Unicef satser på nødhjelp

UNICEF har avviklet et pilotprosjekt basert på blockchain-teknologi og tokens – altså kryptovalutaer. Målet er å hindre svindel og korrupsjon ved organisasjonens prosjekter.

Tekst: Nils Elmark

Mange banker avviser kryptovalutaer som Bitcoin og Etherium som svindel. Men de nye teknologiene gir også nye muligheter. UNICEF har avviklet et pilotprosjekt basert på blockchain-teknologi og tokens – altså kryptovalutaer. Det skjedde i forbindelse med et matvareprogram for flyktningene i Asraq-leiren i Syria. I stedet for tradisjonelle penger, overførte man elektroniske matvare-tokens og adresserte dermed et klassisk problem i FN-organisasjonens nødhjelpsprogram: Svindel og korrupsjon som tar 30 prosent av organisasjonenes budsjett. Flere eksperter utelukker nå ikke at UNICEF kan lansere sin egen kryptovaluta.