Gode råd mot korona-angst

– Sov godt om natten, spis godt og tren litt. Sørg for at du har det så godt som mulig, da har du litt å gå på hvis du blir smittet. Hypokonderlege og foredragsholder Ingvard Wilhelmsen både begeistret og ga grunnlag for refleksjon under sitt foredrag i Brumunddal 

Tekst og foto: Sjur Anda 

BRUMUNDDAL: Nesten åtti medlemmer og tillitsvalgte i Finansforbundet var møtt frem til medlemskveld og middag, der Wilhelmsen var hovedattraksjonen. I disse dager var koronaviruset et naturlig tema, og Wilhelmsens holdning til dette var klar. Myndighetene, ved Folkehelseinstituttet og smittevernoverleger landet rundt, har godt betalt for å bekymre seg over dette, så det slipper hver enkelt av oss å gjøre.  

– Sov godt om natten, spis godt og tren litt. Sørg for at du har det så godt som mulig, da har du litt å gå på hvis du blir smittet. Og det er ikke en kjempetabbe hvis du ikke blir smittet, sier Wilhelmsen, helt på slutten av foredraget. Før det har vi gjennom en times tid blitt moret av anekdoter, historier og gode råd fra hans arbeid på Hypokonderklinikken. Han forteller om kameraten som hadde følgende holdning: «Møter du en vegg, er det ofte en dør i nærheten. Da kan du åpne denne og gå inn i et annet, kanskje mer riktig rom.» 

SER LYST PÅ LIVET: Ingvard Wilhelmsen velger å være positiv. – Jeg tar gledene på forskudd, og hvis det ikke skulle skje, så har jeg i alle fall hatt den gleden. Og i beste fall får jeg dobbel glede, sier han.

– Jeg er svært interessert i folks holdninger. For det er holdningene, hvordan man møter livet, som avgjør hvor bra man har det, men folk spør gjerne om råd. Og jeg gir ikke råd. En kvinne spurte meg om hun burde skille seg. Hun hadde en mann som var veldig vanskelig å være gift med. Jeg hadde ikke noe svar til henne. Noen menn og kvinner er vanskelige å være gift med og enda verre å være skilt fra, sier Wilhelmsen, til latter fra salen.  

Men hvis Wilhelmsen ikke gir sine pasienter råd, hva gjør han egentlig da? 

– Jeg prøver å få folk til å tenke seg om. Det meste her i livet kan du ikke gjøre noe med, og det er få ting du har kontroll på. Mye handler om flaks eller uflaks. Vi får ikke velge foreldre, vi får ikke velge sykdommer, og døden er virkelig ukontrollerbar. Det eneste vi kan ta kontroll over, er våre egne tanker og holdninger. Mange liker å prate om ting de ikke kan gjøre noe med. Du får eksempelvis ikke gjort noe med fortiden. Men du kan velge hvilke holdninger du skal ha til fortiden. Det nærmeste jeg kommer å gi råd, er vel dette: Når du skal velge holdninger, velg holdninger som er nyttige for deg og som hjelper deg å nå dine mål, sier hypokonderdoktoren.  

– Jeg fløy hit i dag. Jeg visste ikke sikkert at flyet kom til å lande, men jeg valgte å tro det, og det gikk veldig fint.  

LIKER ANGST 

Mye av hypokonderarbeidet handler om å behandle ulike former for angst.  

– Jeg liker angst, det er en gudegitt gave, en venn i nøden. Vi har en hjerne som kan identifisere fare og aktivere kroppen. Uten angst hadde vi ikke overlevd verken som art eller individ. Hvis vi tolker noe som skummelt eller farlig, reagerer binyrene med å produsere adrenalin, og du får angst. Det er få ting som er så slitsomt som å gå med binyrer som er skrudd på hele døgnet, og alltid være i alarmberedskap.  

KORTTIDSTERAPI 

Wilhelmsens hypokonderbehandling er ganske fort gjort. Kommer du utenbys fra, får du to timer i løpet av to dager, bergensere får derimot fem timer 

– Hypokondere er redd for ulike ting. Noen er veldig spesialiserte, som redsel for hjerteproblemer eller kreft, mens andre, generalistene, er redde for alt som er farlig. Men folk er ikke klar over hvilke holdninger de har. Det mest irrasjonelle kan høres rasjonelt ut inni hodet. Det var en dame som ikke kunne kjøre bil i tunneler, det var skummelt og farlig. Hvor farlig er det, spurte jeg. Hun mente 50 prosent sjanse for en katastrofal ulykke. Hvordan kom hun så frem til det? Jo, helt logisk, enten skjer det, eller så skjer det ikke. Ofte forstår folk hvor galt det er når de sier tingene høyt 

Mange vil være forberedt på det verste, og øver kveld etter kveld og lar dette dominere livet deres.  

– Mange av mine pasienter er redd for kreft. Sjansen for å få kreft i løpet av livet er omkring 30 prosent. Det skremmer dem, men da spør jeg dem hva sjansen er for ikke å få kreft. De fleste kommer frem til 70 prosent. Fæle ting er fæle ting uansett om du forbereder deg eller ikke. Hvis en holdning gjør deg syk, bør du ikke beholde den. Hvorfor skal vi bruke tid krefter og energi på ting vi ikke kan gjøre noe med?  

KONGEHOLDNINGER 

Wilhelmsen har skrevet boken «Kongen anbefaler», i stor grad basert på utsagn fra kong Harald.  

For mange år siden fikk kongen spørsmål om han var redd for terror og om han lå våken og bekymret seg for det. «Verden er fæl, men det lar jeg PST holde på med. Selv sover jeg så godt jeg kan hele natten. Hvis det blir en vanskelig situasjon, trenger jeg å være uthvilt.» 

Holdningen er frisk til det motsatte er bevist

Det handler om holdninger til risiko og usikkerhet. Kongen fikk blærekreft og opererte bort blæren. Han fikk spørsmål om han var redd for tilbakefall. Han svarte at det var dumt å få kreft, men at han ikke bekymret seg over tilbakefall. Han har jo ikke blære, den var borte.  

– Holdningen er frisk til det motsatte er bevist, det kaller jeg kongeholdningen.  

MÅ TÅLE USIKKERHET OG RISIKO 

Den populære foredragsholderen kommer tilbake til sitt mantra. Man må tåle usikkerhet og risiko. Du kan ikke velg hva som skjer med deg, men du kan velge hva du tror. Tviler du på hjertet, oppfatter hjernen detog den gjør som den får beskjed om. Ting blir skummelt og farlig, og du tør ingenting. 

– Du må skjære gjennom tvilen og tørre å belaste hjertet. Du må leve og handle etter holdningene du har bestemt deg for å ha. Hva skal jeg gjøre med alle tankene som dukker opp da, spør folk. Putt dem på en sky og la dem fare av gårde, er mitt råd. Andre har hatt nytte av å skrive tankene ned og putte dem i en boks eller en konvolutt. Det er ikke så viktig hva du gjør med tankene, men du skal ikke dulle med dem. Det er som en nabo du ikke liker. Du kan la være å åpne når han ringer på. Du trenger ikke å invitere ham på kaffe, is og svele, da kommer han tilbake, avslutter Wilhelmsen.