I dag er det ett år siden storbrannen i et parkeringshus på Sola flyplass. Brannen satte tydelige spor i erstatningsutbetalingene.

Tekst: Sjur Anda, foto: Carina Johansen, NTB Scanpix

Brannen startet med en bilbrann i parkeringshuset i nærheten av Kiss & fly på Stavanger lufthavn litt etter klokken halv fire på ettermiddagen, og spredte seg fort. Eksakt antall biler som ble skadet er fremdeles uklart, men Finans Norge anslår det til å være om lag 1300.

Brannen har medført en stor økning i brannskadde motorkjøretøy; brannerstatningene økte fra 80 millioner kroner i første kvartal 2019, til drøye 200 millioner samme kvartal i 2020. Antall meldte bilbranner økte fra rundt 850 til om lag 2 200. I tillegg fikk selve parkeringshuset også omfattende skader. Der ble det i tillegg rundt 500 millioner kroner i brannerstatning.

Siden det var en bil som startet brannen kunne man tenkt at det ville være den bilen sin ansvarsdekning som ville dekket kostnaden også på selve parkeringshuset, men på dette tidspunktet var ansvarsgrensen på 10 millioner kroner. Den er nå økt til 100 millioner, noe som uansett ikke ville dekket de totale kostnadene.

Hos Gjensidige har de hatt sin del av kostnadene.

– Vi har registrert totalt 359 saker med erstatninger for 23 millioner kroner. 110 av bilene er kondemnert. Det er vraket flere biler til over en million kroner. Den dyreste bilen vi har kondemnert er på 1,3 millioner kroner og den billigste 35.000 kroner, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i en epost til Finansfokus.

Store hendelser som dette setter forsikringsselskapene på prøve. Da er det viktig å ha gode rutiner.

– Våre flinke og erfarne takstfolk og skadebehandlere er godt trent til å håndtere også denne type utfordringer, og vi har gode rutiner. Vi hadde blant annet folk på plass på Sola for å hjelpe folk direkte med spørsmål de måtte ha og annen bistand, sier Rysstad.