JOBB TIL ALLE: Daglig leder Øyvind Brekke har fått med seg 110 fast ansatte og 50 konsulenter fra Vipps til det utskilte selskapet BankID BankAxept AS. (Foto: Vipps/Ilja C. Hendel) 

Bygger ny kultur i Bjørvika

Datoen for når BankID og BankAxept blir skilt ut fra Vipps, er ikke klar ennå, men de ansatte er allerede samlet i felles lokaler. Den nye organisasjonen settes i drift 1. april. 

 Lilla blir fargen til det nye selskapet BankID BankAxept AS, et klart skille fra Vipps’ oransje. Det nye selskapet vil ta med seg det beste fra Vipps videre, men skal definere sin egen kultur og bli noe annet enn Vipps. 

Da eierne av Vipps i fjor bestemte seg for å fusjonere betalingstjenesten Vipps med danske MobilePay og finske Pivo, besluttet de samtidig å fisjonere ut BankID og BankAxept i et eget selskap. 

NOK JOBB TIL ALLE 

Aksjeselskapet er registrert og daglig leder Øyvind Brekke er ansatt, men foreløpig jobber alle ansatte fortsatt i Vipps AS, i påvente av godkjenning hos Finanstilsynet. Alle de ansatte som blir med over i det nye selskapet, ble i første uke av februar samlet i nye lokaler i Bjørvika i Oslo. Jobben med å bygge fellesskapsfølelse er i gang og målet er å være fullt operativ 1. april i år. 

– Vi har ikke lagt en endelig bemanningsplan for det nye selskapet, men det er i hvert fall jobb nok til alle de 110 ansatte og 50 konsulentene som er der i dag, sier Brekke.  

Ansatte som jobbet mer enn 70 prosent med BankAxept eller BankID, ble definert som ansatte som skulle være med over i det nye selskapet. I fellesfunksjonene fikk medarbeiderne lov til å ønske hvilket selskap de ville å være med videre. Alle fikk førstevalget sitt ifølge Brekke. 

Det er allerede behov for nye hoder. BankID BankAxept har for tiden tre IT-stillinger på finn.no. 

EN SKJULT PERLE 

Det er hard konkurranse om flinke teknologer. Brekke vil bygge kultur for å tiltrekke seg nye og holde på dem han har. 

Jeg blir overrasket hvis du ikke har fått anledning til å bruke BankID-biometri i år. 

Øyvind Brekke, daglig leder, BankID BankAxept AS

– Vi har mange dyktige folk som er på plass. Jobb nummer én er å gjøre det fortsatt attraktivt å bli hos oss. Vi kommer til å jobbe mye med kultur og sørge for at folk føler seg hjemme i selskapet. Og så skal vi vise omverdenen den skjulte perlen som dette selskapet er. Jeg mener at dette er et av de mest spennende teknologiselskapene i Norge, sier han. 

BankID og BankAxept har utviklet den sentrale infrastrukturen for betaling og identifisering i Norge. De er trolig de mest brukte teknologiene i Norge med bortimot én milliard BankID-transaksjoner og 1,6 milliarder BankAxept-transaksjoner i året som gikk. 

EKSPANSJON I EUROPA 

Digitaliseringen i Norge vil Brekke bruke som springbrett ut i verden. 

– Vi vet at EU og resten av verden skal gjennom en digitaliseringsreise som den de nordiske landene har gjort, og da trenger de ID. Vi tror det ligger et potensial, her for oss, sier han.  

Ledelsen i BankID BankAxept vil utforske hvilken rolle selskapet kan spille i digitaliseringen av Europa, blant annet som følge av EU-kommisjonens forslag til et nytt rammeverk for elektronisk ID i Europa, kalt eIDAS 2.0.  

Hovedformålet med forslaget er at alle skal ha rett til en elektronisk ID som skal kunne oppbevares i en elektronisk identitetslommebok, og skal kunne brukes både mot offentlige og private tjenester online. 

– Hvis det blir gjennomført som foreslått, skal alle land i EU/EØS-regionen tilby en nasjonalt utstedt elektronisk ID til sine innbyggere. Og alle skal ha tilgang til en såkalt ID-lommebok eller en app hvor de kan oppbevare ID-en og alle tilstøtende tjenester. Dette er motivert av at EU ser et stort effektiviseringspotensial med en større utbredelse av elektronisk ID, sier Brekke. 

ANSIKTET ÅPNER 

I Norge jobber BankID BankAxept med å utvikle et biometri-alternativ til de påloggingene med BankID vi kjenner i dag.  

– Avhengig av hvilken telefon brukeren har, blir det enten ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk, og i noen tilfeller pin-kode. Det blir en viktig modernisering av BankID, sier Brekke. 

En del banker har allerede bygd biometriløsninger for å logge inn i sine apper. Nå blir biometri også en innebygd del av BankID.  

Rundt 250 pilotbrukere tester for tiden biometrisk BankID. Før det blir en vanlig app for identifikasjon må bankene og brukerstedene ta den i bruk.  

– Det er mange brikker i dette puslespillet, men vi håper vi er kommet veldig langt i løpet av året. Jeg blir overrasket hvis du ikke har fått anledning til å bruke BankID-biometri i år, sier Brekke.  

EIERSTRUKTUR 

Det nye selskapet BankID BankAxept AS vil ha de samme bankene som eiere som Vipps har i dag, med DNB, SpareBank 1 Betaling, Balder Betaling og Eika VBB som de største aksjonærene. BankID BankAxept vil eies 100 prosent av Vipps Holding AS, mens Vipps vil være eid 65 prosent av Vipps Holding, 25 prosent av Danske Bank og 10 prosent av finske OP Financial Group.