Storm mot Danske Bank

Det har blåst frisk rundt Danske Bank etter at det ble kjent at flere hundre milliarder kroner hadde blitt hvitvasket gjennom bankens Estland-filial. Nå håper hovedtillitsvalgt Ellen Lorentzen Stene i Norge at banken går inn i et smulere farvann.

TEKST OG FOTO: SVEIN ÅGE ERIKSEN

Onsdag 19. september ble det kjent at norske Thomas Borgen, konsernsjef i Danske Bank siden 2014 går av. Bakgrunnen for avgangen var avsløringen om ulovlige pengestrømmer gjennom den estiske filialen i perioden 2007 til 2015. En granskningsrapport fra advokatfirmaet Bruun og Hjejle ble lagt frem to timer etter konsernsjefens avgang. Ifølge Dagens Næringsliv slår advokatene fast at et beløp tilsvarende 1 900 milliarder norske kroner har strømmet inn på kundenes kontorer. 6 200 av
10 000 kundeforhold er gransket og betegnet som mistenkelige i rapporten.

TAR ANSVAR

– Det var trist å få nyheten om at vår konsernsjef Thomas Borgen går av, men samtidig har jeg stor respekt og forståelse for hans beslutning. Med denne beslutningen har han vist for alle at han tar ansvaret for det som har skjedd, selv om han ifølge granskerne i advokatfirmaet Bruun og Hjejle konkluderer med at konsernsjefen ikke har brutt loven eller andre regler, sier Stene. Hun har ikke fått tid til å lese granskningsrapporten fra advokatfirmaet, men det skal hun selvsagt gjøre i løpet av kort tid.

Jeg har stor respekt og forståelse for beslutningen

Hun peker på at nå er det helt avgjørende at alle fakta kommer på bordet i de ulike granskningene som skal gjøres både av myndighetene i Estland, Danmark og USA. Dette er viktig for at tilliten til banken kan gjenreises.

GOD JOBB

Gjennom sin rolle som hovedtillitsvalgt for Danske Bank i Norge har hun hatt et godt samarbeid med konsernsjefen i Danmark og gir Borgen de beste skussmål.

– Vi har mye å takke avtroppende konsernsjef for og han har gjort en solid jobb for Danske Bank. Det må vi også huske på i denne situasjonen, men det er ingen unnskyldning for det som har skjedd. Nå må vi alle reise oss etter stormen og jobbe iherdig for at noe slikt aldri skjer igjen.

– Har konsernet nok ressurser og etablert gode nok rutiner for hvitvaskingsarbeidet i dag?

– Nå arbeider det mer enn 1 000 av bankens 20 000 ansatte for at dette aldri skjer igjen. Jeg føler meg trygg på at vår bank drives helt i tråd med alle lover, regler og forskrifter. Så vil de ulike granskningene som skal gjøres avklare hva som har skjedd tidligere.

FÅ REAKSJONER

Det har ikke vært mange reaksjoner til den hovedtillitsvalgte fra de vel 1 060 ansatte i Norge etter at konsernsjefens avgang ble kjent. Noen ansatte ble overrasket, mens det for andre var avgangen ventet.

– I Norge sitter vi litt unna begivenhetenes sentrum. Hovedkontoret ligger i København, men vi har fått god informasjon fra bankens ledelse gjennom hele prosessen. I Danmark har det vært tøffere for de ansatte. Nå håper jeg at situasjonen etter hvert roer seg, slik at vi igjen kan gjøre det vi er best til; å skape verdier for våre kunder, avslutter Ellen Lorentzen Stene.