Estland tilbyr digitalt statsborgerskap

Som det første land i verden tilbyr Estland en digital stat for globale borgere.

TEKST: NILS ELMARK

Her kan mennesker over hele verden, unntatt amerikanerne, få utstedt et digitalt ID av regjeringen som gir dem mulighet til å etablere virksomhet i Estland. Virksomheten kan også drives helt fritt i EU. Når man har fått det elektroniske statsborgerskapet i Estland, kan man åpne en bankkonto i Swedbank, den estiske LHV eller hos den finske fintech-start up Holvi. Den siste banken er spesielt interessant: Den lar sine kunder etablere en bedriftskonto online. Kontoen koster 35 euro i måneden. Utover IBAN-nummer og debetkort, får kunden adgang til en fakturerings- og bokføringsmodul som man trenger for å drive sin virksomhet. I tillegg tilbyr banken en e-handelsmodul.