Finansfokus
Finansforbundets medlemsmagasin
  • Arbeidsliv
  • Bank
  • Forsikring
  • Teknologi
  • Organisasjon
  • Meninger
  • finansforbundet.no
Hans-Christian-Riise-02-1024x682-1024x682
24. oktober 2019

Nye kutt i Nordea

  • Twitter
  • Skriv ut
  • LinkedIn
  • Facebook

Nordea tok ekstraordinære avskrivninger på 13,2 milliarder kroner i tredje kvartal. Nå varsles det nye kostnadskutt i banken. De tillitsvalgte er skeptiske til om det er rett medisin.

Tekst: Sjur Anda

I 2017 annonserte Nordea kraftige kutt på ansatte og konsulenter. Fasit viser at det har vært vanskelig å få til disse kuttene. Banken har måttet investere kraftig i blant annet compliance, der det nå er omkring 1500 ansatte. 5. september tiltrådte Frank Vang-Jensen som konsernsjef i Nordea. Nå annonseres ytterligere kutt.

Nordea la i dag frem kvartalsresultatet for tredje kvarta. Det viser et driftsunderskudd på 4,2 milliarder kroner. Nå annonseres nye kutt som følge av de dårlige resultatene. I dette resultater ligger det også engangsutgifter på til sammen 1,3 milliarder euro, rundt 13,2 milliarder kroner. Noe som tilsier at den underliggende driften ikke er så dårlig som resultatet tyder på.

– Vi har mange nye ansatte i nye funksjoner. Det driver kostnadene. Målet er at Nordea skal ha en kostnadsprosent på 50, i dag er vi på omkring 58, sier Hans Christian Riise, hovedtillitsvalgt i Finansforbundet i Nordea.

Han ser at kostnadene er høye, men er også klar på at kuttene vil føre til en svekkelse av banken.

– Vi risikerer å miste moment med dagens kunngjøring. Kostnadskuttene bidrar ikke til vårt arbeid med å skape høyere kundetilfredshet og fornøyde ansatte. Vi mener banken burde fokusere mer på å øke inntektene og å skape fremdrift for selskapet enn å kutte kostnader, sier Riise.

Det er satt av omkring to milliarder kroner til omstruktureringskostnader. Det er ikke sagt noe om hvor mye som skal kuttes, men den nye planen løper frem til 2022.

LITE AVKLART

Hvordan kuttene konkret vil påvirke ansatte i Nordea Norge er foreløpig uklart. Det er opp til hvert av forretningsområdene å selv komme med forslag til hvordan dette skal løses. Det er sagt at selskapet vil prioritere å beholde de som sitter tett på kundene og ta mye av kuttene i sentrale miljøer.

– Vi har en god dialog med ledelsen og har en avtale om ting skal drøftes før endelig beslutning fattes, sier Riise.

– Har du fått noen reaksjoner fra medlemmene ennå?

– Ikke så mye ennå, selv om folk nok lurer på hva som skjer med dem, sier Riise, som passer på å skryte av støtten han har fått fra juridisk avdeling i Finansforbundet.

– De har vært en god hjelp og det er en styrke å ha en støtte rundt det som gjelder involvering og drøftelser, sier Riise.

Related Posts

Therese Nielsen

A sak

82 000 mobiltelefoner skadet i fjor

Tore Müller Andresen 2 (1)

A sak, Arbeidsliv

Finansforbundet utreder 6-timersdagen

Bjørn Asle Hynne Aasen Sparebank foto Adresseavisen. (1)

A sak, Bank

– Brudd gir ny giv i kjernebankutvikling

Finansfokus

Finansfokus.no er et fritt og uavhengig nettsted som eies og utgis av Finansforbundet, Norges
største fagforening for ansatte i finansbransjen. Nettstedet redigeres etter redaktørplakaten av en ansvarlig redaktør som har det fulle og personlige ansvaret for innholdet.

Ansvarlig redaktør

Svein Åge Eriksen

Tlf. +47 900 79 547

Om oss

Tidligere utgaver (PDF)

 

 

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Finansfokus 2017. Finansfokus arbeider etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk, som medlem av Fagpressen. Finansfokus har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til fra nettsidene. Vi benytter informasjonskapsler (cookies) på våre nettsider.

© 2020 Finansfokus