Tre råd til kvinner som vil bli toppledere 

 Min klare oppfordring til kvinner er å både våge og ønske å ta toppledelse. Det er fantastisk spennende, og det er absolutt verdt det! 

Tekst: Siri Gjelsvik Foto: Morten Brakestad 

Ordene kommer fra Berit Svendsen, nå leder for Vipps internasjonal, og tidligere mangeårig leder i Telenor. Hun har med andre ord kjent vinden ruske i håret, uten at hun lar seg skremme av den grunn. 

SATS PÅ TEKNOLOGI 

 Alle mulighetene som ligger i teknologiutviklingen vil være med på å forme samfunnet vårt framover. Vi kan ikke overlate det til menn alene. I april skal mange 19-åringer velge studier. Velg IT og teknologi! Det er kunnskap som trengs i alle bransjer. Det kommer til å være mange flere toppledere framover som har teknologibakgrunn framover, fordi det er så viktig for å forstå hva som foregår, sa Svendsen under Finansforbundets og Finans Norges felles 8. mars-arrangement. 

TRE RÅD 

Berit Svendsens tre råd til kvinner i finansbransjen som vil bli toppledere er følgende: 

1: Sørg for at du har nøkkelkompetanse 

– Det er kjempebra å kunne bank og finans, men sett dere litt inn i teknologien også. Se hva som skjer rundt dere, se hva spennende bedrifter lanserer, let etter utfordringer som man kan løse sett fra et kundeperspektiv.

2: Vær nysgjerrig og grip muligheten. Bytt jobb hvis du ikke kommer noen vei. 

 Det er så mange fantastisk spennende muligheter der ute. Hvis du føler at du ikke kommer noen vei i den jobben du har, hvis du har en sjef som ikke slipper deg fram – bytt jobb! Det er et smart råd, og det viktigste jeg gir når jeg snakker med mange unge, fremadstormende kvinner. Bytt jobb hvis dere føler at dere sitter fast. Fordi hvis man ikke kommer noen vei nå, kommer man ikke noen vei om to år heller. 

3: Be om hjelp når det trengs. 

 Jeg har tråkket i salaten mange ganger! Da jeg var ung leder, usikker og redd, fikk jeg bare beskjed om at «hvis du tråkker i salaten, så stå stille da, og rop om hjelp»! Ikke tråkk mer uti der, da blir det bare salat alt sammen. Så det gjør jeg hver gang. Jeg står helt stille. Innrøm feilen, og be om hjelp. Du verden så mye hjelp jeg har fått! Alle bidrar for å få deg ut. Masse eksperter.  

Vi kan ikke overlate samfunnsutviklingen til menn alene

FÆRRE BARRIERER 

 Det er barrierer for å nå til topps i norsk næringsliv. Generasjonen før oss hadde enda flere barrierer. Jeg er helt sikker på at vi nå har lagt til rette for at de unge som ønsker å ta ledelse, skal få en enklere vei til toppen. Jeg garanterer at det er verdt det, sier Berit Svendsen. 

Nyttige lenker: 

Les mer fra 8. mars-arrangementet til Finansforbundet og Finans Norge: 

Kjønnsbalanse synes på bunnlinja 

https://www.finansfokus.no/finansfokus/2019/03/11/kjonnsbalanse-synes-pa-bunnlinja/