NYTT KUNDESENTER: – Intrum har nylig åpnet et kundesenter i Malaga. Vi ser at mange av de arbeidsoppgavene som nå ligger på våre kundesentre, overføres til utlandet, sier hovedtillitsvalgt Berit Stenvold. (Foto: Privat)

Min arbeidsdag: – Outsourcing største utfordring

-Den største utfordringen er at bransjen outsourcer tjenester til lavkostland for å spare penger. Dette fører til tap av arbeidsplasser og skatteinntekter i Norge, sier Berit Stenvold, hovedtillitsvalgt i Intrum Norge. 

Navn/rolle/arbeidssted/alder:   

Berit Stenvold, hovedtillitsvalgt i Intrum Norge, 60 år. 

Kaffe eller te?   

Ja takk, begge deler. Kaffe om morgenen, te om kvelden. 

Hva har du på nattbordet?   

Jeg er A-menneske og svært kveldstrøtt, så det er kun mobilen og en lampe på mitt nattbord. Det hender likevel jeg hører på lydbok til jeg sovner.  For tiden hører jeg på «Gaven» som er en roman bygget på historien om Norges mest kjente kloke kone, Anne Brannfjell.     

Når om morgenen begynner du å tenke jobb?   

Som regel idet mobilen vekker meg. I krevende saker tar jeg dessverre også arbeidet med meg inn i søvnen.  

Hvordan påvirker korona-utbruddet din arbeidshverdag?   

Siden jeg hadde delvis hjemmekontor allerede på begynnelsen av 2000-tallet, er jeg vel vant med denne arbeidsformen. Korona har jo likevel preget hverdagen. Fra 12. mars 2020 var det kun hjemmekontor som gjaldt. Da måtte jeg finne nye måter å kommunisere på for å opprettholde kontakten med kollegaer, andre tillitsvalgte og medlemmer. Jeg vil jo si at min digitale kompetanse har fått et løft det siste halvannet året. Teams er blitt uunnværlig. Jeg trives svært godt med å jobbe hjemmefra og føler jeg er mer effektiv og får større ro til å konsentrere meg. Det mest krevende med denne arbeidsformen er å komme i kontakt med nyansatte og potensielle medlemmer.  

Fortell om en hendelse på jobb som du husker spesielt godt   

Vi som jobber med inkasso, får jo ofte mange negative kommentarer om vårt arbeide. Jeg husker imidlertid svært godt da en liten bedrift, som var kunde av meg, hadde levert varer for en betydelig sum til en stor aktør i markedet. Leveransen ble imidlertid reklamert på. Mottaker forsøkte å komme til enighet med min kunde ved å tilby han en brøkdel av hva varene var verdt. Min kunde følte seg som David mot Goliat. De mente han kanskje bare burde godta tilbudet, selv om dette resulterte i et reelt tap for denne lille bedriften. Jeg mente imidlertid at min kunde hadde en meget bra sak og anbefalte ham å møte i forliksrådet. Etter mye fram og tilbake ble det til at han møtte. Det hele endte med at kunden vant saken og fikk fullt oppgjør for sine varer.    

Hva er det morsomste du gjør på jobb?  

 Å være tillitsvalgt er spennende og givende, men ikke alltid like morsomt. Jeg er imidlertid glad i å snakke med mennesker og synes det er morsomt når jeg kan gi gode råd om fordeler med å være organisert. Noe av det morsomste er når man gjennom dette klarer å verve nye medlemmer til Finansforbundet. 

Hva gjør du for å holde deg oppdatert i en bransje med store endringer?  

Jeg leser mye og melder meg på interessante webinarer og konferanser. 

Hvis du kunne digitalisert en hvilken som helst arbeidsoppgave, hva ville du valgt?   

Svært mange av arbeidsoppgavene vi tidligere utførte, er i dag allerede digitaliserte og flere er på vei til å bli det. Det er derfor vanskelig å se for seg ytterligere arbeidsoppgaver som bør digitaliseres uten at dette skal gå på bekostning av arbeidsplasser.  

Hva er den største utfordringen i finansbransjen akkurat nå (generelt og der du jobber)?  

Den største utfordringen er at bransjen outsourcer tjenester til lavkostland for å spare penger. Dette fører til tap av arbeidsplasser og skatteinntekter i Norge. Intrum har nylig åpnet et kundesenter i Malaga. Vi ser at mange av de arbeidsoppgavene som nå ligger på våre kundesentre, overføres til utlandet.    

Hva liker du å gjøre på fritiden?   

Vi har hytte utenfor Strømstad og dit reiser vi så snart vi har anledning. Her kan jeg sykle og gå turer, stelle i hagen, dra ut med båten eller rett og slett kose meg foran peisen med en god bok eller et håndarbeid. Så er jeg glad i å trene, og endelig er det mulig å besøke treningssentrene igjen.  

Hvem inspirerer deg, og hvordan/hvorfor?   

Jeg blir stadig inspirert og utfordret av min samboer til å tenke nytt og utradisjonelt. Så lar jeg meg inspirere av kunnskapsrike personer som gir meg innblikk i temaer jeg selv vet lite om.  

Hva får deg til å stoppe opp i sosiale medier?   

Foruten Finansforbundets sider, stopper jeg gjerne opp på sider med gjenbruk, oppussing og interiør. Har som mange andre brukt korona-tiden til å pusse opp hjemme før salg av bolig. Nå er boligen solgt med god gevinst for arbeidet.  

Hva er det lengste du har klart å være uten mobilen?   

Det må være de timene jeg befinner meg langt inni fjellheimen på fjelltur uten dekning.  

Når logger du av for kvelden?    

Forsøker å holde meg noenlunde innenfor normalarbeidsdagen fra 8-16, men er tilgjengelig for medlemmer eller andre tillitsvalgte også utover kvelden om nødvendig.