Slik forbereder du deg mentalt på å bli pensjonist

Tenk over hvilket kapittel av livet du er på vei inn i. Forbered deg på de sosiale endringene, og ikke glem å nyte livet også før du går av med pensjon, råder psykolog Ingeborg Svartsund Arntsen.

Tekst: Georg Mathisen Foto: Sjur Frimand-Anda

Svartsund Arntsen arbeider på psykiatrisk poliklinikk for eldre på Ahus. Sine råd bygger hun ut fra møtene med eldre pasienter med psykiske vansker.

STORE FORVENTNINGER

PRAKTISK TEST: Kanskje du rett og slett kan ta en måneds permisjon noen år før pensjonsalder, for å forberede deg? Ingeborg Svartsund Arntsen skjønner at det ikke er mulig for alle, men peker på at det er en god, praktisk test.

– Du vet sånn cirka når du skal pensjonere deg. Tenk over: Hvilket kapittel av livet er det du går inn i nå? sier Arntsen.

Kanskje er det noe du selv kan gjøre for å forberede deg. Det går an å teste det ut i praksis. Noen tar faktisk permisjon en måned eller mer noen år før de skal gå av med pensjon.

– Da kjenner du bedre hva som er viktig for deg, og hva du kommer til å savne. Det er mange det ikke er mulig for, men det er en god forsmak for dem som får det til, sier hun.

Fra mange som har pensjonert seg, hører hun om de store forventningene de har til endelig å bli pensjonist.

– De har gledet seg til å få gjort alt de ikke har tid til når de er i jobb, de har lagt av penger og visualisert hva de skal bruke dem til. Vi er mer utsatt for sykdommer i den alderen. Det er ikke slik at folk nødvendigvis får mange sykdommer når de fyller 67, men statistisk sett er vi mye mer utsatt, sier hun.

SYKDOMSFARE

– Mange forteller at ektefellen er blitt syk, og at ting ikke blir som man forventer. På bakgrunn av dette beskriver de en sterk skuffelse. De hadde gledet seg, og skuffelsen stikker ganske dypt. Hvis du blir syk og er i jobb, har du et nettverk rundt deg. Det har du ikke på samme måte hvis du har sluttet, sier hun, og har rådet klart:

– Nyt tiden mens du har den! Det er en klisjé, men du vet faktisk ikke hvordan fremtiden blir. Selv om du slipper å gå på jobb, så ikke utsett for mye til tiden etter at du pensjonerer deg, for det kan fort bli en skuffelse.

JOBB OG IDENTITET

Pensjonsforberedelsene er et spørsmål om identitet.

– Det er ulike ting som er viktige for oss gjennom livet. Men spør deg: Hvor sterkt er jobben knyttet til din identitet? For noen har jobben vært alt, for andre er den noe de gjør for å tjene penger. Hvis den virkelig har vært viktig, er dette drastisk. Hva kan målene dine være videre hvis jobben har vært en svært viktig del av livet? Hva er det du trenger videre etter jobben?

Nyt tiden mens du har den! Det er en klisjé, men du vet faktisk ikke hvordan fremtiden blir.

Flere sier at det kan være smertefullt å miste det sosiale fellesskapet på jobben, forteller Ingeborg Svartsund Arntsen.

– Du tilbringer tid sammen med andre mennesker åtte timer daglig. Plutselig skal du ikke treffe dem på samme måte. Igjen er det store variasjoner. Det kommer an på jobben, men det har vært en eller annen sosial komponent. Tenk på hvor viktig det sosiale har vært i jobben. Hvordan blir det når du slutter? Hvilke andre plattformer har du i livet ditt for å ha kontakt med andre mennesker?

GENERASJONSKLØFT

Hun peker på at det gjerne er vanskelig å treffe folk på tvers av generasjoner i Norge: – Vi er mest i kontakt med folk på vår egen alder, bortsett fra på jobben. Når du ikke har jobb lenger, så gjør deg noen tanker om hvordan du skal ha kontakt med folk. For noen er det ikke noe problem, andre får sjokk.

Endelig anbefaler Arntsen å finne noe å gjøre som er viktig, og sørge for at du har gode relasjoner.

– Det er viktig for den mentale helsen. Når du plutselig ikke skal på jobb lenger, så har du mange færre arbeidsoppgaver. Hvordan skal du skape en meningsfull hverdag for deg selv når den ikke er så tilrettelagt? Hva kan du bruke tiden til, hva er du interessert i, finnes det noe du kan sysle med? avslutter Ingeborg Svartsund Arntsen.

Psykologens fem råd

  1. Tenk på hvilket kapittel av livet du går inn i og hvordan du kan forberede deg.
  2. Nyt det livet du har i dag, og ikke utsett alt til du pensjonerer deg.
  3. Tenk på hvor viktig jobben er for identiteten din og hva som blir målene dine når du ikke jobber lenger.
  4. Finn ut hvilke andre plattformer du har for å beholde et sosialt fellesskap.
  5. Tenk på hva du skal bruke tiden til for å skape en meningsfull hverdag for deg selv.