Åpner banken for ikke-kunder

Nå kan også folk som ikke er kunder i SpareBank1 benytte seg av deres mobil- og nettbank. Foreløpig er funksjonaliteten begrenset, men ambisjonene er høye.

Tekst og foto: Sjur Anda

– Du logger på med BankID her, så får du tilgang til å se på saldo og transaksjoner.

Utvikler Martin Nikolai Sørlie klikker seg inn nettsiden og demonstrer hvordan folk som ikke er kunder kan benytte seg av SpareBank1s nettbank.

– Vi har åpnet opp mobil og nettbank for brukere som ikke er kunder. Du må foreløpig få invitasjon av eksisterende kunder for å få tilgang. Vi er i en testfase, men dette er noe alle etter hvert skal kunne bruke. Nå skal vi ha dialog med kundene og lære mer for å bli bedre, sier Thomas Allan Nygaard, ansvarlig for digitalbank PM i SpareBank1

De som ikke er kunder får ikke gjort så mye ennå. De kan få tilgang til kontoer som andre i SpareBank1-bankene deler med dem og kontoer de eventuelt henter inn fra SBanken.

– Det kan være folk som sparer sammen til ting eller slektninger som har kontoer de skal kunne se. Men det er klart at funksjonaliteten skal utøkes. Tanken er at folk skal like våre verktøy så godt at de velger å bli kunde hos oss. I praksis får du komme inn i butikken og se før du kjøper, sier Nygaard.

– Vil det bli mulig å betale på tvers av bankene?

– Vi har gjort den første transaksjonen på tvers av bankene allerede. Den gikk mellom SpareBank1 Østlandet og SR-Bank. Dette er noe vi jobber med og som kommer. Det må uansett være på plass fra september, når PSD2 trer i kraft, sier Nygaard, som ser på dette som en fin måte å lære på.

– Vi får veldig gode tilbakemeldinger både på nett- og mobilbank og jobber stadig for å utvikle tjenesten videre. Kunder utenfra tilfører oss en ny dimensjon, og tilbakemeldingene er svært viktige for å finne ut hva kundene egentlig vil ha og ikke minst hva de ikke vil ha, sier Nygaard.

– Folk er overraskende engasjerte og gir oss mange tilbakemeldinger, sier han.

Eksisterende kunder har allerede mulighet til å se kontoer i andre banker i sin egen. Også her er det foreløpig begrenset til banker i SP1-systemet og SBanken

FORBEREDER PSD2

PSD2 er vedtatt og trer i kraft fra 1. april. Bankene har fått frist til 14. september til å åpne opp sine APIer. Det er dette som er bakteppet for SP1s satsing på nett og mobilbank. Da må alle bankene åpne opp for at tredjepart får tilgang til konto og betalingsløsninger. Folk har i snitt konto i to banker.

– Vi drives av en visjon om å skape en enklere og bedre hverdagsøkonomi for folk flest. PSD2 vil forandre ting både for oss og for kundene. Med de grepene vi tar nå, med å åpne opp, vil vi lære mye og forberede oss på de endringene som kommer. Det vil være nye aktører og produkter som vi ikke ser enden av i dag. Dette er svært spennende tider for både oss og våre kunder, sier Nygaard.

Vil du vite mer om hva PSD2 er, så forklarer vi det i denne artikkelen.