Nå kommer Apple Pay til Norge

I dag lanserer Nets, Nordea og Santander Consumer Bank ApplePay. SBanken følger hakk i hel. Men foreløpig er det langt fra alle som kan bruke den nye tjenesten. Vipps sitter på gjerdet, men lover å komme sterkt tilbake.

Tekst: Sjur Frimand-Anda, foto: Shutterstock

Nordea, Santander Consumer Bank og Sbanken er blant de første bankene som tilbyr Apple Pay til sine kunder i Norge.  Apple Pay er også tilgjengelig for brukere av Mastercard utstedt av Nordea.

Nordea er blant de første bankene i Norge som tar i bruk Apple Pay. Snorre Storset tror dette vil forenkle folks betalingshverdag.

– Vi er glade for å kunne tilby Apple Pay til kundene våre, det er en svært brukervennlig løsning. Jeg er sikker på at dette vil gjøre hverdagen enklere for mange, sier Snorre Storset, administrerende direktør i Nordea Norge.

Med 1,7 milliarder korttransaksjoner per år og utstrakt mobilbruk i Norden er digitale løsninger til kundene en viktig del av Nordeas strategi.

Nordea lanserte Apple Pay i Sverige, Finland og Danmark høsten 2017.

– Erfaringene derfra er at kundene virkelig liker betalingsløsningen og at de blir positivt overrasket over hvor enkelt det faktisk er, sier Storset.

Apple Pay fungerer ved at kunden holder telefonen inntil betalingsterminalen, der appen åpnes automatisk og brukeren godkjenner betalingen med fingeravtrykk.

Nets klar med infrastruktur

Nets har over lengre tid testet ut og gjennomført betalinger fra Apple Pay i betalingsterminaler som er klargjort for kontaktløsbetaling.

Nets gjør klar infrastrukturen for Apple Pay. Ove Skei har klar rundt 35 prosent av alle terminalene.

Omlag 35 prosent av terminalene som Nets har i det norske markedet er åpnet opp for kontaktløsbetaling. Det betyr at butikker som har åpnet opp for kontaktløs betaling fra Visa og MasterCard, også kan ta imot betalinger fra Apple Pay. Dette skriver Nets i en pressemelding. Likevel er det langt fra alle betalingsterminaler som kan ta i bruk den nye teknologien.

— Vi ser på Apple Pay som «bare» enda en mobil lommebok. Løsningen fra Apple benytter seg av standardisert teknologi for å kunne kommunisere med bankterminaler. Terminalene bruker i dag NFC for å kommunisere kontaktløst/trådløst med betalingskort og mobiler. Apple Pay benytter seg av samme teknologi for å kunne gjennomføre en betaling i butikk, forteller Ove Skeie, Director POS Products i Nets.

Når du ser symbolet for kontaktløsbetaling kan du bare berøre terminalen med din iPhone og betale med Apple Pay. Det forutsetter at du har lagt inn et betalingskort fra en bank som støtter Apple Pay og som kan sende kort til den digitale lommeboken.

Vipps venter

Mens Apple Pay nå finnes både som mobilbetaling i butikk og på nett, står Vipps på perrongen mens gigantkonkurrenten kjører betalingstoget.

Hanne Kjærnes i Vipps lover å komme tilbake med et produkt som overgår Apple Pay.

– Vi ser at det kommer flere konkurrenter innen betaling, både de store og noen mindre aktører, så vi får mer å bryne oss på fremover, sier Hanne Kjærnes, kommunikasjonssjef i Vipps.

– Hvorfor ligger dere etter?

– Vi har prøvd ut løsninger som ikke har fungert godt nok. Betaling i butikk fungerer per i dag bra, men vi jobber med å lage noe som er raskere, enklere og mer kostnadseffektivt enn dagens løsning. Vi skal også lære fra det som har skjedd i de andre nordiske landene, der Apple Pay allerede finnes. Vi ser blant annet i Danmark at det ikke har tatt av ordentlig ennå, sier Kjærnes, som lover at når Vipps kommer på banen, blir det bra.

– Vi skal være bedre enn det Apple Pay har per i dag, løsningen må rett og slett bli enklere å bruke. Samtidig er det bra at det nå bygges vaner for å bruke mobilen i flere brukssituasjoner.