt nye grep i livet?

Karriere alene gir ikke mitt liv mening

Da hun hadde tatt valget om endelig å kjøpe et mikrohus, så var det neste store valget ikke fullt så vanskelig å ta. Hun kontaktet megler for å få hjelp til å selge sin store leilighet. Salget gikk raskt og til langt over prisantydning. Fra hun kjøpte sin første leilighet i Vika i Oslo i 2001, så har hun vært veldig heldig i boligmarkedet og har solgt alle boligene med god fortjeneste. Dermed har hun økonomi til å klare seg uten inntekt i en periode uten fast jobb. Mikrohuset står på leid grunn med tre måneders gjensidig oppsigelse, slik at hun enkelt og greit kan flytte til et annet sted hvis hun skulle ønske det. Da er det helt greit å ha fast bosted uten grunnmur.

ELSKER FRIHETEN

27. oktober kom en stor pickup og leverte mikrohuset. Nå har Nina bodd fire måneder i sin nye bolig og er kjempefornøyd. Selv om det var minus 18 før jul, så var det godt og varmt i mikrohuset, som i tillegg til strøm også har en mikro vedovn til kaldere dager.

– Jeg elsker friheten det nye livet gir meg, og jeg føler meg på ingen måte ensom, selv om jeg så langt ikke er under videreutdanning eller i jobb. Jeg bruker mye tid ute i naturen både sammen med hunden min Vips og gode venner og familie. Jeg leser også mange bøker og tilegner meg ny kunnskap som jeg ønsker å bruke i fremtiden.

Men Nina legger ikke skjul på at det har vært en lang og tøff prosess å komme dit hun er i dag. Hun har gitt slipp på de vanlige rammene i livet. Mye av hennes identitet var knyttet til jobben. Derfor savner hun naturlig nok alle de flotte kollegene hun arbeidet sammen med i Lindorff og alle hun ble kjent med gjennom jobben. Nå bygger hun sin nye og enklere tilværelse på sine egne premisser, der hun har god tid til å pleie gode vennskap.

På dette tidspunktet i intervjuet henter hun henne. Og Vips så er Ninas beste venn hjertelig til stede. Gjensynsgleden er like stor som nysgjerrigheten på hvem som er på besøk. Men matmor har full kontroll, og terrieren legger seg lydig ned på gulvet, slik at fotograf Sverre kan zoome dem begge inn.

NY UTDANNING

– Jeg er heldig som har total frihet til å gjøre hva jeg ønsker – når jeg ønsker det. Men det har ikke bare vært enkle valg å ta. Det har vært mange ting som jeg måtte få på plass, da jeg skulle finne ut hva jeg skulle bli når jeg ble stor. Derfor har jeg så langt ikke søkt en eneste jobb. Men det blir det snart en forandring på, smiler Nina lurt.

Livet på landet er gitt henne et nytt og grønt perspektiv. Som leietaker i utkanten av en gård, har hun kommet tett på dem som driver gården og den store betydningen landbruket har for norsk matproduksjon.

– Planen nå er å ta agronomutdanning eller landbruksfag på deltid, slik at jeg kan lære mer om landbruket og hvordan bøndene tar vare på jorda vår. Bøndene har jo en avgjørende rolle i en bærekraftig utvikling, og det har jeg lyst til å lære mer om. Nå har jeg ikke tenkt å bli bonde, men bygge på min bakgrunn fra finansnæringen for å kunne få en attraktiv kompetanse som jeg senere kan bruke inn mot det grønne skiftet, sier Nina.

BRUTAL VIRKELIGHET

Etter 20 år i arbeidslivet synes Nina at utviklingen går i feil retning. En samfunnsmodell hvor alt handler om å tjene mest mulig penger på kortest mulig tid, både for bedrifter og enkeltpersoner, har hun lite til overs for.

– På mange måter ser vi en brutalisering av arbeidslivet der kravet til effektivitet og avkastning bare blir større og større. Vi lever i et kvartalstyranni. Det er selvsagt bra at bedriftene tjener penger, det bidrar til å sikre arbeidsplassene. Men arbeidslivet er et evig kappløp der det nesten ikke er grenser for hvor mye man skal tjene. For meg er det ikke viktig å tjene mest mulig penger. Jeg tenker heller på hvordan jeg på en god måte kan gi noe tilbake til samfunnet og menneskene rundt meg. Hvorfor tar vi ikke et skritt tilbake og tar oss tid til å tenke gjennom hvordan vi påvirker verden og det samfunnet vi lever i? spør Nina ettertenksomt.

VELDIG FORNØYD: – Jeg har ikke angret et eneste sekund, sier Nina Syvertsen om sitt nye mikroliv.

Med dagens samfunnsutvikling, synes hun ikke det er rart mange arbeidstakere går på en smell og møter veggen. Det er et jag hele tiden etter å tjene mer og kjøpe mer. Nå mener Nina at det er på tide å få øynene opp for en ny type omstilling på veien mot det grønne skiftet. Hun mener at sirkulærøkonomien må få større plass i vårt overflodssamfunn. Bærekraften er under press.

FIKK ADVARSLER

Da Nina ble utbrent, måtte hun gjøre noen endringer i livet for ikke å havne i samme situasjon igjen. Hun måtte tenke nytt, men det manglet ikke på advarsler.

– I begynnelsen turte jeg ikke å fortelle om mine valg til noen. Jeg var nok redd for at mine venner skulle få bakoversveis og tro at nå hadde det klikket for meg. Men egentlig tror jeg mange ønsker å gjøre de samme valgene, hoppe av hamsterhjulet for å velge noe annet. Det er ikke hva du eier som avgjør verdien av et menneske. Det er hvem du er og hvordan du oppfører deg mot andre.

Livet kan ta en uventet vending

Verdier er mer enn tomme ord for Nina. Typisk nok engasjerte hun seg sterkt i debatten om Finansforbundets nye verdier og er meget godt fornøyd med resultatet: Modig, tydelig og engasjert. Dette er også en rettesnor i hennes eget liv.

FINN DIN DRØM

– Jeg har mange år igjen i arbeidslivet. Mange år jeg kan gjøre morsomme ting. Jeg har vært nødt til å ta noen tøffe valg for å finne ut hva som funker for meg. Så får andre finne ut av hva de ønsker i sitt liv. Mitt enkle budskap er: Finn din drøm og realiser den!

– Jeg angrer ikke på noe av det jeg har gjort i livet, men vil heller ikke angre på noe jeg ikke har gjort. Den prosessen jeg har vært gjennom, har gitt meg mange nyttige erfaringer som jeg gjerne deler med andre. Hvis du tenker å ta et utradisjonelt valg, så gjør det. Ikke bry deg om hva andre sier og tenker.

Nå ønsker Nina å dele sine erfaringer med andre som er underveis i livet og som kan tenke seg å ta noen utradisjonelle valg. Hun gir gjerne råd til enkeltmennesker eller medlemmer i en organisasjon. Som tillitsvalgt hjalp hun ansatte til å bli en bedre versjon av seg selv.

– Du vet ikke hvor lang tid du får på denne planeten. Livet kan ta en uventet retning. Da gjelder det å gripe de mulighetene som kommer. Ta gjerne kontakt med meg hvis du ønsker en endring i ditt liv. Jeg deler gjerne av mine erfaringer. Hvis jeg bare kan hjelpe én til å ta det modige valget, så er jeg strålende fornøyd, avslutter Nina Syvertsen.