Oljefondet ned 8 prosent

Krigen i Ukraina påvirker det globale finansmarkedet og vårt eget oljefond. Hittil i år er oljefondet ned åtte prosent. I fjor hadde oljefondet en oppgang på 14 prosent. 

Video: Samuel Robert Haugum

Oljefondsjef Nicolai Tangen deltok på Finansforbundets Våryrkonferanse, der han og konferansier Harald Eia snakket om lederskap, eierskap og menneskene. Etter samtalen fikk Finansfokus et eksklusivt videointervju med Nicolai Tangen som er leder av Norges Banks Investment Management, NBIM, bedre kjent som Oljefondet. 

TAP I RUSSLAND 

Finansdepartementet har pålagt Oljefondet å selge seg helt ned i Russland etter invasjonen i Ukraina. Her har fondet tapt 27 milliarder kroner. Samtidig har russiske myndigheter innført kapitalkontroll som i praksis gjør det umulig for utenlandske aktører å selge noe som helst ved Moskva-børsen. 

– Hva betyr krigen i Ukraina for Oljefondet på kort sikt? 
– På kort sikt taper vi penger som vi har investert i Russland, men det er relativt små beløp i forhold til større beløp som vi taper fordi aksjemarkedet går ned. Det skyldes økningen i olje- og gassprisene og ikke minst den geopolitiske krisen som har oppstått med krigen i Ukraina. Denne prisstigningen er negativ for kapitalmarkedene. I tillegg kommer en enorm humanitær krise som påvirker oss alle som mennesker, understreker, sier Nicolai Tangen. 

Åtte prosent er en reell nedgang, virkelig. 

Han sier at hva som skjer på lang sikt er veldig vanskelig å si.  

– Hvor mye har Oljefondet tapt eller tjent hittil i år? 
– Så langt i år er fondet ned ca. 8 prosent. Dette må sees i sammenheng med fantastiske oppgangene vi har hatt de senere år. I fjor var fondet opp mellom 14 og 15 prosent. Men åtte prosent er en reell nedgang, virkelig, sier Tangen.  

BYGGER OPP KAPITALMILJØ 

Norges Bank Investment Management har ingen planer om å flytte deler av forvaltningen av oljefondet hjem til Norge. I stedet vil de bygge opp kapitalmiljøer i Norge. Nå har NBIM flere ansatte i Norge enn de hadde for ett år siden.  

– Vi tenker å styrke norske kapitalmiljøer i tillegg. Det er et utrolig spennende arbeid vi har startet. Gjennom pandemien har vi sett at folk er blitt flinkere til å jobbe fra andre steder. Du trenger ikke nødvendigvis sitte i New York eller London for å få jobben gjort. Mye av jobben kan gjøres fra Norge. Folk er enda mer opptatt av naturen og andre ting og dette gjør det attraktivt for utlendinger å komme hit for å arbeide med forvaltningen av Oljefondet, sier Nicolai Tangen, sjef for Oljefondet.